MAKALELER / Kuzey Kutbu yeşilleniyor





Kuzey Kutbu yeşilleniyor


1--Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin  (NASA) yayınladığı bir fotoğrafta Kuzey Kutbu'nda küresel ısınmaya bağlı olarak erimenin ne boyutta olduğunu gösteriyor.


2--Gazeteport'un haberine göre, 30 yıllık verilere dayanılarak çekilen görüntülerde Kuzey'in bitki örtüsünün Güney'inkine benzemeye başladığı görüldü.


3--Görüntülerde Kuzey Yarımküre'nin değiştiğini, buzla kaplı bölgelerde yeşil bitki örtüleri ve ağaçların büyüdüğü görülüyor.


4--Uluslararası üniversitelerden ve NASA'dan uzmanların değerlendirdiği bu değişimin yüzeyin sıcaklığı ile bitki örtüsünün gelişmesinin bağlantılı olduğu belirtildi.


5--Araştırmaya göre 1982'den beri Kuzey Kutbu'nun bitki örtüsü 4 ve 6. enlemlerdeki bitki örtüsüne benzedi.


6--Boston Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Bölümü'nden Ragna Myneni "Kuzeyin yükseklerindeki bitki örtüsü sıcaklık arttıkça gelişiyor.


7--Kuzey Buz Denizi ve karla kaplı süre düşüyor, tarım sezonu uzuyor ve bitkiler daha çok büyüyor. Kuzey Kutbu ve kuzey bölgesinin mevsimsel karakteri değişiyor; buna bağlı olarak ekosistem ve bitkilerde büyük bozulmalara neden oluyor" dedi.

 

8--Uzmanlar 1982 ile 2011 arasındaki bitki örtüsü değişimini gözlemledi. NOAA'nın Yüksek Çözünürlüklü İleri radyometre (AVHRR) ve NASA'nın Hafif Çözünürlüklü Görüntü Spekrodiyametre (MODIS) araçlarını kullananan bilim insanları 9 milyon kilometre kare alanı taradı.


Kaynak:www.radikal.com.tr






Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.