MAKALELER / Küresel Isınmaya Karşı Pratik Teknolojik Çözümler





Küresel Isınmaya Karşı Pratik Teknolojik Çözümler:


1—Aydınlatmada Enerji Tasarrufu:


1.1--Sarı Işıklı Kompakt Florasan-Sarı LED  lambaların normal ampullere tercih edilmesi ortalama % 25  daha az elektrik harcanmasını sağlayacaktır.Florasan lambalar diğerlerine oranla daha pahalı olmasına rağmen diğerlerinden ortalama on üç kat daha uzun ömürlüdürler.ve bu ampullerin bedava dağıtılabilmesi.


1.2—Aydınlatmada mahallerde daha geniş alanlı cam kullanmak ve ısı yalıtımı içinde bunların ısı cam-çift cam olması


1.3—Fabrika,Süper marketlerde ısık tüplerini kullanıma sokmak.


1.4—Depo,otopark vs fotoselli lamba kullanmak.


2—Güneş Enerjisi-Fotovoltaik Enerji-Rüzgar Enerjisi-Hidrolik Enerji:


2.1--Güneş Enerjileri desteklenmeli.Güneş Enerjisi kullanımının yaygınlaştırılması ile petrol ve kömüre dayalı enerji üretimi herhalde göreli olarak azalacaktır.


Bu anlamda  dünya üzerinde güneş fotovoltaik sistem gücü 5000 MW geçerek orta büyüklükte 10 kömür termik santrali büyüklüğüne ulaştı.


2.2—Fotovoltaik Sistemlerin Cirosu ise 5 milyar doları geçti.Ciro küresel ölçekte 10 milyar dolar civarında.


Avrupa;Fotovoltaik sistemlerin maliyetlerini aşağı çekmek için Güneş fabrikaları ve ARGE yatırımları için 1 milyar dolarlık yatırım yapıyor.


Türkiye bu konuda yerinde sayarken,Avrupa ve Japonya yeni teknolojilere ve üretim tesislerine  yoğun miktarda yatırım yapıyor.


2.3--Güneşten yeryüzüne 1 dakikada gelen enerji,tüm dünyanın bir yılda  tükettiğinden daha fazla enerjiye sahip.


Bu anlamda ;ABD nin yıllık enerji gereksinimi için 26.000 km2 lik bir alanı  fotovoltaik hücrelerle kaplanması gerektiği hesaplanmıştır.


Son zamanlara üreticilerin çok ince silikon filmlerin kullanıldığı güneş panellerini güneş enerjisi ucuzlamaya ve yaygınlaşmaya başladı.


2.4—Sıcak su üreten güneş kolektörlerini yaygınlaştırmak


2.5—Almanyada olduğu gibi çatılara –duvarlara-camlara fotovoltaik paneller bağlamak.ve bunları şebekeye bağlamak.


2.6—Nehirlerde baraj yapmak yerine doğal mecrasında akan nehire nehir tipi yüzer helikal türbin kullanmak


2.7—Bol rüzgarlı yerler-yüksek binalara-açık denizlere rüzgar türbini kurmak.


3—Motorları Verimli Hale Getirmek:


3.1--Eski çok güç tüketen elektrikli makinaları ya inverterle  iyileştirmek yada devreden çıkarmak.


3.2—Türkiye olarak  Bakanlığın özel firmalarla bütün sanayi için her firma için enerji raporu düzenletmesi ve raporda yapılması gerekenleri süre vererek yaptırması-


yapılan iyileştirmeden sonra ayrı denetçi firmalar ile yapılan işin ne kadar doğru yapıldığının denetlenmesi.


Denetçi Firmaların kadro ve ekipmanın çok ciddi biçimde incelenmesi-referanslarına bakılması A sınıfı denetçi firmalara bu işin verilmesi uygun olabilir.


