MAKALELER / Elektrik Kesintisi-Nedenleri ve Öneriler-Türkiyede Genel





Türkiyede Genel Elektrik Kesintisi-Nedenleri ve Öneriler:

 

1—Durum:

 

1--TEİAŞ, kesintinin nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle meydana geldiğini bildirdi.

 

2--İnternet erişiminde de sıkıntı yaşandı.

 

3-- Kent içi ulaşımda Metro, Metrobüs (İstanbul), Marmaray (İstanbul), tramvay ve tren seferleri yapılamadı, fabrikalarda çarklar durdu, hastanelerde sağlık hizmeti ve okullarda eğitim aksadı.

 

4--Ankara'da da metro seferleri durdu. İstanbul'a saat 13.00 sularında elektrik verilmeye başlandı.

 

5--Kesinti nedeniyle Eskişehir, Ankara, Konya ve İstanbul yönlerine YHT seferleri yapılamadı. Enerji nakil hatlarındaki sorunun yaklaşık 8,5 saat sonra giderilmesiyle Eskişehir-Ankara istikametine 18.15'te YHT seferleri başladı.

 

6--Yaklaşık 1.5 saat sonra, arızanın giderildiği bazı illere elektrik verilmeye başlandı.İstanbul'a saat 13.00 sularında elektrik verilmeye başlandı.

 

7--Kesinti sırasında asansörde bulunan bazı kişiler de mahsur kaldı. Bu kişilerin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

 

8--Yurt genelinde birçok ilde yaşanan elektrik kesintinden trafik ışıkları da nasibini aldı. Trafik ışıklarının yanmaması trafikte aksaklıklara yol açtı.

 

9--Elektrik kesintisinin nedenini öğrenmek isteyen vatandaşlar, Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım’ın (AYEDAŞ) internet sitelerine girmeye çalıştı. Yoğunluk üzerine BEDAŞ ve AYEDAŞ’ın internet siteleri çöktü.

 

2—Muhtemel Nedenler Ne Olabilir:

 

1-- İlk izlenimler arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini ortaya koyuyor.

 

2—Neden-1:Su vs akışkan taşıyan boru hatlarında su darbesi denilen bir olay vardır.Bir anda-çok kısa sürede hat üzerindeki bir vanayı kapattığınızda vananın kapatıldığı noktadan başlayarak oluşan şok dalgalarına bağlı anormal derecede yüksek basınçlar oluşmakta ve boruyu –vanayı patlatabilmekte.Bu olay model olarak incelenmiş bir konu olup çözüm olarak vanalar çok kısa olmayan sürelerde kapatılarak çözüm oluşturulabilmekte.


2.1—Yukarıdaki modele dayanarak şu söylenebilir:Genel kesinti önce ege bölgesinde bir santralin aniden devreden çıkmasıyla oluştuğu düşünülmekte.Bu şu anlama gelir.Bu modele göre Santralin aniden-çok kısa sürede devre dışı kalması ile oluşan şok dalgalarına bağlı ana hat denilen elektrik hatlarında anormal düzeyde yüksek akış şiddetlerinin oluştuğu kabul edilebilir.Çözüm olarak enterkonnekte sistemde herhangi bir santralin aniden-çok kısa süre içinde devre dışı kalmasının mutlak surette önlenmelidir.

 

2—Neden-2.Siber Saldırı:Enterkonnekte sistemin beyni olan Ankara-Gölbaşı merkezinde siber saldırıya veya sistem bilgisayarlarına internet virusu girişi önlenmeldir.Bunun için ülkede bilgi teknolojileri merkezine bağlı siber tehdit daire başkanlığı oluşturulmalı ve bu kurum vasıtsıyla tüm kurumların siber tehdide karşı aldığı önlemler tek tek incelenmeli gerekli yapılması gerekenlerin yapılması sağlanmalıdır.Ankara gölbaşı merkezinde ise kullanılan bilgisayarların internet bağlantısı ya olmamalı yada gereken tüm teknik önlemler alınmalıdır.

 

3—Ani yüksek akımlara karşı enterkonnekte sistemi koruyan kesicilerin olması ve sistemin ağ yapısının besleme kaynaklarıyla birlikte ele alınarak yeniden işin uzmanı türk üniversitelerince yeniden gereken revizyonların yapılmasının sağlanması oldukça önemli.

 

3—Çevre Bakanlığının alacağı bir kararla Bütün kamu kurumlarının-özel/kamu hastanelerin ve konut sitelerinde-işyerlerinde jeneratörlerinin olması sağlanmalıdır.

 

4—Metro-YHT Hatlarının elektrik kaynağı güvenilir olmalıdır.Bunun için jeneratör gibi bir özel yedekli bir santral kurulabilir hem enterkonnekte sistem hemde bu santral hatları besleyebilir.

 

5—Çevre Bkanlığının alacağı bir kararla sadece Asansörlerin tümü revizyona sokulmalı-tescil alması sağlanmalı-kata getiricilerin olması sağlanmalıdır.

 

6—Trafik ışıklarının hem akülü-güneş panelli-hemde elektrik şebekesi bağlantısı İBB vs tarafından sağlanmalıdır.

 

 

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/turkiye/elektrik-neden-kesildi-turkiye-genelindeelektrik-kesintisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 217

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.