MAKALELER / Küresel Isınma-Yanardağlar Faaliyete Geçmeye Başlayabilir mi





Yanardağlar Faaliyete Geçmeye Başlayabilir mi:

1--Son patladığı 1883 yılında 36000 insanın ölümüne neden olan ve 5 yıl boyunca tüm dünyada hava durumunu değiştiren Endonezya daki 365 m yüksekliğindeki krakatoa yanardağı turuncu ve kırmızı ışıklar saçarak homurdanmaya başladı.

2--126 yıl önce 13000 atom bombasına eşit güçle patlamıştı. Dağın çevresindeki çiftçiler endişeli bir bekleyiş içinde.(Kaynakça:01.08.2009-Hürriyet Gazetesi)

3--Küresel Isınma ve Yanardağ Faaliyetleri:

Küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışı çok önemli yanardağların tekrar püskürmesine neden olabilir.Tarihsel süreçte önemli bazı volkan püskürmeleri ve etkisi aşağıda belirtilmiştir:

3.1--Bristol Üniversitesi'nden Prof. Steve Sparks, "Atmosfere yayılan sülfürik asit tabakası, güneş ışınlarını ve dünyadan yükselen ısıyı emer, patlamanın ardından küresel iklim altüst olur ve bu yıllarca sürer" diyor.

3.2--Filipinler'de Pinatubo volkanının 1991 yılındaki püskürmesi, dünya ısısında 0.1 derece kadar düşüşe yol açmış.

3.3--Son 10 bin yılın en şiddetli patlaması 1815'te Endonezya'daki Tambora volkanında olmuş. 90 bin kişi yaşamını yitirmiş. 

Bunlardan 12 bin kadarı akıntılar, geri kalanı da depremler, patlama sonrası kaos ortamı ve açlıktan ölmüş. Patlamanın başlamasıyla volkanın çevresinde, 200 mil çapındaki bir alan 3 gün boyunca tümüyle karanlıkta kalmış.

3.4--Bu patlamanın etkisiyle dünyanın bir kesiminde 1816 yılı "yaz'sız geçen yıl" olarak anılmış. Batı Avrupa'da 1 ila 2.5; global olarak 0.4-0.7 derecelik bir sıcaklık düşüşü olmuş.

3.5--Ayrıca;Fransız volkanbilimciler Roland Rabattin ve Philippe Rocher, Japonya'daki Asama Dağı'nın ve İzlanda'nın güneyindeki Laki Dağı'nın 1783'te püskürmesinin, dünyayı sarsan, yirmi yıl süren savaşlara ve dolaylı olarak iki asırlık bir kargaşaya yol açan Fransız devrimini tetiklediğini ileri sürüyor.

3.6--Türkiye açısından bakılırsa; Ege Denizi'nde Yunanistan'a ait turistik Santorini Adası'nın bir volkan olduğunu, patlaması halinde, başta Batı Türkiye, Girit ve Atina'nın büyük oranda etkileneceğini belirtiyorlar., 

volkanik afetler bakımından Türkiye'de durumun sakin olmasına karşın; (Püskürme ve patlama evresinde hiçbir volkanımız yok) bu volkanların tamamen sönmüş olduğu da denemez; 

çünkü çıkan volkanik gazlar yeraltındaki magma haznesinin tamamen soğumadığının kanıtları olarak kabul edilebilir. Ülkemizdeki önemli volkanlar şöyle: 

Büyük Ağrı, Küçük Ağrı, Tendürek, Süphan, Nemrut (Bitlis), Göllüdağ, Acıgöl, Hasandağ, Konya Ovası Karapınar, Acıgöl, Batı Anadolu Kula yöresi, Kara Dağ, Erciyes (Kayseri).

3.7--1991 yılında Filipinlerde Pinatubo yanardağı patlamasına bağlı olarak atmosferde karbondioksit birkimini artıracağı yerde ,atmosfere yayılan kül ve başka parçacıklar güneş ışığını saçarak,ışığın daha yumuşak ve daha az şiddetli olarak,orman şemsiyesi altında kalan yapraklarda bu ışıktan yararlanabildiği için daha fazla fotosentez yaptığı ve buna bağlı daha fazla CO2 yi azaltmaktadır.

3.8--Sonuçta ışığın saçılmasına yardım eden bu püskürmeler veya bu saçılmayı artıran bazı sera gazları ve kirlilik ile CO2 emilimi artabilmektedir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.