MAKALELER / Küresel Isınma-Küresel Soğuma Başladı mı





Küresel Soğuma Başladı mı:


1—Dünya Eksenin Kayması:


1—Ekvatorun Dolgunlaşması:


1.1--Yapılan bir araştırmaya göre Grace(çift uyduyla yapılan yerçekimi ölçme esaslı) uydusuyla yapılan ölçümlerde dünyamızın eriyen buzullardan dolayı ekvatorda dolgunlaştığı saptanmıştır.


1.2—Gröland ve Güney Kutbundaki buzulların erimesine bağlı bağlı olarak bu su bu şişman kısımda-Ekvator da toplanarak dünyanın daha da şişmanlamasına neden olmakta.


1.3—Şişmanlamadan Grönland ve Güney Kutbundaki eriyen buzullar olduğu saptanmış durumda.


1.4—Bu iki bölgede eriyen yılda 382 ton buz kaybı,dünyanın on yılda bir 70 cm daha genişlemesine yol açmakta.Şu anda kutuplar arası çap,ekvator daki çaptan yaklaşık 21 km daha kısa.


2—Dünya Eksenin Kayması:


2.1--İnsan uygarlığının kullandığı petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtların atmosfere saldığı sera gazlarından kaynaklanan küresel ısınma, kutup buzlarının erimesine yol açarak Dünya gezegeninin eksenini 120 yılda 12 metre kaydırdı. Eksen kaymasını NASA’nın Jet İtki Laboratuarı (JPL) ortaya çıkardı.


2.2--Dünya’da eksen kayması görülmesinin iki ana sebebi var: 

1) Kutup ve dağ buzullarının erimesiyle karaların üstüne binen yükün azalması, 


2) Küresel ısınma ile aşırı sulama neticesinde yeraltı su kaynaklarının kurumasıyla birlikte yerkabuğunun büzülmesi.


2.3--Her ikisi de en az 4,3 milyar yıldır 23,4 derecelik eksen eğikliğiyle kendi çevresinde dönen Dünya’nın yalpalamasını artırıyor.


2.4--Jet İtki Laboratuarı’ndan Dünya Sistemleri Araştırmacısı Surendra Adhikari ve Erik Ivins, eksen kayması olayını 2016 yılında 120 yılda 12 metre olarak belirlediler. Son araştırmalar ise Dünya’nın ekseninin 20 yy’da yılda ortalama 10,5 cm ve 2000’den beri de yılda 17 cm kaydığını gösteriyor.


3—Dünya ekseninin kayması sonuçta manyetik alanın değişmesine ve ona bağlı güneşten gelen ışınımın daha eğik gelmesine ve buna bağlı küresel soğumaya yol açmış olabilir.


3.1--Kısaca küresel soğuma başladı.Kutuplar eridikçe eksen kayması artacak ve güneş ışınımı daha eğik hale gelerek soğuma dahada şiddetlenebilecek mi.


3.1.1—Dünya şu anda yılda 45 kilometrelik bir hızla kendisinin kuzey batısına kayıyor. kutuplar, manyetik olarak yer değiştiriyor, günlük kayma da, 50 metre. Elbette aynı hareket, Dünya mıknatısının diğer yakasında Güney Yarım Küre’de de devam ediyor ve oradaki kayma, manyetik Güney Kutbu’nun kendi güneydoğusuna doğru hareket etmesine neden oluyor.


3.1..1.1--Bu kayma esansında Dünya’ın manyetik çeperi ciddi oranda zarar görebilir. Uzaydaki kansere neden olan zararlı radyasyonların bir anda yeryüzüne inmesi, elektrik şebekelerinin aniden yüksek akımla yok olması gibi senaryolar var.Manyetik alan zarar görürse, ondan faydalanarak yaşamlarını sürdüren binlerce hayvan türünün hatta insan ırkının kitlesel olarak yok olacağını söylemek mümkün olabilir.


