MAKALELER / Küresel Isınmada Mekanizmalar ve Karbondioksit Ağaçları





Küresel Isınmada Mekanizmalar ve KI Karşı Karbondioksit Ağaçları ve Diğer Öneriler:

 


1--Küresel Isınmada Mekanizmalar:


1—Temel Varsayım:Küresel atmosferik sistem canlı yaşamını korumak anlamında gereken bütün termostat mekanizmaları donatılmıştır.


2--Küresel Atmosferik Isı Kontrol Mekanizmaları:


2.1--Bulutlar:Küresel yağış döngüsü içinde,ısınmanın artması halinde oluşan bir kısım su buharı yağış halinde yeryüzüne inerken,bir kısım su buharı bulutlara dönüşmekte.Yağışın inmesinde en önemli mekanizmalardan birisi de çöl tozlarıdır.


1--Küresel sıcaklığın artması ile daha sık oluşan fırtına vs ile büyük çöllerde granül haline gelmiş çöl tozlarını havaya karıştırarak ,bulutların çekirdeklenmesini sağlamak suretiyle yoğun yağış oluşturabilmekte.


2--Ve aynı zamanda çöl tozları,yağış ile okyanuslara katılarak demire büyük ihtiyacı olan küresel oksijen kaynağı olan tek hücreli bitkisel yosunların-fito planktonların aşırı artmasını sağlamakta.


3--Fito plankton artışına bağlı ortamdaki CO2 seviyesi düşerken,aynı zamanda oksijen seviyesi büyük ölçüde artmaktadır.


4--Bu aynı zamanda fito plankton ile beslenen balık vs okyanus canlı zincirinin daha da güçlenmesi-artışı anlamına gelebilir.


5--Küresel yağış artışını sağlamak için büyük uçaklarla çok küçük granüller haline getirilmiş çöl tozlarını uygun bulut alanlarına boşaltmak sonuçta yağış getirebilir.


6—Bulutların tohumlanması mekanizması normalde tıpkı sinir hücresinde sinapsta nörotransmiter-reseptör etkileşmesine benzemektedir.


6.1--Bu anlamda eğer bulut sisteminde yağışa duyarlık artarsa yani reseptör talep fonksiyonu artarsa,nörotransmiter arz fonksiyonu yani yağışı tohumlayacak parçacıklar örneğin çöl tozları,ağaçlardan buluta ulaşan kimyasal moleküller ve insan feromonları vs buluta girerek bulutun aktivasyon fonksiyonunu tamamlar ve bulutlar hızla tohumlanarak yağışa geçer.


6.2—Öte yandan Küresel atmosferik sistemde ,Kışların yağışlı geçmesi sonuçta eskilerin deyimi ile yazların ılık geçmesini mümkün kılar.


7--Sonuç olarak kışların yağışlı geçmesi için gerekirse çöl tozları ile tohumlama ölçülü olarak desteklenebilir.Aynı zamanda bir bölgeye yoğun ağaçlandırma yapılması halinde de ağaçlardan buluta ulaşan kimsal maddeler yine bulutları tohumlar ve aşağı yağış getirir.


8--Bu nedenle ağaç yağış getirir sözü önemlidir.


9--Küresel ısınmada ağaçlandırma ve ağaç kesiminin azaltılması önemli bir araçtır.Bulutlarda çöl tozları dışında başka bir mekanizmada daha bulunmaktadır.


10--Yüksek ve ince/sirrus bulutları ile gelen güneş ışınımı yeryüzüne daha fazla geçirirerek küresel sıcaklığı artırdığı gibi,yeryüzüne yakın ve kalın-yoğun bulutlar ise ışınımı keserek küresel sıcaklığı düşürür.


11--Bu anlamda bulutlardaki tohumlama süreci ve bulut yoğunluğu değişimi küresel sıcaklık kontrolunda bir otomatik kontrol düzeneği dahilinde yeryüzünde sıcaklığın yaşam şartları dahilinde kalmasını sağlar.


2.2--Kutuplardak Buz Örtüsü:


1--Kutuplarda bulunan buz örtüsü gelen güneş ışınımını ciddi oranda uzaya geri yansıtarak,küresel sıcaklığın düşmesine neden olur.Küresel ısınmaya bağlı olarak Buzulların ve dağlardaki karların erimesi gelen güneş ışınımının küreyi daha çok ısıtmasına neden olmaktadır.


