MAKALELER / Kuraklıkta Ağaçların Su İhtiyacının Saptanması





Kuraklıkta Ağaçların Su İhtiyacının Saptanması:


1—Kuraklığa maruz kalan ağaçlarda gövdedeki su iletim borucuklarında su çekişi hızlandığı zaman çekilen suyun içindeki hava bir anda gaz kabarcığı olarak patladığında ,kabarcığın yüksek basıncı su iletim borucuğunu tıkayabilmekte yada bir anda iletim borusunu kırabilmekte.Bu olgu akışkanlar mekaniğinde kavitasyon olarak bilinmekte.


2--Suyun içindeki havanın bir anda açığa çıkması kavitasyon olarak bilinmekte ve su pompalarında  pompa çarkalarını tahrip edebilmekte.


3—Kurak mevsimlerde kavitasyona bağlı olarak oluşan seslerin yani ağaçların seslerinin dinlenmesi,sonuçta ağacın ne kadar kavtasyona uğradığı yada ne kadar susadığının ölçüsü olarak yorumlanabilir.


4—Sonuç olarak kurak mevsimlerde ağaçların kavitasyon seslerinin yüksek duyarlılıklı mikrofonlarla dinlenmesi ile ağaçların ne kadar susadığı anlaşılabilir.Yapılacak şey böyle bir mikrofonu ağaca dayamak ve kavitasyon seslerini dinlemek.


5--Öte yandan küresel ısınmanın getirdiği sıcaklık artışlarında egede yol kenarında kalmış bir zeytin ağacının sesini dinlemek ve ona su getirmek.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi-Mayıs-2013-S:8




Makalenin İzlenme Sayısı : 189

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.