3.1.2—Eksen kayması ve ekvatorun şişkinliği yer kabuğunda ciddi anlamda gerilime sebep olup yanardağ patlamaları ve depremlere yol açabilir mi.


3.1.3--gezegenin 23,4 derecelik eksen eğikliğini değiştirmeye yeterli değil ama büyük kuraklıklara, sel felaketlerine ve çölleşmeye yol açmak için yeterli.


3.1.4--Uydumuz Ay, Dünya’nın yalpalamasını büyük ölçüde dengeliyor. Böylece Dünyamız Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin yerçekiminden pek etkilenmiyor ve Uranüs gibi resmen yan yatmıyor. Gezegen yan yatmadığı için ekvator donmuyor ve canlıların soyu tükenmiyor.


3.1.5--Dünya’nın daha çok yalpalaması, kuzey yarıkürenin yıldan yıla aldığı ışığın açısının hızla değişmesi demek; yani kış güneşi ve yaz güneşinin açısında büyük değişiklikler olacak. 


3.1.5.1--Sonuçta Dünya’nın tahıl ambarı olan ve eski çağlardan beri ideal yaşam alanı olarak kabul edilen ılıman kuşakta daha şiddetli kışlar, daha kurak yazlar ve bol selli kısa baharlar görmeye başlayacağız. Özellikle Akdeniz ve California enlemleri çölleşme riski altında


3.1.6--Güney Kutbunda buzların erimesi ve Hazar Denizi ile Hindistan’da yeraltı sularının kuruması yerkabuğunun ağırlığının değişmesine yol açıyor. 


3.1.6.1--Bu da gezegenin yalpalamasını hızlandırarak eksen kaymasına yol açıyor. Dünya 14 yılda 50 cm ile 1,5 metre yalpalıyor ve 2000’den bu yana dönme ekseni 12 metre güneye kaydı.


3.2—Öte yandan fosil yakıtlara bağlı küresel ısınma süresi devam ediyor.Atmosferdeki karbondioksit seviyesi 1800 lerde 280 ppm iken 2016 itibarıyla 400 ppm aştı.


3.2.1--Küresel ısınma ve küresel soğumanın aynı zaman aralığında oluşması ekstrem hava olaylarının-fırtına-hortum-okyanus akıntıları bozulmasına neden olmakta.


4—Çözüm.Ciddi anlamda küresel ısınma ile mücadele ederek kutuplardaki erimenin çok daha uzun zamana yayılmasını sağlamak.Finlandiya küresel soğumaya karşı nükleer santral inşa ederken diğer ülkelere ne yapmaya çalışmakta.


4.1—Küresel ısınmaya karşı:


1—yeşil binalar yapmak:


1--çatılar beyaz renkli kaplamalı-8 cm taş yünü ile kaplamak


2—dış duvar 5-6-7 cm karbonlu strafor-taş yünü ile kaplamak


3—Pencere ve kapılar 12-16 mm kaplamalı çift cam -içten kristal bond film kaplaması


4—Aydınlatmada sensörlü-gün ışığı renkli led/kompakt floresan lamba kullanmak-akıllı priz kullanmak-gün ışığı aydınlatma sistemleri(ışık tüpü) kurmak


5—Pompa-fan ve elektrikli makinalarda(atölyelerde) inverter kullanmak


6—Isıtmada verimli sistemler sıralaması dahilinde güneş enerjili-jeotermalli-termik santral atık ısılı-doğalgazlı-ısı pompalı-odunlu-biyogaz-biyomaslı-kömürlü ısıtma yapmak


6.1—Isıtmada geri kazanım cihazları ve baca gazı atık ısısını kullanmak.


6.2--Havalandırma-klimada tavan tipi fanlar kullanmak.


