MAKALELER / Küresel Isınma-Yakındoğu Gelecekte Sıcak ve Kurak Olacak








Yakındoğu Gelecekte Sıcak ve Kurak Olacak:



1—Miami Üniversitesinden Sevag Mehterian ve ekibinin yaptığı çalışmaya göre yakın ve ortadoğuda iklim uzun vadede Atlantik İklimi ve daha uzun vadeli değişimlerle de güneş ışınımıyla alakalı olduğunu göstermiş.



2—Yapılan çalışmaya göre bölgeye en fazla yağış getiren Akdeniz fırtınalarının da yakın gelecekte azalacağını gösteren somut veriler var.



3—Orta ve yakındoğuda güneş ışınımının yörüngesel faktörlere bağlı olarak azalması halinde bölge daha kurak haline gelmekte.Yağışlar ancak 10.000 yıl sonra yörüngesel konfigürasyona bağlı olarak artacak.



3.1—Türkiye de 2050 den itibaren özellikle kış aylarında 250-300 mm ye varan yağış azalmaları olacak.Karla kaplı alanlarda kar yağışlı gün sayısı ve kar yağışı miktarında azalmalar olacak.



3.2—Türkiye de Artık bahar ayları 1.5 aya inecek.Baharlar artık daralıyor.Geçişler çok çabuk ve çok yumuşak olacak.Soğuk bir kış ve sıcak bir yaz olacak.Önce yarı kurak sonra kurak bir iklime doğru ilerleme var.



3.2.1--Yağışın çok yağdığına bakmayın,yarı kurak iklimlerde yağışlar böyle şiddetli yağar.Bunun nedeni bahar aylarının kısalması.3 ayda bırakılan yağışın 1.5 ayda bırakılması düşen yağışın şiddetinin 2 kat daha fazla olması ile mümkün olabilir.



4—Kuzey Atlantik salınımına bağlı olarak kısa vadeli kuraklıklar şimdiden hissedilmeye başladı.



5—Kısaca Ortadoğu da kuraklık şimdiden artmaya başladı.Suriye savaşının,Suriye de olan kuraklık ile ilgisi olduğu düşünülmekte.Bölgede kuraklığa bağlı olarak Fırat ve Dicle nin suları stratejik önem arz etmekte.Bölge aynı zamanda petrol ve doğalgaz kaynaklarının olduğu bir alan.



5.1—Yukarıdaki görüşler çerçevesinde:



1—Fırat ve Dicle suları için bölge ülkelerinin de onayının alındığı su paylaşım planına ihtiyaç olabilir.



2—Tüm Türkiye deki ve Güneydoğuda-Bölgedeki belediyeler yoğun ağaçlandırma(özellikle pauwalfonia ağacı ve yerel türlerin dikimi) yapmalı ve su tasarrufu kültürü oluşturma çabası oldukça önemli.



3—Bölgede organik tarım ve hayvancığı geliştirme-yerel turizmi güçlendirme-komşu ülkelere yapılan ihracatı güçlendirme uygun olabilir.



Kaynak:HBT-70-28.8.2017-S:18






Makalenin İzlenme Sayısı : 232

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.