4—Isı Yalıtım:


4.1--Konutlarda kullanılan enerjinin yaklaşık % 85’ini ısıtma amaçlı tükettildiği ve bu enerjinin  2002 yılındaki ülke toplam enerji tüketimi içindeki payının ise % 32’lik olduğu gerçeğinden yola çıkılarak kamu marifetiyle banka kredisi konusu ve müh. Büroları vasıtasıyla uygulanması alt yapısı hazırlanarak binalarda yalıtımın uygulaması geçmişe ve geleceğe dönük olarak ciddi biçimde yapılmalıdır.


4.2--İyi bir Isı yalıtım Yolu ile sağlanacak tasarruf(Avrupa için)…363 milyon ton/yıl-bina


4.3--Kaliforniya Eyalet yönetimi ,çıkardığı etkin enerji kullanımlı yapılar kanunu ile 2005 den beri yeni inşa edilen ticari yapılara beyaz çatı yapılmasını, gelecek yıldan itibaren de (tadil edilen binalar dahil) ısı yansıtan sistem kurulmasını zorunlu kıldı.


4.4--Yapılan bir çalışma ile (Berkeley Üniversitesinden Fizikçi Arthur Rosenfeld-Haşim Akbari nin Dünya çapında kentsel yansıtmayı arttırarak karbondioksidi telafi etme adlı çalışmasına göre )


100 büyük kentte 93 m2 lik çatı kaplamaları(tüm yüzeylerin % 25) ve yol/kaldırımlar (tüm yüzeylerin % 35 i) beyaza boyanır ise(çatıları beyaza boyamak-asfalt yerine beyaz beton kullanmak suretiyle) sağlanacak küresel serinletme etkine bağlı olarak daha az fosil yakıt kullanımıyla  sağlanacak sera gazı tasarrufu…….44 Giga ton olarak hesaplanmıştır.


4.5--Ve sağlanacak birkaç derecelik serinleme ile kentler üzerinde dumanlı sisin azalması sağlanacağı gibi , kentler üzerinde küresel serinleme sağlanabilir.Ve aynı şekilde yeşil çatı-yeşil teras  uygulamaları ile daha  fazla verim alınabilir mi….


4.6--Yapılan deneysel bir çalışmada ; 27 C Ortam sıcaklığında 1m2 alanın beyaza boyanması ile bu alanda sıcaklık 27.5 C olarak ölçülürken-Siyaha boyanan aynı alanda sıcaklık 48.5 C olarak ölçülmüştür.


4.7--TOKYO - Japonya'nın başkenti Tokyo'da hava sıcaklığı 34 dereceye yükseldi, bunalan halk, hafta sonu Toşihamen Su Parkı'na akın etti. Yetkililer bunaltıcı havayı, yeşilliği az, asfaltı ve betonu bol kent merkezinde ısının yoğunlaşmasına bağladı. 


Tokyo'da aşırı sıcaklar can aldı .Tokyonun giydirme cepheli yüksek binaları-yeşili az/asfaltı bol şehir merkezinde ısı yoğunlaşması-ısının bölgede dağılımını bozmakta ve sonuçta şehir merkezini bir ısı adası haline getirmektedir.


4.8—Artık büyük şehirlerin yaz-kış çekilecek termal fotoğrafları ile hangi bölgelerde nasıl ısı yalıtımı yapılacağı ön plana çıkarılmalıdır.


4.9--Kaliforniya Eyalet yönetimi ,çıkardığı etkin enerji kullanımlı yapılar kanunu ile 2005 den beri yeni inşa edilen ticari yapılara beyaz çatı yapılmasını,gelecek yıldan itibaren de (tadil edilen binalar dahil) ısı yansıtan sistem kurulmasını zorunlu kıldı.


4.10--Bodrum,Kuzey Afrika Ülkelerinde  vs gibi evleri beyaza boyalı şehirlerde yağış ve sıcaklık durumu,aynı meteorolojik ve coğrafi şartlara sahip şehirlerden daha iyidir. (Bu yöntem ile binaların dış cephesi doğal boyalarla en az kutup buzullarından eriyen alan kadar yapılabilir


5—Yakıt Kullanımında Petrolden Vazgeçmek:


5.1--Petrolden artık daha çok plastik endüstrisinde yararlanmak gerektiği düşüncesi ön plana çıkmalı.ve Geri dönüşüme ağırlık verilmesi.Petrol Şirketlerinin petrol yerine şarj istasyonlarında pil değişimi-elektrik satmaya başlaması.


