MAKALELER / Küresel Isınmada ABD Politikası Nasıl Olabilir





Küresel Isınmada ABD Politikası Nasıl Olabilir:

 

1—Atmosferde karbondioksit konsantrasyonu ilk defa milyonlarca yıldan sonra 400 ppm değerine erişti.Bu küresel ısınma yangınında sirenlerin çalmaya başladığının ilk göstergesi olarak yorumlanabilir.

 

2—Küresel köy olan dünyada küresel güç ve süper devlet olarak ABD nin küresel ısınma politikalarının öncü rol oynayacağı açıktır.Dünya bu rolü ABD den bekliyor.

 

3—ABD bu küresel sorunu tek başına çözemez ancak çözüm için onun öncü rolü oynaması gerekir aksi takdirde insan uygarlığı yok olursa dünya olduğu yerden yeniden bir yaşam-uygarlık yaratabilir ancak küresel ısınmaya bağlı sürecin pik durumunda uygarlıkla beraber dünya vede ABD de yok olur.ABD nin büyük sorumluluğu var.

 

4—Obama ulusa sesleniş konuşmasında iklim yasası kongreden geçmez ise  başkanlık yetkisini kullanma sözü verdi.Obama bunu yapmak zorunda kalacak.Zira karbon salınımlarını ücretlendiren bir yasanın Kongre den geçme olasılığı sıfır.Temsilciler Meclisi genelde iklim konusunu pek önemsemeyen kişilerce yönetilirken,ücretlendirme stratejisine destek veren senatörlerde  bu desteği geri çekti.

 

5—Obama nın ikinci görev döneminde tutarlı bir stratejiye başlayamamasının mantıklı nedenlerinden birisi de  başka sorunlarla ilgilenmesi ve iklim konusunda önemli işler yapacak kişiler bulamaması.Obama Çevre Koruma Ajansı(EPA) ve Enerji Bakanlığı personeli ile kendi bilim danışmanları arasından yeterli sayıda uzman bulabilir.

 

6—Başkan EPA ya Temiz Hava Yasası kapsamında verilen ABD deki karbon salınımlarının % 40 ına yakını yapan elektrik santralleri vs kaynaklardan gelen kirliliği sınırlama yetkisini kullanabilir.Ayrıca EPA yeni santrallerin salınımını sınırlandıran düzenleme üzerinde tekrar çalışıyor.

7—Daha zor olmakla birlikte zamanla daha verimli hale getirilebilecek veya aşamalı olarak kapatılabilecek mevcut santrallere kurallar getirmek.

 

8—Obama ayrıca EPA ya gaz kuyuları ve doğalgaz boru hatlarından metan sızmasını önleme emri verebilir.

 

9—Obama eski nesil soğutma gazları ve diğer kimyasalların yerini alacak daha az kirletici seçeneklerin geliştirilmesini hızlandırabilir.

 

10—Enerji Bakanlığına ülkedeki enerji tüketiminin büyük kısmını yapan elektrikli ev aletleri ile ticari binalar ve konutların verimliliğini arttırmak için bir program başlatma emri verebilir.Ve bunların tümü zaman alacak.

 

11—ABD deki otomobillerin ve hafif kamyonetlerin verimliliğini iki kat arttıracak yakıt ekonomisi standartlarının tamamlanması 3 yılı aldı.Yeni Standartların kabulü de en az bu kadar sürer.

 

12—Obama nın iklim konusunu önemsediğinden  kuşku duyan olmamakla birlikte,bu konuda fikri anlayışına uygun acilyet hissi sergileyip sergilemeyeceği.

 

13—Küresel ısınma fırtınaların şiddetini ve sayısın arttırmakta.400 ppm sonrası katrinadan çok daha çok daha kuvvetli kasırgaların geleceği açık ve bunların kontrolü katrina kadar kolay olmayabilecek.Rusya da tundura da karbondioksitten çok daha kuvvetli sera gazı olan  metan gazı çıkışı oldukça hızlanmış durumda.Kuzey kutbu eğer deniz ulaşımına açılmaya başlamış ve dünyada iklimin ısınmasına bağlı sıcaklıklar yıllar ortalamasının üstüne çıkmış ve mevsimler 1 ay önceye kaymış ise artık dünya liderlerinin ve ABD nin evinin önünü süpürmesi zamanı gelmiş ve geçmeye başlamış durumda.Aynı zamanda küresel ısınma korkusu yüzünden süreç ilerlerken başını kuma sokmak işi hiçbir zaman çözmeyecek.

 

Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Pazar Eki-26.05.2013

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.