MAKALELER / Karbondioksit Emilimi Zayıflıyor-Kutup Okyanusunca






1--Karbondioksit Emilimi Zayıflıyor-Kutup Okyanusunca:

 

1--Bilim insanları, yeryüzünde karbondioksit emilmesinde en büyük rolü oynayan bölgelerden birinin, bu işi yerine getirmede artık yetersiz kaldığını, emilim oranının önceki tahminlerin epeyce altında olduğunu söylüyorlar.Sözkonusu bölge Antartika'yıçevreleyen Güney Okyanususuları.

 

2--Atmosfere salınan tüm karbondioksitin emiliminde iki temel doğal karbon yutağı var; okyanuslar ve biyosfer.

 

2.1--Bu iki ortam büyüklük bakımından birbirine eşit ve her biri, salınan tüm karbondioksitin %25 ini emiyor.

 

2.2--Güney Okyanusu'ysa tek başına bu toplam emilimin %l5'inden sorumlu.

 

3--Karbon yutakları, bu işlevleriyle küresel ısınmanın yavaşlatılmasında önemli rol üstlenmiş durumdalar

 

4—Araştırmayı yapan Ekipten Corinne LeQuereye göre incelemelerin başladığı 1981 yılından buyana yutaklardaki karbon dioksit emme oranının artmadığını saptamış durumdayız.


4.1--Oysa karbondioksit salınımı % 40 arttı. Güney Okyanusu yutağındaki düşüşün bir nedeni, araştırmacılara göre 1958 yılından buyana artan rüzgarlar.

 

Kaynak:Tübitak-Bilim ve Teknik



2--Kutuplar Karbonu Daha Az Emiyor:

 

1--Yapılan yeni bilimsel araştırmalar Kuzey Kutup Dairesi çevresinde bulunan donmuş topraklarda, karbondioksitin hapsolma süresinin azaldığını ortaya çıkardı. Son 40 yıla göre donmuş topraklarda hapsolan karbondioksitin hapsolma süresinin % 13 azaldığı görüldü.

 

2--Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Kuzey Kutup Dairesi ya da Arktik olarak bilinen bölgede bir süredir detaylı gözlemler yürütüyordu. Kutupaltı Kırılganlık Deneyi adı altında yapılan araştırmalar Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletinin kuzeyinde yer alan North Slope bölgesindei tundra ekosistemi üzerine yoğunlaştırılmıştı.

 

2.1--Yapılan araştırmalarda North Slope bölgesinde buzun bitki örtüsünü hapsetme süresinin 40 yıl öncesine nazaran % 13 azaldığı saptandı.

 

3--Yaşanan sert değişimin bölgedeki karbon döngüsünü hızlandırdığı, karbon çevrimlerinin hızının Arktik normallerinden çıktığı söylenenler arasında yerini aldı.

 

4--Bilim insanları yaptıkları açıklamada Kuzey Amerika’daki kutupaltı ormanlarında da benzer sorunların yaşandığını belirttiler.

 

5--Arktik karbon döngüsü denilen olay ise donmuş toprakların çözülmesiyle atmosfere salınan karbondioksit ile birliklerin atmosferden çekerek temizlediği karbondioksit miktarı arasındaki dengenin tanımlanması için kullanılıyor.

 

6--Yaşanan çevrim sürecinin hızının kutup bölgelerinde yüksek seviyelere çıkmasıyla birlikte donmuş topraklardan açığa çıkan mikropların organik maddeyi parçalamasıyla oluşan yoğun karbon salımını dengeleyemeyeceğinden endişe ediliyor.

 

7—Yorum:

 

1—2018 itibarıyla atmosferdeki karbondioksit seviyesi 410 ppm üzerine çıkmış olması yüksek olasılık.

 

2--Sanayi öncesi-1800 lü yıllarda- çağda 280 ppm olan bu seviyenin gittikçe artması atmosferde ısıyı hapseden karbondioksidin dahada yoğunlaştığını ve buna bağlı iklim değişiminin normal aralığının dışına çıkmaya vede ekstrem hava hareketlerinin artmaya başladığını ifade edebilir.

 

2.1—Bu gidişata karşı BM-Ülkeler vs ciddi önlem alınmaz ise 2C sınırına hızla erişebilirzki buda felaket anlamına gelecektir.

 

3—Bu bağlamda atmosferden karbonun azaltılması için:

 

1—Mevcut atmosferden karbondioksidi emen teknolojiler-karbondioksit ağaçları-yol kaplamaları vs


2—Santral ve taşıtlardan çıkan CO2 nin yakalanması ve depolanması-kullanılması


3—Yenilenebilir-Güneş-Rüzgar-Biyoyakıt-Hidrolik ve nükleer enerji üretiminin hızlandırılması


4—Enerji verimliliğinin yoğunlaştırılması-yaygınlaştırılması


5—CO2 Artışına yol açan besin üretiminin azaltılması


6—Doğalgaz üretimi sırasında havaya karşına metan vs sızıntılarının önlenmesi


7—Albedo etkisi için eriyen kutup örtüsü kadar alanın çatıların-evlerin beyaz kaplama-kiremit vs kaplanması

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/haber/kutuplardaki-karbon-dongusu-hizlaniyor

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.