MAKALELER / Küresel Isınmanın Ekolojik Sonuçları






Küresel Isınmanın EkolojikSonuçları:


1--Karbondioksit miktarında meydana gelecek artış üzerine laboratuar koşullarında yapılan deneyler, buğday ve pirincin olumlu tepki verdiğini, mısırın ise tepki göstermediğini ortaya koymuştur.


2--Artan ısı sonucunda böcek sayısında da büyük artışlar meydana gelmektedir. Ormanlar, meralar böcek saldırısına uğrarken, çekirge sürüleri de hızla çoğalmaktadır.


3--BM raporları,  ısı  artışı  sonucunda  gıda  üretiminde  ciddi  düşüşler  meydana  geldiğini ifade etmektedir.


4--Küresel ısınmanın ve buzulların erimesinin okyanuslarda ısı transferine yol açarak, Kuzey Amerika ve Avrupa’yı mini bir buzul çağına taşıması olasılığının incelenmesi amacıyla, 2004 yılında Pentagon tarafından bir araştırma yaptırılmıştır.


4.1--Araştırma sonucunda, iklim değişikliğinin, gezegenimizi anarşiye sürükleyebileceğini belirten bir rapor yayınlanmıştır. Ülkelerin, giderek azalan gıda, su ve enerji kaynaklarını savunmak için her türlü yola başvurmaları muhtemeldir.


4.2--Ayrıca yeterli önlemler alınmazsa, yerküredeki doğal çevre, insan taşıma kapasitesini önemli ölçüde düşürebilecektir.


4.3--Küresel kış ihtimali ciddi olarak kabul edilebilecek bir risk olup,bu durumda enerji üretimi yoğun olarak Nükleer enerjiye doğru kayabilecektir.


5--Atmosfer ve okyanus dönüşümü arasındaki ilişki sonucu meydana gelen, El Nino(mevsim normallerinden daha sıcak dönemler) ve La Nina (mevsim normallerinden daha soğuk dönemler) olayları, tropikal ve alt tropikal bölgelerde yüzey sularının ısınmasına neden olarak 4,5 yılda bir düzenli olarak iklimi değiştirmektedir.


5.1--La Nina ve El Nino ya bağlı olarak şiddetli tropik firtına,iklim anomalileri olasılıkları yada atmosferin kendini dengelemesi çabalarındaki şiddetli artış sayısı artmakta.


6--İnsan faaliyetleri yanında, volkanik aktivitelerin meydana getirdiği büyük patlamalar da stratosfere büyük miktarda sülfür gazı bırakılmasına neden olmaktadır. Bu anlamda volkanik patlamalar atmosferin küresel ısınmaya karşı sülfür püskürtmek suretiyle kendini soğutma çabası olarak kabul edilebilir.Stratosfere karışan bu parçacıklar atmosferde birkaç yıl kalarak, güneş ışınlarını yansıtıp iklimin soğumasına neden olmaktadırlar. Günümüzde iklim değişimleri dünyanın belirli bir bölgesi ile sınırlı kalmayıp küresel ölçekte etkili hale gelmişti.


7--Verilere göre, 1978 yılında 8 milyon km2 olan buzul alanı, 1998’e kadar geçen 20 yıllık süreçte 6,3 milyon km2’ye düşmüştür. 1998 yılından günümüze kadar geçen süreçte ise 800 bin km2’lik bir kısım daha erimiştir.


8--Deniz seviyesinin 1 metre yükselmesiyle Uruguay'ın %0.05 i, Mısır'ın %1 i,Hollanda'nın   %6   sı   ve   Bangladeş'in   %17,5   inin   sular   altında   kalacağı   tahmin edilmektedir.


9--Deniz suyu seviyesinin 1,5 metreye ulaşması durumunda ise Bangladeş’te 17 milyon kişinin evsiz kalabileceği tahmin edilmekte, bunun sonucunda da küresel ısınmanın sosyo-ekonomik bir felaket yaratabileceğine, uzmanlar tarafından özellikle dikkat çekilmektedir.


10--1860 yılından beri görülen en sıcak 20 yılın 11’i ise 1990 yılından sonra yaşanmıştır.


10.1--1998 yılı, küresel ortalamalar açısından, aletli sıcaklık gözlemlerinin yapılmaya başladığı 1860 yılından beri yaşanan en sıcak yıl olmuştur.


10.2--2002 ise en sıcak ikinci yıldır. Son 50 yıl, buzul kayıtlarına göre, altı bin yılda gözlenen en sıcak yarım yüzyıldır.


10.3--İsviçre’de 2003 yılında son 250 yılın en sıcak Haziran ayı yaşanmıştır.


10.4--ABD’de bir yıl içinde 562 tornado meydana gelmiştir. Japonya tarihindeki en çok fırtınayı 2004 yılında yaşamıştır.


10.5--Tropikal kasırgaların süre ve yoğunluğunun son otuz yıllık dönemde yükselen sıcaklıklar nedeniyle %50 artış gösterdiğini kanıtlamıştır.


