MAKALELER / Taşıtlarda-Otomobil-Uçaklarda Kompozit Malzeme Kullanımı





Kompozit Malzeme Kullanımı:

1--Küresel ısınmada karbondioksit açısından otomobillerin payı % 77 olup,otomobil ağırlığının daha çok kompozit veya plastik( karoser vs) kullanımı ile azalacağı ve buna bağlı yakıt tüketiminin düşeceği açıktır.

2--Bu imkan hem şu anda petrolle çalışan otomobiller hemde birkaç yıl içinde yaygınlaşacak lityum iyonlu bataryalı elektrikli otomobiller içinde geçerlidir.

3--Otomobil firmalarının biran önce malzemede kompozit malzeme kullanımına geçmeleri gelecek açısından en uygun davranış olacaktır.Çünkü geleceğin otoları-uçakları-trenleri-vapurları muhtemelen kompozit malzeme olacaktır.

3.1— Dünya araç parkının 2007 yılı itibarıyla 900 milyon olduğu ve Günümüzde ortaya çıkan CO2 salınımının % 25 inin nakliye kaynaklı olduğu belirlenmiştir.

4--Öte yandan uçaklarda daha çok kompozit kullanılması hedefi yakıt tüketimi ve ona bağlı CO2 emisyonunu azaltmak amacınıda içerir.Airbus A380 de mevcut kompozit oranı % 25 iken bunu % 40 a çıkarmak temel hedeftir.

4.1--Bunu sağlanması halinde CO2 salınımında % 50,NOx salınımında % 80 azalma beklenmektedir.

5--Yaşam alanı olmayan tüm mekanlar için inşaatlarda statik amaçla kolon-kiriş vs oluşturulması yine kompozit malzemeler ile sağlanırsa ,normal klasik inşaata harcanan bir çok kalem için  malzemede ve bunlar için sağlanan enerjide tasarruf sağlanabilir.

Kaynakça:Cumhuriyet Bilim-Teknoloji Dergisi Sayı:1224/14




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.