MAKALELER / Karbon Tutma ve Depolama Teknolojisi Nükleer Enerji ile Verimi Olabilir





Karbon Tutma ve Depolama Teknolojisi Nükleer Enerji ile Verimi Olabilir:

 

1--Düşük karbon ekonomisi, ‘nükleersiz’ yürürlüğe konduğunda, eğer karbon tutma-depolama teknolojisi devreye alınmamışsa (ki CCS, henüz büyük ölçekli uygulamada uygun maliyetli değil),Tayvan da GSYİH 2050 yılında yaklaşık %20 oranında düşüyor.

 

2--Karbon tutma ve depolama teknolojisi daha maliyet etkin olabilse ve düşük karbon stratejisine eklenebilmesi durumunda GSYİH daha az eksilecek.

 

2.1-- Yapılan hesaplamaya göre, düşük karbon politikasını izlemenin ‘en ucuz’ yolu, kömür kaynaklarını karbon tutma ve depolama teknolojisini kullanarak değerlendirirken, bir taraftan da nükleer kapasiteyi genişletmek olacaktır.

 

3--Nükleer kapasite bugünkünün üç katına çıkar ve karbon tutma-depolama-CCS seçeneği de fizibıl olursa, 2050 yılında GSYİH kaybı yaklaşık %5 azaltılmış olacaktır.

 

4--Nükleer enerjinin ve CCS teknolojisinin bulunmayacağı bir ortamda ise Tayvan’ın, eğer düşük karbonlu bir çevre elde etme konusunda ciddi ise endüstrisini ‘enerji yoğunluğu’ daha düşük bir yapıya dönüştürmekten başka çaresi yok.Zira Tayvan’da enerji talebinin neredeyse yarısı sanayi sektöründen geliyor.”

 

5--Yen-Heng Henry Chen, nükleer elektrik üretiminin Tayvan’da ve dünyada giderek ‘daha az uygun’ bir çözüm olmaya doğru gittiğini, uluslararası emisyon ticareti sistemine katılımın, enerji maliyetlerini sanayi sektörü ve tüketiciler için daha uygun hale getirebileceğini söylüyor.


Kaynak: http://www.enerjidergisi.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.