MAKALELER / Doğalgaz-Hidrolik Santrallerinden Kar Etmek





Doğalgaz-Hidrolik Santrallerinden Kar Etmek:


1—Yüksek gaz fiyatları nedeniyle üretim yapamayan bazı doğalgaz santralleri ticari açıdan karlı hale gelmek için ETRM Danışmanlık ve Risk Yönetmi A.Ş. vs firmalardan yardım almaya başladılar.Danışman Firma desteği ile içine girilen santrallerde 7-8 kata kadar kar artışları sağlanabilmekte.


2—Danışmanlık firmaları,söz konusu santral için fiyat tahmin modeli ile santralin kısa ve uzun vadeli üretim ve ticaret stratejisi hazırlayarak,uygulamasını yapmakta.Bu fiyat tahmin modeline dayalı strateji ile kar maksimizayonu sağlanmakta. Santral günlük-al-satlarla bile para kazanabilmekte.


3—Fiyat tahmin modeli için Türkiyede ki kurulu kapasite,kapasite artış eğilimleri,dönemlik tüketim eğrileri,meteorolojik veriler,mevsimsel değişimler, güneşlenme oranları,yağış miktarları ve tüm bunlara bağlı oluşturulan fiyat tahmin modeli ve bu modele göre yapılan üretim maliyeti ve tüketim miktrı tahminleri. Hergün için yapılan fiyat tahminleri ve fiyatların uzun vadeli seyri ve günlük yapılan al-satlar.


4—Bir işletmeci marjinal maliyeti 180 TL ise bunun altındaki piyasa fiyatında santrali çalıştırıma,altında zarar ederim diye çalıştırmam demek yerine  bir yıllık anlaşma yapıp fiyat anlaşmadaki rakamdan yüksek olduğu saatlerde kendisi üretmesi,düşük olduğu saatlerde piyasadan alıp satması en uygun strateji olacaktır.


4.1--Bunun için ciddi bir fiyat tahmin modeline ihtiyaç vardır.Fiyat tahmin modeline göre ikili anlaşmayla satmayı vaat ettiğiniz elektriği kendiniz üreterek mi yoksa piyasadan alarak mı satacağınız belirlenmiş olmakta.


5—Hidrolik-yenilenebilir kaynaklı santrallerde üretim tarafında işin içine meteorolojik verilerde girer.İleri yıllarda Güneş Santrallerinin yaygınlaşması ile doğru fiyat tahmin modelleri tıpkı doğalgaz-kojenerasyon santrallari için yapıldığı gibi büyük önem kazanacaktır.


5.1--Üretimin doğru tahmini doğru fiyat vermeyi mümkün kılabilir.Sözkonusu danışmanlık firmalarının fiyat tahmin modelleri bu işi için en iyi veri tabanı sağlayabilir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 279

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.