MAKALELER / Enerji Göstergelerinin Karşılaştırılması-Dünya





Dünya, Enerji Göstergelerinin Karşılaştırılması


1--Dünya, OECD ve Türkiye enerji göstergelerinin karşılaştırılması: 


1.1--Kişi Başına Elektrik Tüketimi(kWh/kişi)...........2,280--7,841--1,473


Kişi Başına Toplam Birincil Enerji Arzı(Tep/ kişi)…..1.65--4.68--1.07


2--Türkiye’nin sera gazı salımı hesaplamaları CO2 salımlarında da, gerçekleşen tüketim değerleri ve projeksiyonlar için hızlı bir artış eğiliminin varlığı dikkat çekmektedir.Bu nedenle yenilenebilir enerjilereve enerji tasarruf tedbirlerine  hızla geçilmesi uygun olacaktır.


2.1--Yapılan tespitler göre sanayide %15, inşaat sektöründe % 35, ulaşım sektöründe ise % 15 enerji tasarrufu yapılabilir.


3--Jeotermal enerji şehir ısıtmasında kullanılmaya başlanmalıdır.Bunun için kamu teşvik-teşebbüs ve yaptırımına gerek olduğu açık.


3.1--Türkiye, jeotermal kaynaklan ile toplam elektrik enerjisi ihtiyacının % 5'ini, lsıtmada ise ihtiyacının %30'unu karşılayabilecek potansiyele sahiptir.


4--Enerjinin % 30-40 ının  sıcak su elde etmek icin harcanmakta olup, Konya ve Kayseri'de güneş enerjisinin su ısıtmada yaygm olarak kullanılmasına rağmen, aynı cografi iklime sahip şehirlerden Ankara ve Eskisehir'de uygulamanm yaygın olmayıp, yerel yönetimlerin bu konuda teşvik ve yaptırıma gitmesi uygun olabilir.


5--Türkiye'de 11 milyon m2 olan günes panellerinin  35 milyon m2 çıkarılması hedeflenmelidir.


5.1--Türkiye’de binaların toplam enerji tüketimindeki payının %37, tüm elektrikte ise %48 olup ısınma için de sıcak bölgeler dışında bina enerjisinin %85’inin harcanmaktadır.


5.1.1--Tekniğine uygun şekilde yapılacak izolasyonla mevcut yapıların enerji etkin hale dönüştürülmesi durumunda binalarda %50 enerji tasarrufu elde edileceği hesaplanmaktadır.


5.2--Yalıtımsız binalarda m² başına yıllık ısınma harcaması Almanya’ ya kıyasla 3 kat daha fazladır. Daha sert bir iklime sahip olan Almanya’da m² başına yıllık 5-7 lt olan fuel oil harcaması Türkiye’de 13-18 lt mertebesindedir.


Kaynakça: Enerji Verimliliği, Binaların Enerji Performansı ve Türkiye’deki Durum Gülizar Özyurt- Kutluay Karabalık- ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü




Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.