11--2005 Şubat ayında Los-Angeles’te, kar kalınlığı 60 cm’yi (two-foot) geçmiştir. Hindistan’daki Mumbai kentine günde metrekareye düşen yağış miktarı 88,8 cm’ye (37 inç) ulaşmıştır.


12--Arizona’daki sıcak hava dalgaları sonucu sıcaklıklar 49 dereceye (120 fahrenhayt) ulaşmış, süreli kuraklık nedeni ile Missouri Nehri’nin suları neredeyse tamamen çekilmiştir.


13--Bütün bu olaylar ve kasırgaların şiddetinin artması gezegendeki ısınmanın işaretleridir.


14--Uluslararası bir bilim adamları topluluğunun nehirlerde yaptığı bir araştırma sonuçlarına göre; yağış miktarında %10’luk bir düşüşle birlikte meydana gelecek 1–2 derecelik bir ısınma sonucunda, yıllık akarsu akımları % 40 – 70 oranında azalma gösterebilecektir.


14.1--Bu şekilde meydana gelebilecek bir düşüşün, suyu zaten az olan bölgelerde, toprağın sulanamaması, üretilen enerji miktarının azalması, tür çeşitliliğinin azalması, kentsel gelişim ile yaşam kalitesinin büyük ölçüde düşmesi gibi çeşitli ekonomik ve ekolojik sonuçları olacaktır


15— ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın uydu verileri değerlendirildiğinde, kıyı şeritlerinde yaşayanların % 75’i Asya kıtasında yaşamaktadır.


15.1--Environment and Urbanization Dergisi’nin bir araştırma sonucuna göre, nüfusa göre sıralandığında kıyılarda 143 milyon insanı bulunan Çin, en riskli ülke olarak gösterilmektedir.


15.2--Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya, Japonya, Mısır ve ABD diğer riskli ülkeler arasındadır.


15.3--Coğrafi yapıya göre en riskli olanlar ise, topraklarının % 90’ı deniz seviyesinin on metre altında olan Maldivler, Marşal Adaları ve Cayman Adaları’dır.


16--Yaşlılar ve kent yoksulları arasında hastalık ve ölümlerde artış


17--Çiftlik ve yabani hayvanlarda sıcak stresi artışı 


18--Kimi tarım ürünlerinin zarar görmesi ve bunda yaşanan artışlar 


19--Soğutma ihtiyacında artış   


20--Enerji temininde güvenilirlik azalışı


21--Soğuklukla ilgili insan hastalıkları ve ölümlerinde artış


22--Kimi tarım zararlıları ile hastalık taşıyan canlıların yayılma alanı ve hareketliliklerinin yaygınlaşması


23--Sel, toprak kayması ve çığ hasarının artması   


24--Toprak erozyonunun artması ve Sellerle sürüklenen çökellerin taşkına bağlı aktifleri doldurmasında artış yaşanması 


25--Kamu ve özel sigorta sistemleri ve   afet yardımlarına yönelik taleplerdeki artış     11--Isınma konusunda enerji talebinin azalması 


26--Tarım ürünlerinin veriminde azalış-sıcaklık arttıkça belli değerden sonra verim hızla düşmekte.


27--Zemindeki  çekilme nedeniyle bina temellerinin gördüğü zararlardaki artışlar


28--Orman yangını riskindeki artışlar  


29--Su kaynaklarının miktarının ve kalitesinin azalması


30--İnsan yaşamı için risk, bulaşıcı hastalık salgınlarının artması  


31--Kıyı erozyonu, kıyıdaki binalar ve alt yapıların uğradığı zararların artması  


32--Mercan kayalıkları ve mangrov (tropikal bölgelerde yetişen ağaç türüdür) gibi kıyı  ekosistemlerinin uğradığı zararların artması 


33--Kuraklık ve sele maruz kalan bölgelerde tarımda ve merada verim düşüşleri yaşanması    20--Kuraklığa maruz kalan bölgelerde hidrolik enerji potansiyelinin azalması  


34--Asya’nın ılıman ve tropikal bölgelerinde sel ve kuraklığın boyutları ve yol açtığı zararların artması 


35--Mülk ve altyapı kayıplarının artması 


36--Kıyı ekosistemlerinin zarar görmesi


37--Sivrisinekler, 17°C'nin altında en fazla 1-2 gün yaşayabilir. Bu durum, onları dünya nüfusunun % 58'nin yaşadığı bölgelerden şimdilik uzak tutuyor. Ama 5°C'lik bir küresel ısınma, onların doğal yaşam alanını genişleterek, dünya nüfusunun % 60'ını o alanın içinde bırakacak.


38—Küresel ısınmayı arttıran faktörlerden birisi de herhalde şehirleşme olgusudur. Gelişmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık % 75’i, gelişmekte olan ülkelerde ise % 50’si kentsel alanlarda yaşamaktadırlar. Oysa 1950 yılında ise kentlerde yaşayan nüfus, % 30’un altındaydı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.