MAKALELER / Küresel Isınmada Çözümler-Karbondioksit tutan Yapay Ağaçlar





Küresel Isınmada Karbondioksit tutan Yapay Ağaçlar:


1--Yapay ağaç çevresindeki havayı filtreleyip,karbondioksidi ayırabiliyor.


2--Dünya genelinde bu ağaçtan 1 milyon adey yapıldığında,on yıl sonunda toplam karbondioksit emisyonu  %10-12 si temizlenmiş olacaktır.


3--Bir Karbondioksit ağacı günde 1 ton karbondioksit emilimi sağlayabiliyor.


3.1--Pilot uygulamad 5 ton reçine kullanılarak 1 ton CO2 tutulmakta.


3.2--Bir Yapay ağacın maliyeti yaklaşık 200.000 dolar.Seri üretim ile bu rakam 20.000 dolara kadar inebilir.


3.3--1 ton CO2 emiliminin maliyeti 100 dolar civarında olup,seri üretim ile 20 doların altına inebilir.


3.4--Yapay ağacın temelini oluşturan reçine  son derece kolay bulunan basit bir petrol türevi olup,yaşam süresi 10 yıl olan bu maddenin kilosu sadece birkaç dolar.


3.5--Bu ağaçlardan sadece 1 milyon adet üretilmesi halinde  10 yılda 3.6 milyar ton CO2 emilimi sağlanabilir.Bu ise mevcut CO2 emisyonun % 10-12 sine denk geliyor.


3.6--Sistemin zayıf noktası yağay ağaçta tutulan CO2 nin sıvılaştırılması için belli oranda kompresör enerjisine ihtiyaç olması.Bu durumda 1 ton CO2 yi tutmak için 200 kg CO2 lik enerji kullanmak zorundayız.Yani sistem verimi % 80 civarında.


4--San Fransisco da gerçekleşen Amerikan Jeofizik Kongresinde tanıtılan bu ağaç küresel ısınmaya karşı etkili bir silah olarak gösteriliyor.


5--Ağaçta bulunan emici reçine ,ağacın etrafı kuru olduğu(görece daha düşük nem olduğu)atmosferdeki karbondioksidi önce aborbe etmekte ardından,kapalı ve nemli bir alanda serbest bırakmakta.Ağaçtaki reçinenin mümkün olduğunca fazla olması amacıyla ince tel şeklinde oluşturulmuş.


5.1--Rüzgar estiğinde havanın içindeki karbondioksit bu filtreye takılıyor.Ardından filtrenin neme doyarak kapanmasından sonra CO2 neme doymuş bir bölgeye aktarılıyor.Hapsedilen CO2 buradan alınıp,sıvılaştırılarak,araçlarla sevk edilerek yerlatındaki doğal depolara sevk ediliyor.


5.1.1--Havadan çekilen karbondioksitin,


1-- kuru buz üretiminde kullanılabilir ,


2--karbondioksitle yapılan yeni nesil plastik ya da beton malzemelerin üretimi gibi, endüstriyel alanda kullanılabilir                   


3--Gözenekli kayaçlara enjekte edilerek kalıcı olarak ya da bir süreliğine yeraltında depolanabilir , 


4--Okyanuslarda alg lerin yoğun olduğu alanlarda okyanus suyuna çöl tozları ile basılabilir ve yoğun oksijen üretimi sağlanır.


5.1--Yapay ağacın boyu 12 m ve tepesinde 10 m yi aşan bir halka var.Reçine bu halkada tutuluyor.Rüzgar akımı yaratmak için,ağacın içi boş olması halinde en alt ile en yüksek kot arasındaki sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farkına bağlı olarak oluşturulabilir.Ağaç belli aralıklarla emmiş olduğu CO2 yi boşaltmak için canlanma odasına alınmakta.