2--Bu anlamda yapay bir tedbir olarak,karalarda sıcak ada özelliği olan şehirlerde binaların çatılarının yeşil çatı olarak yapılması,yeşil alanların arttırılması ve tüm evlerin tıpkı bodrum ve fastaki gibi beyaza boyanması ile gelen güneş ışınımının ,bu beyaz yüzeyle yansıtılması ile küresel ısınmada eriyen buzulların oluşturduğu alan kaybını dengeleyebilir.Ve küresel ısınmada sıcaklık artışını azaltmak belli bir oranda mümkün olabilir.


2.2.1—Ayrıca Yapılan bir bilgisayarlı simülasyon modellemesinde, dünyaya ulaşan güneş ışınlarındaki % 4,2’lik bir azalmanın küresel ısınmayı durduracağı yönünde sonuçlar elde edilmiştir.


3--Yanardağlar:


1--Yanardağlar,yeraltının ve yerüstünün emniyet sübapları olup,küresel ısınma ile artan yerlatı sıcaklığının artması ile,başlayacak olan volkanik faaliyetler ile atmosfere ciddi oranda kükürtdioksit geçişi yapılır.Kükürtdioksit-sülfür parçacıkları ile atmosferde gelen güneş ışınımı ciddi oranda azalmakta olup, bu püskürme durumu ekstrem halde küresel kış bile oluşturabilir.


2—Yanardağlar, yeraltının-yerüstünün sübapları olarak ,sübap büyüklüğüne göre gerektiğinde devreye girebilirler.Ciddi bir yanardağ faaliyeti(Endonezyada ki tamborra volkanı)küresel ısı sisteminde acillerin devreye girmesininin delili olabilir.


3--İzlanda daki eyfaljel yanardağını küçük bir sübap olarak kabul edersek ,geçen yıllarda yaptığı püskürmenin küresel ısı sisteminde hafif bir soğutma rotuşu anlamına gelebilir.Depremleride aynı kategoride incelemek sözkonusu olabilir.


3.1-- 1991’de Pinatubo’da patlayan yanardağ atmosfere yaklaşık 20 milyon ton kükürtdioksit gazı saldı ve sonuçta takip eden 1-2 yıl boyunca küresel iklimde yaklaşık 0,5°C’lik bir soğumaya sebep oldu.


3.1.1—Küresel ısınmaya karşı , Nobel Ödülü alan Paul Critzen Sülfat aerosollerinin iklim değişimiyle mücadelede kullanılabileceği fikrini ortaya attı.Bunun diğer yöntemlere göre daha az masraflı olacağı öngörülüyor.


3.1.2--Eğer bu yöntem uygulanır ve herhangi bir sebeple uygulama durdurulursa etkinin 2-3 yıl içinde kaybolabileceği hesaplanıyor.


3.1.3--Ancak stratosferdeki sülfat aerosollerinin artmasının ozon parçalanmasına ve daha fazla asit yağmuruna sebep olacağı da biliniyor. En olumsuz etkininse yağış düzeylerinin azalması yönünde olacağı düşünülüyor .


4--Yeşil Alanlar-Bataklıklar:


1--Yeşil alanların endüsrinin ahşap ihtiyacı için kapasitesinin yani kendini yenileme hızının üstünde ağaç kesimi yapılması yada ağaçlık alanların tahribi küresel ısınmayı arttıran önemli mekanizmalardan birisi.


2--Soya ekimi için tropik oranların kesimi ilk anda yoksulluğu azaltırken orta ve uzun vadede bu ormanları daha önce bu ormanları doğal olarak işleyen insanların eski yoksulluklarına geri döndürmektedir.


3--Kısaca ekip/biçmek için tarla alanlarının açılmaması için ,orman yakma vs yapılması halinde yeter şiddete ceza uygulamaları yanında,orman köylüsünün ormandan yeterince yararlanmasını sağlamak ve orman bekçiliği vs olarak yapılacak görevlendirmeler ile bu insanlara sosyal yardım yapmak gerektiği açıktır.


4--Tropik ormanlar küresel ısınmada oldukça ciddi konumda olduğu için Japonyaya kereste ihracı için tropik ormanlarda hesapsız ağaç kesimi için Endonezya da Hükümetle ve soya ekimi için orman alanları açan brezilya köylüsü için Brezilya Hükümetlerine çok iş düşmekte.


5—Kağıt tasarrufu yani ağaç kesimini önlemek anlamında e-ticaret-e-devlet vs işlemlerin arttırılması uygun bir politikadır. Mobilya üretiminde ise geri dönüşümlü ürünlerin tüketilmesinin teşviki yine ahşap ihtiyacının azaltılmasına yardım edebilir.


