MAKALELER / Şehir Selleri Geliyor-İstanbul da Yazlar Kahire Gibi Geçecek






Şehir Selleri Geliyor-İstanbul da Yazlar Kahire Gibi Geçecek:



1—Geçen hafta İstanbul u esir alan yoğun yağışlar meteorolojik afetleri gündeme getirdi.



2—Küresel ısınmaya bağlı küresel sıcaklık artışı ve buna bağlı atmosferde daha fazla su buharı bulunmakta.Bu ise meterolojik afetlerin sayısının artışında önemli bir faktör.Dha fazla fırtına,daha fazla hortum,daha fazla sel,daha fazla yıldırım düşmesi hep bu fazla su buharına bağlı olarak oluşabiliyor.



2.1—Yeni yaklaşımlara göre yağış(yağmur,dolu,kar yağışı) oluşabilmesi havada yağışa neden olan bakterilerede bağlı.Toprakta bulunan bitkiler vs den havaya karışan feromonlar-kimyasal maddeler su buharı çekirdeklerinde bulunan bakterilere ulaşınca bakteriler bir anda bu döllenmeyle doluda oluşturabiliyor yada yağmurda oluşturabiliyor.



3—Küresel İklim Değişikliğine göre Türkiye nin güney kısımlarında daha fazla kuraklık,kuzeyinde ise daha fazla yağış-sel riski bekleniyor.Daha çok ilkbahar ve yaz aylarında görülen kısa süreli sağnak yağışların sayısı artacak.



3.1—Dünya genelinde yaz ayları daha sıcak geçiyor.Eğer karbon emisyonları artmaya devam ederse ki bu doğrultuda artıyor sıcaklıklar daha da artacak.Kentlerde ısı adası yüzünden sıcaklıklar kırsal alanlardan 7,8 C daha yüksek değerlere ulaşabiliyor.



3.1.1—Şuandaki ısı artışına göre ki bu eğilim doğrusal yerine üstel artmaya başlarsa durum daha ciddi olabilir.,İstanbulun yaz ortalama sıcaklığı Kahire nin yaz sıcağı olan 27,4 C ulaşacak yani İstanbul un yaz sıcakları Kahire gibi geçecek anlamına gelmekte.



3.2—Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsünden Geert Jan van Oldenborg ısınma trendinin tahmin ettiklerinden daha hızlı olduğunu söyledi.Avrupa kıtasının batısında ortalama sıcaklık normal değerlerin 3 derece üzerinde seyretti.



3.3—Araştırmacılara göre atmosfere karbon salınımını azaltmak için acil önlem alınmadığı takdirde benzer aşırı sıcaklar daha sık yaşanacak.Belkide atmosfere karbon salınımı yada küresel ısınmaya karşı acil önlem paketleri 1-2 yıl içinde hayata geçebilir mi.



4—Sel taşkın değildir.Şehir selleri doğal bitki örtüsü yok edilmiş şehirleri daha fazla etkilemekte.Şehir sellerine karşı İmar Yönetmeliğine girecek birkaç madde ile daha etkili sonuçlar alınabilir.



4.1--Bu öneriler:



1-işyeri çatılarına ve isteyen konut siteleri çatılarına ve de isteyen düşük katlı konutların çatılarına teras üstü yeşil çatı yapılması



2-Kaldırımlarda belediyelerce kaldırım taşlarının yeraltına suyun sızmasına imkan veren delikli-sızdıran taşların kullanılması



3-Yağmur sularının sitelerde kapalı yeraltı su kuyularına yönlendirilmesi



4-Belediyelerce şehir seli anında suyun barajlara ve şehir kuyularına yönlendirilmesi borulama-mekanizma oluşturulması



4—Mevcut ağaç stoğunun x katı kadar 6 cm çapında öncelikle meyve ardından süs ağacı dikilmesi



5—İmar Mevzuatında su basman seviyesinin yeniden tanımlanması



6—Almanya nın yaptığı gibi kanalizasyon mazgallarının sayısın arttırılması,Japonyanın yaptığı gibi yeraltı sel tahliye kanallarının yapılması



7—Sel tahmini için Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezine aşırı bağımlı yapıdan çıkıp nicel yağış tahmini yapan Türkiye şartlarına adapte edilmiş gelişmiş hidrostatik olmayan yerel nümerik modein oluşturulup kullanılması.Böyle bir model ile1-3 öncesinden noktasal yağış miktarları ve sel alanları sağlıklı bir şekilde belirlenebilir.



Kaynak:Para Dergisi-23-29.07.2017-s:42-43





Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.