MAKALELER / Küresel Isınma ve Nükleer Enerji






Küresel Isınma ve Nükleer Enerji:


1—Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu Genel Direktörüne göre Küresel Isınma da Nükleer Olmaksızın iklim değişimini 2C ile Sınırlandırmak mümkün olmayacaktır.


2—Nükleer Enerjinin havayı kirletmeden düşük maliyetle elektrik üretimine imkan vermekte olup Nükleer Santrallerden hem kurtulmak mümkün değil hem de kurtulmamamız gerekiyor.


3—Halen 514 faaliyete olan santral olup 460 adet de inşaatı devam eden santral var.30 ülkede santral olup 30 ülkede de bu santraller inşa edilecek.


4—Nükleer santraller sayesinde 2 milyon emisyon azaltımı sağlanıyor.


5—Postdam İklim Etkisi Araştırmaları Enstitüsü Baş Ekonomisti Edenhofer a göre Birçok ülkenin kömür kullanımını artırmaya yönelik ciddi planları var.Kömürün yol açtığı emisyonlar 2020 li yıllarda pik yapabilir.


5.1—Bence gündemdeki kömür santrallerinin %30 u hayata geçirilecek.Bütün kömür santralleri açılsa bu 2 C hedefini tutturmak imkansız.


5.2—İklim değişikliğine yol açan emisyonların azaltılması faaliyetlerinin finanse edilebilmesi için 100 milyar dolarlık harcamaya ihtiyaç olup,hükümetler bunu 2018 sonrası tedrici bir şekilde yapmayı öngörüyor.


6—Sonuç olarak iklim değişiminde 2 C nin altında kalabilmek için ya kurulacak termik santrallerde havaya karışan karbondioksit santral bacasında tutulup,depolanıp, en yakın karasal bazalt kaya mağaralarına basılacak yada Nükleer santraller ve rüzgar türbinleri ön plana çıkarılacak.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.