MAKALELER / Küresel Isınma-Temel Bilgi







Küresel Isınma-Temel Bilgi:


 

1--Yakıtların yanması sonucu atmosfere 1850 ile 1998 yılları arasında atmosfere karbondioksit olarak 270 milyar ton karbon atılmıştır.


 

2--Bu miktarın yarısının fosil yakıtların yanması sonucu geriye kalan kısmın ise ormanların yanması sonucu atmosfere atıldığı tespit edilmiştir. Atmosferde CO2 yoğunluğu  %30 artmıştır.


 

3--Atmosfere atılan karbondioksitin %57 si (230 milyar ton) karbon deniz ve ormanlar tarafından absorbe edilmektedir.


 

4--Dünyada atmosfere atılan yıllık karbon emisyon ve absorblama dengesi


 

1--Emisyon



Fosil yakıtların yanması              6,3 milyar ton



Ormanların tahribatı                 1,6 milyar ton



TOPLAM                                 7,9 milyar ton (29 milyar ton CO2/yıl)


 

2--Absorblama



Deniz ve göller                         2,3 milyar ton



Artan biokütle                         2,3 milyar ton



Atmosferde kalan                     3,3 milyar ton



TOPLAM                                 7,9 milyar ton (29 milyar ton CO2/yıl)


 

5--Her yıl atmosferde kalan karbondioksit miktarı 12.1 milyar tondur. Karbon dioksitin atmosferde bozunma süresi 150 yıldır. Dolayısıyla sera gazı emisyonunu derhal azaltmak gereklidir.


 

6--1850 li yıllarda atmosferdeki karbon dioksit yoğunluğu 285 ppm iken 2000 li yıllarda bu değer yaklaşık olarak 360 ppm e-2015 de 400 ppm e çıkmıştır


 

7--Fosil yakıt kullanımındaki artış ile ağaç yetiştirme ve kullanılmış kağıtların geri kazanılması aynı oranda gelişmezse CO2 konsantrasyonundaki artışın 2050 yılında 500-700 ppm olacağı tahmin edilmektedir.


 

8--Yeryüzünde canlı hayatının devamı için sınırlı sıcaklık değişimi söz konusudur. Yeryüzünde mevsimlere ve gece-gündüz değişimlerine bağlı sıcaklık, yaklaşık olarak –50°C ile +50°C arasında değişir. Global ortalama sıcaklık ise 27°C dolayındadır.


 

8.1--Kısmen kararlı ortalama sıcaklık, atmosferde mevcut CO2 ve su buharından ileri gelir. Ozon tabakasından geçen UV ışınlarının bir kısmı bulutlar, çöller ve kar alanlarınca geri yansıtılır. 



8.2--Diğer kısmı ise yeryüzü tarafından absorbe edilir ve kızıl ötesi ışınlar şeklinde geri yansıtılır. CO2, 13 µm  ile 100 µm dalga boyundaki kızıl ötesi ışınları absorbe etmektedir.


 

8.2--Eğer, atmosferdeki CO2 ve su buharı tarafından yeryüzünden geri yansıtılan kızıl ötesi ışınlar (UV) tutulmamış olsaydı, gece ile gündüz arasında çok büyük sıcaklık farkları olacak ve canlı hayatı devam etmeyecekti. Bu durum kirlenmeden önceki olayın olumlu yönüdür.

 

8.3--Diğer taraftan, 7 µm ile 13 µm arasındaki UV ışınları, bugün çeşitli uçucu hidrokarbonlar, CFC ve N2O gibi maddelerce absorbe edilmekte ve pencere kapatılmaktadır. Tüm bu olaylar yeryüzünde global sıcaklık artışına sebep olmaktadır.


 

8.4--21.yüzyıla girerken, yeryüzünde ortalama 2-3°C’lik bir sıcaklık artışının olacağı ve bu artışın atmosferdeki önemli değişiklere sebep olacağı tahmin edilmektedir. Böylece şiddetli kasırgalar, kış mevsiminde normalin üzerinde sıcak bir havanın hüküm sürmesi ve denizlerin yükselmesi gibi olayların görülmesi olasıdır.ve ekstrem hava olayları kasırga sayısında çok ciddi artış,hortum görülmesi,kuzey kutubundaki ciddi erime,mevsimleri öne gelmesi-kışların daha ılık geçmesi-bahar aylarının ortadan kalkması hep küresel ısınmaya bağlı ilkim değişiminin sonucu olarak yorumlanmakta.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 544

Eklenme Tarihi : 22.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.