MAKALELER / Küresel Isınmaya Karşı Teknolojik Araştırmalar





Küresel Isınmaya Karşı Teknolojik Araştırmalar:


1--Bugünkü orman alanı kaybı ile atmosfere her yıl yaklaşık 2 milyar ton daha fazla karbon bırakmamak için orman kaybının tamamen durdurulması gerekmektedir.


2--ABD Enerji Bakanlığına bağlı Argonne Laboratuarlarında çalışan Türk Bilim Adamı Dr.Ali Erdemir,nano-borik asit parçacıklarını motor yağıyla karıştırarak,yağın daha kaygan hale gelmesini sağladı.Bu suretle motorda parçalar arasındaki sürtünmeyi mevcut şartlara en aza indirerek ,yüzeyler arasındaki sürtünme katsayısını  üçte iki oranında azalttı.


2.1--Bunu buluş ile, dizel motorlarda motorlarda mevcut olan %52 mekanik verimin türbo şarj ile  %64 çıktığı ve Dr.Ali Erdemirin  ticari hale getireceği nano-borik asit parçacıklı motor yağının kullanıma girmesiyle %90 ın üzerine çıkacağı öngörülebilir.


2.2--Bu ise mevcut ekonomik düzende petrole bağlı enerji tüketimini de yine 2/3=%67 oranıda azaltacağı anlamına gelebilir.


2.3--Ancak mevcut ekonomik düzende tüketimin düşmesi firma kar marjlarını yine aynı oranda azaltacağı için bu tür buluşlar Küresel ısınma kapıya dayanmadan harekete geçirilmeyeceği düşünülebilir.


2.4--Bu konuda iki şey söylenebilir.


1-Küresel ısınma kapıya dayanmıştır.ve hızla kapıdan çıkıp gidecek gibi izlenim bırakmaktadır.Yok olan insan uygarlığında,boş arabalara benzin satamazsınız.


2-Firmalar aynı kar marjlarını tutturmak zorunda da değilller.Zira ciddi perhiz ile onlarda sağlıklarına kavuşabilirler.ve de yeni bir çok yenilenebilir enerji alanına yatırım yapabilirler.


3--ABD de Northwestren Üniversitesinden Santanu Bag ile çalışan araştırmacılar sudaki ağır metalleri temizleyen -gram başına 330 m2 lik   gözenekli yüzeye sahip süngerimsi bir malzemeden filtre ürettiler.Bu yeni filtre ile  çinkonun % 40 ı-civanın tümü temizlenmiş.


Bu filtrenin  hızla ticari hale gelmesi ile suların işlenmesinde ve çevre korumacılığında oldukça faydalı olacağı düşünülebilir.


4--ABD ,Texas  A-M Üniversitesi Kimya bölümünün yaptığı bir çalışmada E.coli bakterisinin DNA sında altı özel geni silinerek,bakteri Hidrojen üreten makinaya çevrilebildiği ve bakterinin sadece doğal süreçlerden 140 kez daha fazla hidrojen üretmeye başladığı saptandı.


Ancak çalışmaya göre bir evin ihtiyacını karşılamak için kurulacak 1 tonluk tankta üretilecek hidrojen için hergün 80 kg bakteriyi tanka koymak gerektiği anlaşılmıştır.


Çalışmayı yürüten Thomas Wood a göre amaçlarının 80 kg bakteri girişini 8 kg düşürmek olduğu söylemiştir.


5--İngiterede Sheffiled Üniversitesindan Yajue Wu hidrojen arabalarının tünel içinde yol açabileceği kaza ile ilgili  bir bilgisayar simülasyonu oluşturdular.


Hidrojenli arabalarda,Sızıntı yapan Hidrojen tankından yüksekliği metrelerle ölçülen  yüksek ivmeli jet alevi meydana getirmektedir.


Bu alev ile  tünel tavanında yangın sensörleri-yağmurlama sistemini işe yaramaz hale getirecek ciddi hasarlar gelebilir.BMW nin sözcüsü ise prototip hidrojen araba çarpışma testlerinde  yakıt tankında herhangibir yırtılmaya tanık olmadıklarını söyledi.


6--Çevreci Taşıtlar


6.1---Siemens in araştırma Grubu,Cenevre Motor Fuarında sergilenen Alman otomobil şirketi RUF Automobile GmbH  için motor/jeneratör,güç elektroniği ve akü bağlantılı bir arayüze sahip iki elektrikli otomobil prototipinin motor aksamını geliştirdi.Elektrikli RUF 911 prototipinin Teknik 


Özellikleri: 270 kW kapasiteli motor-200 km sürüş mesafeli-Çifte yönlendirmeli Şebeke bağlantılı-Akünün 400V luk akımla 2 saate doldurulması-


6.2—İsviçreli otomobil üreticisi Rinspeed ise iChange adını verdiği elektrikli otomobilinin teknik 


Özellikleri:204HP motor-220 km max hıza sahip çıkma-100km/4,2sn ivme değerine sahip-3 adet 230 V luk Lityum iyon pil 3 saate doldurulabiliyor.


7--Siemens ile E.ON enerji şirketi arsında kurulan ortaklıkla konvansiyonel enerji santralarında egzoz gazını yıkayarak içindeki CO2 %90 oranında  çekip çıkartan yeni bir CO2 ayırma tekniği geliştirildi.Küresel CO2 emisyonun % 25 elektrik enerjisi üretimi sonucu ortaya çıkıyor.


7.1--Bu anlamda Çin yalnızca 2006 yılında 174 adet yeni kömürle çalışan enerji santralını devreye soktu.Ve ayrıca Çin dünyada yakılan kömürün % 30 unu kendi topraklarında yakıyor.


7.2--Simensin geliştirdiği kimyasal yıkama sürecinde egzoz gazı içinde daha az deterjan  kalıntısı kalacak ve haha az enerji tüketilecek.Problemin nirengi noktası deterjanların yarattığı kirliliği minimum düzeyde tutmak olmaktadır.


7.3--Şuanda daha temiz çalışması amacıyla Linyit ve taşkömürü santralarında yapılan bu çalışmalar ileride  doğalgaz santralarında uygulanması düşünülüyor.


8--İngiltere,Teesside da bulunan CPI isimli şirket,şiddetli fırtına ve deniz seviyesi yükselmesi karşısında kopan elektrik kablolarının yarattığı elektrik kesintisine karşı kendi ürettiği yakıt pilini Kuzey Denizi kıyılarında bulunan Suth Gare deniz fenerinde

Kullanımını devam ettirmektedir.Şirket sözcüsü kendi ürettikleri yakıt pilinin tuzlu su ve havaya karşı kendini kanıtladığını ifade etti.


9--Uzun zamandır çeşitli marka otomobillerin arka farlarında LED ler kullanılmaktaydı.Osram,Cadillac otomobiller için son çıkan modellerine de  LED li far yerleştirdi.


10--XEROX firması ,ağaç tüketimini yarı yarıya düşüren vede kağıt üretiminde sağlanan enerji verimliği ile sera gazı emisyonunu % 75 azaltan yüksek randımanlı  mekanik fiber kağıdı üretti.Bu tür araştırmalar ve bunların hızla uygulanması ile belki dünyada yaşam ipten dönebilir.


Aksi takdirde küresel ısınma öyle lineer değil katlanarak hızlanacağını öngörmek herhalde daha doğru olacaktır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 183

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.