6—Küresel anlamda özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayvan (tavuk-sığır eti için soya vs)Su isteyen bitkilerin ekilmesi için sürekli baraj yapımı bu sulardan yararlanan bataklık alanları ve gölleri kurutmaya itelemiştir.


7--Bu anlamda çok su isteyen bitkilerin ekilmesi yerine yerel iklimde en az su isteyen doğal veya ıslah türlerin ekiminin teşviki temel yapı olmalıdır.ve de talebi azaltmak için insanların et yerine doğal- organik bitkisel ağırlıklı beslenmesi teşvik edilmelidir.


8—Öte yandan sıtma ile mücadele anlamında bataklıkların kurutulması bu ekosistemden yaralanan bir çok türün nüfusunun azalmasına neden olmuştur.


7--Küresel ısınmada mücade ederken bütün faktörleri yani parametreleri tek tek olması gereken doğal sistemlerine geri çekmek olmalıdır.


7.1--Şehirlerde sinek olmaması önemli ancak,sazlıklarda bu sözkonusu olmamalı.Doğal su örtüsü-göller vs barajın getireceği enerji üretimive şehirlerin hesapsız su tüketimini çözümlemek için bozulmamalıdır.Zira insan hırsının sınırı yok.


2--Küresel Isınmada Çözüm Önerileri:


2.1--Karbondioksit-Yapay Ağaçlar:


1--Yapay ağaç çevresindeki havayı filtreleyip,karbondioksidi ayırabiliyor.


2--Dünya genelinde bu ağaçtan 1 milyon adey yapıldığında,on yıl sonunda toplam karbondioksit emisyonu %10-12 si temizlenmiş olacaktır.


3--Bir Karbondioksit ağacı günde 1 ton karbondioksit emilimi sağlayabiliyor.


3.1--Pilot uygulamada 5 ton reçine kullanılarak 1 ton CO2 tutulmakta.


3.2--Bir Yapay ağacın maliyeti yaklaşık 200.000 dolar.Seri üretim ile bu rakam 20.000 dolara kadar inebilir.


3.3--1 ton CO2 emiliminin maliyeti 100 dolar civarında olup,seri üretim ile 20 doların altına inebilir.


3.4--Yapay ağacın temelini oluşturan reçine son derece kolay bulunan basit bir petrol türevi olup,yaşam süresi 10 yıl olan bu maddenin kilosu sadece birkaç dolar.


3.5--Bu ağaçlardan sadece 1 milyon adet üretilmesi halinde 10 yılda 3.6 milyar ton CO2 emilimi sağlanabilir.Bu ise mevcut CO2 emisyonun % 10-12 sine denk geliyor.


3.6--Sistemin zayıf noktası yağay ağaçta tutulan CO2 nin sıvılaştırılması için belli oranda kompresör enerjisine ihtiyaç olması.Bu durumda 1 ton CO2 yi tutmak için 200 kg CO2 lik enerji kullanmak zorundayız.Yani sistem verimi % 80 civarında.


4--San Fransisco da gerçekleşen Amerikan Jeofizik Kongresinde tanıtılan bu ağaç küresel ısınmaya karşı etkili bir silah olarak gösteriliyor.


5--Ağaçta bulunan emici reçine ,ağacın etrafı kuru olduğu(görece daha düşük nem olduğu)atmosferdeki karbondioksidi önce aborbe etmekte ardından,kapalı ve nemli bir alanda serbest bırakmakta.Ağaçtaki reçinenin mümkün olduğunca fazla olması amacıyla ince tel şeklinde oluşturulmuş.Rüzgar estiğinde havanın içindeki karbondioksit bu filtreye takılıyor.Ardından filtrenin neme doyarak kapanmasından sonra CO2 neme doymuş bir bölgeye aktarılıyor.Hapsedilen CO2 buradan alınıp,sıvılaştırılarak,araçlarla sevk edilerek yeraltındaki doğal depolara sevk ediliyor.


5.1—Bu ağaçlarla yada fabrikalarda bacadan bir takım yöntemlerle çekilen karbondioksit 1-- kuru buz üretiminde kullanılabilir ,2--karbondioksitle yapılan yeni nesil plastik ya da beton malzemelerin üretimi gibi, endüstriyel alanda kullanılabilir                  


3--Gözenekli kayaçlara enjekte edilerek kalıcı olarak ya da bir süreliğine yeraltında depolanabilir ,


4--Okyanuslarda alg lerin yoğun olduğu alanlarda okyanus suyuna çöl tozları ile basılabilir ve bu şekilde yoğun oksijen üretimi sağlanırken yanı zamanda bu CO2 yi bünyesine katarak ölen algler ise okyanus tabanına çöker yada besin zincirine katılır.


