MAKALELER / Çatılarda Beyaz Kiremit Kullanarak Küresel Isınmayı Önlemek






Çatılarda Beyaz Kiremit Kullanarak Küresel Isınmayı Önlemek:


1--ABD Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezinde bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre  tüm çatıların beyaza boyanması ile  şehirde yoğun betonlaşmanın-asfaltlanmanın ve ağaçsızlığın getirdiği ,şehirde sıcaklığı 1-3 C artıran ısı adası etkisi % 33 azalmakta.


1.1—Dünyadaki tüm şehirlerin çatılarının beyaza boyanması ile  özellikle  yazları küresel olarak 0.4 C soğuma sağlanabileceği bilgisayar modeline göre saptanmış durumda.Bu imkan ile bina ısıtma ve soğutma ihtiyacıda azalmakta.


1.1.1—Beyaz çatı sağlamak için çatı örtüsü olarak 1-krem rengi panel sandaviç 2-beyaz kiremit kullanılabilir yada binanın terası pürüzlü beyaz seramik ile kaplanabilir ve beyaza boyanabilir.


1.2—Kutuplardaki beyaz örtünün erimesiyle,yerine kirli kara dayanan kutuplardaki erimeyi hızlandıran bir örtü almakta.Küresel ısınmayı azaltan tüm tedbirler bu anlamda oldukça önemli.ve sera etkisi yaratan küresel ortalama sıcaklığı artıran karbondioksit seviyesi 400 ppm ulaşmış durumda.


2—Türkiye ve dünyada belediyeler küresel ısınmayı azaltmak için ABD de Californiya Eyalet yönetimin aldığı gibi çatılara beyaz kaplama-beyaz kiremit-açık renk panel sandaviç kaplama yapma şartı getirebilir.Bu şekilde hızlanan küresel ısınmada frene basılırken,ulusal ekonomilerde de ciddi anlamda tasarruf sağlanabilir.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi






Makalenin İzlenme Sayısı : 230

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.