MAKALELER / Küresel Isınmada Çözüm:Denizleri Demir Sulfat İle Gübrelemek





Küresel Isınmada Çözüm:Denizleri Demir Sulfat İle Gübrelemek:


1--Büyük Okyanus'un ve Güney Kutup Denizi'nin belirli kısımları demir hipotezini snamak için için gerekli ozelliklere sahip. 1993 yılında yapılan deneyler Güney Kutup Denizi'nin Yeni Zelanda ve Avustralyanın güneyinde kalan kısımlarında gerçekleştirildi.Araliklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04) okyanus sularma birakildigi deneyde çok sayida ve çeşitte ölçüm yapıldı.

 

2—Yapılan ölçümlere gore ,deney sırasmda karbondioksiti oksijene çeviren ve balıkların besin kaynağı olan fitoplankton biyokütlesinin 6 katına çıktığını ve okyanus sularından 2000 ton karbonun çekildiğini gosterdi. Bu sonuçlar okyanus sularını demir ile gübrelemenin karada ağaç dikmek ile aynı anlama geldiği ve gübreleme ile biyolojik pompanın daha aktif hale getirilebileceğini gosteriyor.

 

2.1—Okyanus sularına demir eklenmesi deneyi13 gün sürmüş olup, deney sırasmda ,yapılan ölçümlerde aralıklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04)ın eklenmesiyle ,Okyanus sularından 2000 ton karbonu çekildigi saptandı.

 

2.2--Yapılan ölçümler okyanusa atilan her 1 ton demire karsilik 200 ton karbonun okyanuslarm derinlerine gömüldüğünü göste­riyor.

 

2.4—Fitoplankton patlaması,Fitoplanktonlan yiyerek bes­lenen zooplanktonları beselemkte. Fitoplanktonlann artan biyokütlesinin büyük bir kısmını tüketen bu canlıların kendileri de karideslere, balıklara ve balinalara kadar uzan bir beslenme zincirinin halkası. Bu sebeple fitoplanktonlar tarafindan okyanus sularmdan çeki­len karbonun büyük kismi bir sure sonra yeniden C02 olarak at­mosfere karışıyor.Sulardan çekilen toplam karbonun %20-%50 kadarlık kısmına karşılık gelen bu miktari da azımsamamak gerekir.

 

3—Dünya deniz ve okyanuslarının yolcu-yük gemileri ve havada yolcu uçakları ile ülkemizde Marmaranın suları peryodik olarak ido nun gemileri ile gece saatlerinde sahradan yada anadoludan-tuz gölü vs  getirilen çöl tozları-demir sülfat ile gübrelenebilir.

 

4—Ayrıca bulut oluşumu halinde havaya demir tozu ekilmesi ile hem yağış oluşur hemde yağış bitkiler için gereken demiri sağlamış olabilir.İBB nin meteroroloji ile birlikte çalışarak kiralayacağı uçaklarla havaya demir tozu ekebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.