MAKALELER / Karbon Vergisi Fosil Yakıt Kullanımını Azaltıyor





Karbon Vergisi Fosil Yakıt Kullanımını Azaltıyor:


1—Yapılan araştırmalara göre 1 ton fosil yakıtın fiyatı 10 dolar arttırıldığında,kullanılan enerji 10 yıl içinde %20,20 yıl içinde %50 azalıyor.


2—Türkiye fosil yakıtlara bağımlı ve bundan dolayı cari açık veren bir ülke.Devletler fosil yakıt kullanan firmalara karbon vergisi uygulaması ile hem fosil yakıt kullanımını azaltabilir,hemde verimsiz tüm santrallerden kaynaklanan pahalı enerji kullanımını düşürebilir.


2.3—Türkiye öncelikle karbon vergisi uygulayarak yenilenebilir enerjiye ve enerji verimliliğine yönelecek yatırımları arttırabilir ve kişi başı karbondioksit üretimini aşağı çekebilir.Özellikle karbon vergisi uygulaması ile verimsiz tüm santraller sistem dışına çıkabilir ki buda verimlilik demek olabilir.


3—Paristeki iklim zirvesinde küresel sıcaklık artışı sınır değer olan 2 C ile sınırlandırıldı.Bu anlamda öncelikle küresel CO2 emisyonundan %25 oranında ABD,%25 oranında AB,%10 oranında Çin sorumlu olup,bu ülke hükümetlerinin fosil yakıt kullanımında ciddi karbon vergisi getirmeleri oldukça önemli olabilir.


3.1--Öte yandan düşük petrol fiyatları Rusya ile Batı arasındaki alevlenen soğuk savaşında arka yüzü olabilir.Bu bağlamda karbon vergileri ile düşecek fosil yakıt kullanımına bağlı aynı geliri sağlayabilmek için fosil yakıt fiyatlarını yukarı itebilir ve doğalgaz kullanımı artabilir.Bu durum her durumda daha az karbondioksit çıkışı ve daha temiz hava ve daha az stretejik gerilim anlamına gelebilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 229

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.