MAKALELER / Küresel Isınmada Metanın Etkileri-Öneriler





Küresel Isınmada Metanın Etkileri-Öneriler:


1--Yapılan son araştırmalara göre metan gazı salınım oranları:

Antropojen kökenli…………………..% 13


Çiftlik hayvanları…………………….% 30


pirinç tarlaları……………………….. % 29


boru hatlarındaki sızıntı… …………..% 21    


katı atık……………………………… % 14 


kömür ………………………………....% 6 oranındadır.

3--Metanın küresel ısınmadaki etki pay ı % 13 kadardır.


4--18.Yüzyıldan bu yana hayvancılık,çöp alanları ve fosil yakıt kullanımına bağlı metan gazı oranı % 151 oranında arttı.ve aynı anlamda tarım-kimya endüstrisi nedeniyle azotoksit düzeyleride %17 oranında artış gösterdi.


5--Karbondioksitten 25 kat daha güçlü ,metan gazının ; son birkaç on yıldır istikrarlı bir düzeyde kalmış olmasına rağmen,2007 de kaydedilen milyonda bir oranındaki artış,toplamda milyonlarca ton metana denk geldiği için çok önemli.Artışın devam etdip-etmeyeceği bilinmemekle birlikte eğer permafrosta(donmuş toprakta) bulunan 100 milyar ton metan ,bu toprağın çözünmesiyle hızlı bir şekilde atmosfere karışırsa halimiz nice olur.(K:Hürriyet-1.11.2008)


6--Metana Karşı Çözümler-


6.1—Antropojenik Kökenli Matan Gazı-%13:


1—Sibiryada tunduradan metan gazının çıkışı ancak küresel ısınmanın aşağı çekilmesi ile mümkün olabilir.


6.2-- Çiftlik hayvanları Kökenli Metan Gazı-%30:

1--Fransız hükümetinin yaptığı bir araştırmaya göre ise, büyükbaş hayvanların, bu ülkedeki sera etkisine yol açan gazların salınımında % 6.5 oranında sorumlu oldukları ve büyükbaş hayvanların havaya bu ülkedeki on dört petrol rafinerisinden daha fazla, ozonun delinmesine yol açan metan gazı saldığı saptanmıştır.


2--Araştırmada ayrıca, büyükbaş hayvanların ve diğerlerinin besleyici değeri daha yüksek parçacıklı, soya veya yonca gibi sindirimi daha kolay yemlerle beslenmesin metan salınımını azaltmak konusunda  çözüm olacağı belirtilmiştir.


6.2-- Pirinç Tarlaları Kökenli Metan Gazı-%29:


1—Çok su çeken-metan üreten Pirinç yerine kuraklığa dayanıklı buğday ,tahıl üretimi desteklenebilir.


6.3-- Boru Hatlarındaki Sızıntı Kökenli Metan Gazı-%21:


1—Kaya gazının önem kazanması-petrol yerine doğalgazın öne çıkması bu konunun oldukça ciddiye alınması gerektiğini anlatmakta.Konu teknik olarak çözülmesi ve çözüm üretilmesi gereken bir konu.Sızan gaz atmosfere atmak yerine şehirlerde çeşitli amaçlarla kullanılabilir.


6.4--Katı Atık Kökenli Metan Gazı-%14:

 

1—Şehirlerde çöp sahasında oluşan metanı kullanan- çöp sahalarından enerji üreten- tesisler kurulması.

2--Şehirlere de konutlara  hükümetlerce çöp öğütme makinalarının kullanımı teşvik edilerek,gıda kaynaklı çöplerin öğütülerek ayrı konteynerde depolanması.


2.1--Çöp toplama araçlarında tahta-plastik-cam-metal için ayrı bölümler olması ve gıda atıklarının kamyona alındıktan sonra öğütülmesi ve gübre istasyonuna götürülmesi


3— Şehirlerde Konteynırlara geri dönüşüm ve gıda atığı olarak yazılması.Konteynırı az olan yerlerde Geri dönüşüm için her 2 konteynerdan birinin üzerine geri dönüşüm yazılması.


4--Evlerde geri dönüşüm için ayrı torbaların hibe olarak verilmesi.


5--Çöplerin toplanmasını geri dönüşüme bağlanarak  ihale edilmesi.


6.5--Kömür Kökenli Metan Gazı-%6:


1—Boru hatlarındaki gaz sızıntısı gibi bu kaynak kömür madenlerinde metan çıkış hattı düzenlenerek,bu kaynak çevre kaynaklarca ısıtma-soğutma vs amaçlı kullanılabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.