5.2--Yapay ağaçların ağaç yerine şehirlerde  yüksek katlı binaların havalandırma bacalarından gelen rüzgar ile beslenmesi ile gereken rüzgar akımı sağlanabilir.Bu şekilde projelendirilen cihazların tıpkı bir klima santralı gibi çevre sertifikalı(LEED vs) vs binalarda çatıya konulması sağlanabilir. Sıvılaştırmada ihtiyaç olunan enerji ise şilte tipi ince ucuz fotovoltaik panellerle- küçük rüzgar tübinleri(bacadan-çevreden vs beslenen) ile sağlanabilir.


3--Sonuç:Küresel Isınmada Pratik Çözümler:

 

1--Atmosferdeki CO2 nin emilmesi

 

1—Yapay karbon ağaçlarını yüksek katlı bütün binalarda mecburi tutmak. ,


2--Yoğun ağaçlandırma


2.1—Gıda üretiminde çok yıllık bitkileri öne çıkararak gıda üretimini artırmak için kimyasal madde kullanımı,gdo vs birçok olumsuz çözün yerine daha sürdürülebilir çözüm getirmek.


2.2—Hayvan kaynaklı sera gazı salınımına karşı yapay et araştırmalarına ve böcek türü beslenmesyi(çekirge pilavı) öne çıkarmak.

 

3—Okyanusların sefer yapan yolcu uçakları vs çöl tozu ile gübrelenmesi(alg nufusun artması ve ölen alglerin okyanus dibine çökmesi)),

 

2--Santral-fabrika vs çıkan CO2 nin bacada tutulması ve yerlatına ve okyanuslardaki alg alanlarına basılması,CO2 nin sanayide plastik yapılması

 

3--Elektrikli otomobil-elektrikli gemi-elektrikli uçakların hızla kamusal teşviki.benzin istasyonlarına elektrikli şarj cihazları takmak şartı getirmek.

 

4--Ağaç tahribatının durdurulması ve şehirlerde yoğun ağaçlandırma yapılması.


4.1—Şehirlerde parke taşı yaparken suyu toprak altına ileten delikli parke taşları kullanmak.


4.2--Kaldırım döşenmesinde,bordür den 80 içeride olacak biçimde suyu geçirmeyen kilitli parke taşı yerine delikli çim taşı(http://www.durantas.com.tr/kilit_parke.html) yapılabilir.Bu imkan ile istanbulun tüm sokaklarında ciddi bir yeşil alan m2 sağlanabilir.-insanların bebek arabaları vs yürüdüğü geriye kalan kısım desenli parke taşı ile kaplanabilir.Çim taşı ile kaldırımdaki ağaçların toprağı havayla temas ederken,yağmur suları bu deliklerden içeri girip ağacın kökünü besleyebilir.


4.2.1—Şehirlerin bazı semtlerinde kuş bulunamıyor.Bunun nedeni herhalde meyve ağacı yerine süs ağacı dikilmesi olabilir.Bu nedenle belediyeler her ne neden olursa olsun ağaç dikiminde % 50 meyve-%50 süs ağacı dikebilir.5 cm çaplı korumalı akasya-kestane-dut,erik ağaçları dikilebilir.Çocuklar meyve ağacı dikildikçe bu ağaçları kırmamayıda öğrenebilir.

 

5--Gelen ışınımın uzaya geri yansıtılması için evlerin ve çatıların açık renk(beyaz,krem) boyanması-bunun için çatıların


1—beyaza boyanması


2-krem-beyaz rengi panel sandaviç kaplama kullanılması


3—beyaz renk kiremit kaplama kullanılması


4—Çatıların yaz-kış yeşil kalan sedum türü bitkiler ile örtülmesi

 

6--Acil Durumlar İçin:

1--Atmosfere sülfür püskürtmek,

2--atmosfere tuzlu su püskürtmek,

3--kontrollü volkan boşalması sağlamak(sülfür için)

 

Kaynakça:

1--Dünya Gazetesi

2--nothaber.blogspot.com/.../dunyann-co2-salnm-yuzde-50-yi-asyor.ht

3--http://populergazete.com/2012/02/22/bu-projeler-dunyayi-kurtaracak/

4--http://www.denizce.com/kureselsogutma.asp

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.