6.3--Binaların içinde hava akımları sağlayan mimariler kullanarak klima etkisi oluşturmak


7—Bina projelerinde çatı ve bahçe için peyzaj projesi istemek-uygulatmak


2—Enerji üretiminde


1--termik santrallerde karbonu tutan teknolojileri devreye almak-


2--sıfır emisyonlu(%8 verim kaybını kabul ederek) kojenerasyon santralleri kurmak-


3--hidrolik santrallerde türbin yenileme ile verimleri artırmak-


4--çevreye zarar vermeyen nehir tipi santraller kurmak-


5--baraj alanı-tarım alanı-kıyıda rüzgar santralleri kurmak-


6--güneş yoğun bölgelerde güneş enerjisi santralleri ve çatı tipi güneş enerjisi sistemleri kurmak-


7--jeotermal enerjili elektrik üretmek-küçük paket tipi nükleer santraller kurmak


8—Küçük çiftliklerde ve büyük çiftliklerde biyogaz-biyomas tesisi kurdurmak


3—Tarımda:


1—Sentetik gübrelerle beraber organik gübre(toprağın mikrobiyal yapısını korumak için) şart olarak kullanmak


2—Toprak altı(ağaçlar)-toprak üstü Damlama sulama-fıskiye sulama sistemlerini yaygınlaştırmak


3—Lokal cihazlarla pratik Toprak analizi-drone fotoğrafları ile toprak analizi yapıp toprağa uygun besinleri vermek


4—Meteorolojik afetlere karşı tarım sigortasını şart koşmak-ilgili firmaların afetlerde cep tlf mesaj atmasını sağlamak


5—Tohumda argeye ciddi yatırım yapmak-gdo dışı modern ıslah teknikleri ile daha verimli tohum geliştirmek-kullanımını yaygınlaştırmak


6—aquaponik çiftlikleri geliştirmek-desteklemek


7—Tarımda kooparatifçiliği ciddi anlamda desteklemek


8—Ormanları korumak için orman köylüsüne teşvikler sağlamak.Orman yangınlarına karşı uydu kaynaklı-droneli erken uyarı sistemi kurmak.


8.1--Orman yangını önleyen modern yangın söndürme sistemleri(toprak söndürmeli-ses dalgalı söndürmeli-plastik su havuzları kurmak) kurmak.


9—Hayvancılıkta yerli ırkları ıslah etmek-ithalattan uzak durmak(spekülatif atakların tuzağına düşmeden)-modern barınaklar inşa etmek-


9.1--meraları hayvancılığa açmak-mera geliştirme programları yapmak-


9.2--hayvan hastalıklarına karşı toplu imha olayları tuzağına düşmemek-gerekli aşıları stok etmek.


10—Modern seralar kurmak-seraları modernize etmek


11-Bakanlık ile bir üniversite arasında protokol imzalayarak bir ulusal tarım enstitüsü ve ona bağlı enstitü-arge ağı kurmak.ülke veri tabanını buraya kaydetmek-arge sonuçlarını buraya aktarmak-politikaları bu enstitü ile oluşturmak.


12—Şehirlerin gri sularını arıtıp-kent çevresinde konumlandırılan yatay ve dikey çifliklere su sağlamak.


4—Ulaşımda:


1—Elektrikli-doğalgazlı(LNG-CNG) araçlara(otobüs-tren-gemi-tekne-uçak-binek ) geçmek.Yerel yönetimler ve lojistikte bu araçları ön plana tutmak


2—Gemilerde yelkenlerin-uçakların hava akımlarını kullanımını sağlamak.


3—Ulaşımda toplu ulaşımı ve öncelikle tren-gemi-otobüs-binek otoları ön plana çıkarmak.


4—Bütün uçuşlarda ve ulaşımda rotaları yeniden matematik olarak belirlemek.


5—Araç takip sistemlerini desteklemek


6—Bisiklet-motosikletli ulaşım için alt yapı sağlamak-desteklemek


Kaynak:

1—www.arge7.com  ,2--https://khosann.com  , 3—www.hürriyet.com.tr ,

4--www.webtekno.com/  5--http://www.gunes.com 6--/www.kapsamhaber.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.