5.1--Yapay ağacın boyu 12 m ve tepesinde 10 m yi aşan bir halka var.Reçine bu halkada tutuluyor.Rüzgar akımı yaratmak için,ağacın içi boş olması halinde en alt ile en yüksek kot arasındaki sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farkına bağlı olarak oluşturulabilir.Ağaç belli aralıklarla emmiş olduğu CO2 yi boşaltmak için canlanma odasına alınmakta.


5.2--Yapay ağaçların ağaç yerine şehirlerde yüksek katlı binaların havalandırma bacalarından gelen rüzgar ile beslenmenesi ile gereken rüzgar akımı sağlanabilir.Bu şekilde projelendirilen cihazların tıpkı bir klima santralı gibi çevre sertifikalı(LEED vs) vs binalarda çatıya konulması sağlanabilir. Sıvılaştırmada ihtiyaç olunan enerji ise şilte tipi ince ucuz fotovoltaik panellerle- küçük rüzgar tübinleri(bacadan-çevreden vs beslenen) ile sağlanabilir.


2--Daha Fazla Bulut Oluşturmak:


1—Bu proje ile Pasifik okyanusu üstünde gelen güneş ışınımın yansıtılması için bir gemi ile atmosfere pulvarize tuzlu deniz suyu püskürterek büyük beyaz bulutların oluşturulması amaçlanmakta.Proje maliyeti 12 milyon TL olarak açıklanmıştır.Bu rakam karbon salınımı azaltmak için harcanan paranın ellide biri durumunda olup ancak geçici bir çözüm olarak değerlendirilebilir.


3--Uzaya Dünyaya gelen güneş ışınımını kontrol edecek bir güneş şemsiyesi koymak:Proje maliyeti 236 trilyon strelin gibi astronomik bir rakam.


3--Sonuç:Küresel Isınma Hızla Devam Ediyor:Çözüm olarak:


1--Atmosferdeki CO2 nin emilmesi(karbon ağaçları , yoğun ağaçlandırma , okyanusların çöl tozu ile gübrelenmesi(alg nufusun artması ve ölen alglerin okyanus dibine çökmesi)),


2--Santral-fabrika vs çıkan CO2 nin bacada tutulması ve yerlatına ve okyanuslardaki alg alanlarına basılması,CO2 den sanayide plastik yapılması


3--Elektrikli otomobil-elektrikli gemi-elektrikli uçakların hızla kamusal teşviki.


3.1—Enerji ve su tasarrufu sağlayan tüm çözümleri kullanmak.


1--sıfır enerjili yoğun yalıtımlı binalar,


2--tüm motorlarda otomasyona dayalı olarak inverter kullanımı,


3--havalandırma vs doğal sistemleri kullanmak,


4--verimi yüksek pişirme cihazları ve ısıtma cihazları geliştirmek,


5--yol ve bina aydınlatmasında enerji tasarruflu floresan ve LED ampuller kullanmak,gün ışığı sistemleri aydınlatma yapmak,


6--fotovoltaik ve rüzgar enerjilerinden ayarlanmak,step alanlara ince şilte tipi fotovoltaik enerji çiftlikleri kurmak,


7--su tasarrufunda(; tasarruflu musluklar,tasarruflu klozetler kullanmak,damlama sulamayı yaygınlaştırmak,şehir kanalizayon sularını arıtıp gübre olarak ve bahçe sulaması olarak geri kullanmak,deniz suyundan daha ucusa su elde eden sistemleri uygulamaya geçirmek,sanayide kullanılan suyu en az 5 kere filtre edip çevrime tekrar sokmak.


4--Ağaç tahribatının durdurulması ve şehirlerde yoğun ağaçlandırma yapılması.


5--Gelen ışınımın uzaya geri yansıtılması için evlerin ve çatıların açık renk(beyaz,krem) boyanması


6--Acil Durumlar İçin:1--Atmosfere sülfür püskürtmek,atmosfere tuzlu su püskürtmek,kontrollü volkan boşalması sağlamak(sülfür için)


Kaynakça:

1--Dünya Gazetesi

2--nothaber.blogspot.com/.../dunyann-co2-salnm-yuzde-50-yi-asyor.ht

3--http://populergazete.com/2012/02/22/bu-projeler-dunyayi-kurtaracak/

4--http://www.denizce.com/kureselsogutma.





Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.