MAKALELER / Küresel Isınmada Kentleri Soğutmak İçin Öneriler





Küresel Isınmada Kentleri Soğutmak İçin Öneriler:


1—Kentin yazın ve kışın gece çekilen termal hava fotoğrafları ile kentin ısı adaları ve sıcak bölgeleri saptanabilir.Kışın Isı yalıtımının güçlendirileceği alanlar belirlenebilir.Yazın soğutma için yeşil çatı ve ağaçlandırma alanları belirlenebilir.


2--Kaldırımlara döşenen yansıtıcı yüzeyler binalara çarparak binaların ısınmasını artıracağı için en iyi çözüm Sıcak ve güneşli bölgelerde binaları ve çatıları(beyaz-açık renk metal-alüminyum değil metal sandaviç panel,beyaz boya,beyaz kiremit) beyaza boyamak olabilir.


3—Kentlerde kaldırımları ve yollara ağaç ekmek,parkları artırmak suretiyle 7 C lik ısı düşüşleri oluşturabilmekte. Bu nedenle kentsel ısı adalarına karşın çatıları-terasları,kaldırımları yeşil-sedum türü yaz-kış yeşil kalan-kuraklığa dayanıklı ağaçlarla kaplamak uygun adımlardan biri olabilir.


3.1—Ormanlık bölgeler küresel ısınmayı %30 düşürebilmekte.Bu nedenle yeni ormanlık alanlar oluşturmak önemli.


4—Kaldırımlara kışın koyulaşan,yazın açık renkli hale gelen termokromik delikli(yağmur suyunu aşağı-toprağa veren) kaldırım taşları kullanılabilir.Bu taşların imalatında titanyum dioksit  kullanılarak havadaki zararlı azot oksitler parçalanarak havanın temizlenmesi sağlanabilir.


5—Kentte binalara paket gri su tesisatı ünitesi zorunluluğu getirilerek,binaların gri suyu toplanarak şehirde uygun noktalardaki sazlık alanlara ve kuyulara basılarak toprak nemi korunabilir.


Kaynak:CBT-1364/11-10.05.2013






Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.