5.2-- Yeşil plastikler doğa için en iyi çözüm.Yeşil plastikler ile kirlenmiş bu kirli su çok kısa bir sürede doğada bakterilerce çürütüleceğinden sıfır ekolojik atık olarak düşünülebilir.Öte yandan bu plastikler rutin olarak kullanıma girmesi sıfır ekolojik atık prensibi için çok iyi bir çözüm.Petrolden ise  geri dönüştürülebilir plastik yapımında yararlanılması daha uygun olabilir.


5.3--Benzine ayrılan sübvansiyonların bir kısmı ile sürdürülebilir enerjilere ayrılır ise gelişen teknoloji ile maliyetlerde düşeceği için kullanım artacak, herkes çatısında kendi elektriğini  üretecek güneş pili ile üretecek,buna bağlı santraller olmadığı için bunlara bağlı yüksek CO2 emisyonları olmayacaktır.


6—Denizleri Çöl Tozları İle Gübrelemek:


6.1--Deniz ve okyanusları çöl tozları ile gübrelemek. planktonların okyanuslara-denizlere demir tozu katmak yani demir tozu gübrelemek suretiyle  çoğaltılmalarını sağlamak yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır.


1 kg lık demir tozu gübreleme ile  plankton miktarında birkaç tonluk arışa neden olabiliyor.ve planktonlar öldüğünde bünyelerine kattığı CO2 okyanus dibine karbon olarak çökmektedir.


6.2—Demiz tozu-çöl tozu ile gübrelemede yapılan deneylerde  bitkisel plankton sayılarında patlama olduğu ve de aynı zamanda zehir üretebilen türlerinde çoğaldığı saptanmıştır.


Dünyamızda ;Bu demir tozu ile gübreleme işlevini doğal olarak muhtemelen, büyük sahra ve diğer çöl tozları rol alıyor olabilir.100.000 yıllık buz devirlerini tetikleyiciside yine ,kanıtlanan 100.000 yıllık uzay tozları olabilir.


7—Ağaçlandırma:


7.1--CarboEurope araştırmasına göre yeni oluşturulan ormanlarda toprakta bozunan maddelerden çıkan  karbon,ilk on yılda emdiklerinden fazla miktarda karbonu açığa çıkardığını göstermektedir.


Bu anlamda yeni oluşturulan ormanlar için seçilecek ağaç türü ve ağaçlandırılan toprak cinsi ,bu çalışmanın can alıcı noktasıdır.


7.2—Okullar-Askeri Birlikler ve Kurumlardan organizasyon ile ciddi anlamda ağaç dikme konusunda yardım alınmalıdır.Bu anlamda okullardan 5 gün askeri birliklerden 1 vs ay kadar yardım alınması önemli olacaktır.Kurumlardan da ya ağaç temini konusunda yada eleman vermek suretiyle yardım alınmalıdır.


8—Kömürle Çalışan Termik Santraller:


8.1--ABD de üretilen elektriğin % 50 si kömürden sağlanıyor.Kömürle çalışan fabrika ve santrallerin neden olduğu sera gazı salınımı, toplam salınımın 

% 20 sinden sorumlu.


ABD de kömür santral verimleri % 30 civarında.Son teknoloji ile bu verim % 60 çıkarılabilir ki bu da ciddi CO2 emisyonu azalması anlamına gelecektir.


8.2--Siemens ile E.ON enerji şirketi arsında kurulan ortaklıkla konvansiyonel enerji santralarında egzoz gazını yıkayarak içindeki CO2 %90 oranında  çekip çıkartan yeni bir CO2 ayırma tekniği geliştirildi.Küresel CO2 emisyonun % 25 elektrik enerjisi üretimi sonucu ortaya çıkıyor.


8.3--Bu anlamda Çin yalnızca 2006 yılında 174 adet yeni kömürle çalışan enerji santralını devreye soktu.Ve ayrıca Çin dünyada yakılan kömürün % 30 unu kendi topraklarında yakıyor.


