MAKALELER / Doğalgazdan Hidrojen Üretimi






Doğalgazdan Hidrojen Üretimi:

 

1--Katar'da bulunan Texas Universitesi Mekanik Mühendisligi Profesorü ve Sürdurülebilir Enerji Arastirmaları Laboratuan Direktorü Prof. Nesrin Özalp, bu hedefi gerçekleştiren bir isim. Prof. Özalp'in çığır açan solar reaktor tasarımı, hidrojen üretimini her türlü hava şartında mümkün kılıyor.

 

2--Fosil yakit ekonomisinden hemen hidrojen ekonomisine geçmemiz mümkün değil. Bunun başlıca nedeni hidrojenin maliyeti.

 

3-- Benim buluşum, doğalgazdan hidrojen üreten bir solar reaktör. Bu reaktör sıfır karbon emisyonu sağladığı gibi, ayni zamanda fosil yakıtlarla rekabet edebilecek bir maliyet sağlıyor.

 

4--Katar Vakfi ve Almanya merkezli Fraunhofer (IWS) arasinda gerceklestirilen bir anlasma dogrultusunda, solar reaktorü Fraunhofer üretti ve Alman Havacılık Merkezi güneş enerjisi tesislerinde test etti.

 

5--Solar reaktörün iki sene icinde piyasada olacağınıümit ediyoruz.

 

6-- Ekonomik açıdan bakıldığında, Fraunhofer'deki ortaklarım tarafından gerçeklestirilen bir analiz, solar termal çözülüm yoluyla dogal gazdan hidrojen üretimi, sadece dogal gaz satışına oranla 3 kat daha fazla gelir sağlıyor. Bunun nedeni ise şu; Dogalgaz solar enerji ile çözüldügunde, % 25 hidrojene, % 75 karbon sihaya donüşüyor.

 

7--Karbon siyahin otomobil lastikleri, printer mürekkebi, pil gibi maddelerin üretiminde çok degerli bir emtia olması.

 

Kaynakça:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 268

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.