MAKALELER / Güneş Enerjili Katamaran-Otobüs-Uçak





1--Güneş Enerjili Katamaranla Dünyayı Dolaşmak:


1-- Güneş Enerjili Yat-Magellan 95 tonluk bir katamaran..Saatte 12 deniz miline ulaşabilen yat 17 milyon 500 bin dolar değerinde olup, geminin amacı, temiz enerjiyle seyahat etmenin mümkün olduğunu göstermek.


2—Magellanın enerjisi 93.5 kilovat enerji üretebilen ve bazısı açılır kapanır kanatlarda bulunan 825 güneş enerjisi paneli ile sağlanıyor.


3--Her iki gövdesinde bulunan lityum-iyon piller gemiye, güneşsiz geçen üç gün boyunca ve geceleri enerji sağlıyor.


4--Pillere ve yatin 1.8 metrelik pervanelerini çeviren motorlara aktarılan enerjiyi bir bilgisayar dağıtıyor.


5—Yatın yüzeyinin büyük bölümünü güneş panellerinin kaplamakta olup ve kaplama kullanılan silikon panellerin veriminin % 15-20 olduğu kabul edilebilir.5-10 yıl içinde çok katmanlı bütün dalga boylarını kullanan ticari panellerde verimin % 50 nin üstüne çıkmasıyla denizlerde yenilenebilir enerji kullanan gemilerin oranı ciddi biçimde artabilecektir.


6--Deniz taşıtlarında,uçaklarda,kara taşıtlarında yüksek verimli güneş panellerinin kullanımı ile küresel ısınmada çok ciddi yol kat edilebilecektir.


7—Gün geçtikçe daha verimli motorlara ve modellere doğru yol alınmakta.Bu motorlardan birisi de zıt pistonlu motorlar.Bu motorların normal motora göre % 30 daha verimli olacağı söylenmekte.Uçaklarda Boeing737 yerine daha verimli uçak modeli için çalışmalar devam etmekte.

Km de yakıt tüketimi yeni model ile %60 daha düşük olabilecek.


7.1--Petrol rezervlerinin ömrünün 50 değil 250 yıl olduğu,kaya gazı yatakları üzerine yoğun çabalar sarf edildiği-deniz taşıtlarında doğalgazlı motorların ivmelendiği ortamda ayrıca küresel ekonominin fosil yakıtlara bağımlı olduğu düşünüldüğünde gelecekte enerji üretiminde %10-30 oranında yenilenebilir enerjiler ile %70 daha verimli fosil yakıtlı motorlar ön plana çıkacağı düşünülebilir.



2--Güneş Enerjili Otobüs:


1—ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi ile MAN ortaklığıya % 100 yerli imkanlarla ilk güneş paneli destekli otobüsü yollara çıktı.


2—Tavanı 2 mm kalınlığındaki özel güneş hücrelriyle kaplanan otobüs 1.4 kw güç üretmekte.Bu güçle otobüsün klimasını,aküsünü,ışıklandırmalarını,sesli görüntü sistemlerini çalıştırmakta


3—Otobüste güneş panelleriyle elde edilen güç ile yakıtta % 2-3 tasarruf sağlanabilmekte.


4—İleri yıllarda verimi daha yüksek güneş hücrelerini piyasaya çıkmasıyla  ve bunlarla otobüsün tavanı dışında yan-ön-arka yüzeylerinin kaplanması ile yakıtta % 3 ün çok daha yukarılarında tasarruf sağlanabilir.


4.1--Ayrıca hidrojenin depolama sorunlarının ticari olarak çözülmesi ile hidrojeni kullanan yakıt pili ile elektrik üreten ve bunla çalışan elektrikli otobüsleri yollarda görmek mümkün olabilir.


4.2--Yine ayrıca mevcut dizel yakıtta bağlı olarak egzostan çıkan karbondioksidi çıkışta depolayan ve CO2 yi kullanarak tekrar dizel yakıt üreten teknolojilerin sahaya inmesiyle daha güçlü gelişmelerde yakalanabilir.


4.3--Bütün bunlarda sınırı çizen dünya ekonomik dengesi ve verimlilik.


Kaynak:Dünya Gazetesi


3--Güneş Enerjili Uçak-Solar İmpulse:


1—Sıradan yolcuların güneş enerjisiyle çalışan uçaklara binmesi için onlarca yıl gerekli. Güneş enerjili uçak teknoljisi emekleme safhasında.


2—Solar İmpulse nin kanat genişliği Boeing 747 ile aynı olduğu halde ağırlığı ortalama bir otomobil kadar.


3—Solar impulse için geliştirilen teknolojilerden(güneş enerjisini depolamakta kullanılan piller,bunları izole eden köpük) ticari kullanıma hazır.


4—Solar İmpulse nin pilot kabini sadece tek kişilik olup,pilotlar uçağı  dönüşümlü olarak kullanabiliyor.


5—Solar İmpulse de 12000 mono kristal silikon güneş hücresi bulunmakta.Bu hücreler ile güneş enerjisinden elektrik sağlanmakta ve bunlar pillerde kullanım için depolanmakta.


6—Solar impulse karbon fiber kasa,güneş panellerinden oluşan uçak 9100 m çıkabilsede  parmakla delinebilecek kadar kırılgan.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times eki-16.06.2013-S:6        





Makalenin İzlenme Sayısı : 245

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.