9—Sera Gazı Olan Metan Azaltımı:


9.1--Fransız hükümetinin yaptığı bir araştırmaya göre ise, büyükbaş hayvanların, bu ülkedeki sera etkisine yol açan gazların salınımında % 6.5 oranında sorumlu oldukları ve büyükbaş hayvanların havaya bu ülkedeki on dört petrol rafinerisinden daha fazla, ozonun delinmesine yol açan metan gazı saldığı saptanmıştır.


9.2—Sera gazı olan metan azatlımı konusunda büyükbaş hayvanların ve diğerlerinin besleyici değeri daha yüksek parçacıklı, soya veya yonca gibi sindirimi daha kolay yemlerle beslenmesin metan salınımını azaltmak konusunda  çözüm olacağı belirtilmiştir.


9.3--Metanın küresel ısınmadaki etki pay ı % 13 kadardır.


9.4—Kaya gazı üretiminde kuyudan atmosfere kaçan metan çıkışları oldukça önemli.Kaya gazının önem kazanmasıyla bu konu oldukça ciddi duruma gelebilir.


9.5—Küresel ısınma nedeniyle  sibiryada tundurada donmuş metanın atmosfere kaçışı % 80 oranında artmış durumda.Bu nedenle küresel ısınmanın yavaşlatılması konusu önemli.


10—Ulaşımda Tasarruf:


10.1--Kent içinde raylı toplu taşımacılığın, şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığında demiryollarının ve özellikle LNG ve rüzgarlı gemilerle taşımacılık-denizyollarının ciddi olarak uygulanması.Zira en ucuz taşımacılık deniz yolu ardından demir yoludur.


10.2--Petrol firmaları, sıvı doğalgaza dayalı motorları yeni kar alanı olarak öne alabilirler.Aynı zamanda Elektrikli otomobilleri ön plana geçirmenin zamanı geldi.


Geleceği kurgulayan petrol firmaları da araçlara petrol veya sıvı doğalgaz satmak yerine istasyonlarında elektrik satmayı düşünebilirler.Ancak herhalükarda gelecek Elektrikli otodan yana.


10.3—Benzinli ve Lpg li motorlara türboşarj ünitesi eklemek.


10.4—Hükümetlerce Doğal taşıma sistemlerinin,Bisiklet kullanımı,-planör uçaklar vs desteklenemesi.


11—Otomasyon ve Şehir Yönetimlerinin Çabaları:


11.1--Küresel Isınmaya karşı yerel yönetim çabaları ve Bireysel Çabalarda Önemlidir.Bangkok’ta, şehir yönetimi, hafta içi bir akşam tüm televizyon kanallarının saat 21.00’da ortak yayın yaparak şehrin mevcut elektrik kullanımını bir kadranda gösterilmesine karar vermiştir.


11.2--Sonra da tüm bireylerden gereksiz ışık ve aletlerini kapatmaları istenmiştir. Bir anda tüm seyirciler kadranın büyük ölçüde küçüldüğünü görmüşlerdir. 


Elektrik kullanımı, iki normal boyutlu kömürle çalışan elektrik santralini kapayacak seviyede, yani 735 megawatt düşmüştür


11.3--Küresel ısınmayı önlemenin maliyeti dünya GSM sinin %1 kadar olmakla birlikte ,önlem alınmaz ise ısınmanın her yıl maliyeti %5-20 i bulabilecektir.


11.4—Örnek Çevre Programlarından olan ABD de Seattle kent Yönetimi:


1-kenti yeşillendirme programı genişletilmiş.


2-Otobüs(Toplu Taşıma) ve Bisiklet yollarını iyileştirme programı uygulanmış


3-Rüzgar Enerjisi tesisleri ile elektrik üretimine geçilmiş.


4-Sera gazı salınımlarını 1990 yılı salınımlarının % 8 ına düşürme hedefi ile Kyoto hedeflerine ulaşmış.


11.5—Evsel-fabrika vs  kullanım için pratik cihaz vs otomasyon çözümlerine teşvik vermek.





Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.