MAKALELER / Sıcaklar Ortadoğu'nun Sonunu Getirebilir





Sıcaklar Ortadoğu'nun Sonunu Getirebilir

 

1--1880 yılında tutulmaya başlayan ve 136 yıldır aralıksız süren meteorolojik kayıtlar a göre Ulusal Okyanus ve Atmosfer ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA 2015’in en sıcak yıl olduğunu doğruluyor.

 

1.1--2016 , 2015 den daha sıcak olabilir.Bu sıcaklık aynı zamanda deprem riskini artırabilir mi.

 

1.1--Verilere göre böylelikle11 yılda dördüncü kez sıcaklık rekoru kırılmış oldu.

 

2--Amerikalı uzmanlar, ilk kez 1968’de ölçülmeye başlanan kar örtüsü miktarının 2008’den bu yana en düşük seviyeye indiğini de bildiriyor. 37 yıl önce ölçülmeye başlanan kutup denizi buzulları miktarıysa 2015’te altıncı en düşük seviyeye geriledi.

 

3—Suriye iç savaşının nedenide küresel ısınma.Küresel ısınma nedeniyle Suriyede çölleşmenin başlaması ile buralarda yaşayan insanlar kente göç ettiler.Ve o zamanki hükümet bu insanlara iş ve eğitim vs sorunlarına çözüm üretemeyince bu insanlar radikal gruplara kaydılar.İç Savaşın nedeni olan bu radikalleşme için hükümet gereken yapsaydı bu durum oluşmayabilirdi.

 

3.1—Öte yandan Irakta da durum iyi değil.Hükümet ve Bölgesel Kürt Yönetimi petrol satamayınca memurların parasını ödeyemiyor.İdarecilerin savurgan ve gösterişli uygulamalarıda bunun üstüne halkta hoşnutsuzluk yaratıyor.

 

4--Yeni bir araştırma, iklim değişiminin, 500 milyon kişinin yaşadığı Ortadoğu’nun bazı bölgelerini insanların yaşayamayacağı kadar sıcak hale getirebileceğini ortaya koyuyor.

 

4.1--Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü ve Kıbrıs Enstitüsü’nden araştırmacılar, 1970’den bu yana bölgedeki aşırı sıcak gün sayısının ikiye katlandığına dikkat çekiyor.

 

4.2--Max Planck Enstitüsü Direktörü Jos Lelieveld, “Gelecekte, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın geniş bölgelerinde görülen iklim, bölge halklarının varlığını tehdit edecek hale gelebilir” diyor.

 

4.3--Araştırmacılar, küresel ısının, sanayi devrimi öncesine göre 2 derece artışla kalması durumunda dahi, bu bölgelerde yaz ısılarının iki katına çıkabileceğini belirtiyor.

 

4.4--Bu da bu yüzyılın ortasında yazın en sıcak günlerinde ısının gece 30 derecenin altına düşmemesi ve gün içinde 46 derece olması demek.

 

4.5--Öğlen sıcaklarının 50 dereceye varabileceği ve sıcaklık dalgalarının sayısının 10 katına çıkabileceği düşünülüyor. Bu da bugünlerde yıl içinde ortalama 16 gün yaşanan sıcaklık dalgalarının yılda ortalama 80 güne yayılması anlamına gelebilir.

 

4.6--Kıbrıs Enstitüsü’nden iklim değişimi uzmanı Panos Hadjinicolau, Ortadoğulu ve Kuzey Afrikalılar’ın, ellerindeki modellere göre ortalama 200 aşırı sıcak gün geçirebileceğine dikkati çekiyor.

 

4.7--Araştırmada, “Suudi Arabistan, Irak ve Suriye’nin atmosferindeki toz oranının da yüzyılın başından bu yana yüzde 70 arttığı belirtiliyor.

 

4.7.1—Çöl fırtınaların-toz oranın artaması ortadoğuda bozulan atmosferik dengeye karşı bir emniyet subabı olabilir mi.

 

4.8--İki ayrı model yaratan araştırmacılar, birinci modelde küresel ısınmanın, sera gazlarının kontroluyla azaldığını, ikinci modelde ise her şeyin bugünkü gibi sürdüğünü varsaymış.İki model de bölgenin geleceği ile ilgili umut vermiyor.

 

5--Araştırmacılar, iklim değişiminin Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki yaşam koşullarının ciddi biçimde kötüleşmesine neden olacağına dikkati çekerken, çok sayıda insanın er ya da geç bölgeyi terk etmek zorunda kalabileceğinin altını çiziyor.

 

6—Yorum:


6.1—Türkiyede Diyarbakırda sıcaklığın ekstrem olarak  32 C varması bu modellerin tahmin payının ciddi anlamda yüksek olduğunu göstermekte.

 

6.2—Suriye ve Irakta ve aynı zamanda Ortadoğuda çölleşmeye karşı ciddi anlamda yağışı çeken yoğun ağaçlandırma öneli bir seçenek olabilir.

 

6.2.1—Kamu programı olarak Doğu ve Güneydoğuda yoğun bir ağaçlandırma programına gidilmesi en uygun çözümlerden biri olabilir.Bölgenin yeşillendirilmesi en önemli seçenek olabilir.

 

6..2.2—Aynı zamanda Türkiye-Kıbrıs ,Ortadoğu ülkeleri küresel ısınmanın getireceği çölleşmeye karşı fosil yakıt tüketimini azaltan yenilenebilir enerjiye hızla yönelmelidir.

1--Güneşten sıcak su üretimi-


2--evlerin yerel ısı yalıtım malzemeleriyle mantolanması(çatı ve duvarların perlitli sıva ile açık renk sıvanması),


3--yerel olarak  küçük rüzgar türbinleri-


4--çatı tipi fotovoltaik paneller ile elektrik üretimi


5--dere üzeri yüzer türbinler ile elektrik üretilmesi


6--jeotermal potansiyel(doğu ve güneydoğuda) ile konut ve sera ısıtması ve elektrk üretilmesi


8—sarı veya gün ışığı renkli(beyaz ışık-beyaz led kanser yapıyor) kompakt ampullerin kullanılması,


9--doğal soğutma çözümlerinin uygulanması(soğuk kuyu açmak-mağaralarda depolama


10--kuyu suyu kullanımını azaltmak için sulamada kesinlikle damlama sulamaya gidilmesi 

 

Kaynak:http://www.amerikaninsesi.com/ Sıcaklar Ortadoğu'nun Sonunu Getirebilir-06 Mayıs 2016

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.