MAKALELER / İstanbula Bu Kış Kar Yağmamasının Nedenleri





İstanbula Bu Kış Kar Yağmamasının Nedenleri-2017:

 

1—Meteorolojik Sistemlerin Etkisi:

 

1—Ülkemize yağış getiren mekanizmalar genellikle balkanlar ve akdeniz üzerinden gelen fırtına sistemleridir.

 

1.1—Bu sistemlerin ülkemize kadar sokulmamasında bir sorun sözkonusu.

 

1.2—1.sistem-Dünya üzerinde 30° enlemleri subtropikal yüksek basınç kuşağı olup bu basınç kuşağının etki alanını zaman zaman kuzeye kadar genişleterek batıdan Anadolu yarımadasına doğru ilerleyen fırtına sistemlerini engellemekte.

 

1.3—2.sistem-Uzun dalga oluşumunun sırt kısmının doğu akdeniz tarafında oluk kısmının ise batı akdeniz üzerinde olması durumunda yüksek basınç sistemi Avrupa üzerinden anadolu ya doğru yönelen fırtına sistemlerini engeller.

 

1.4—3.sistem ise Kuzeyden Akdeniz e doğru yönelmiş kuru,soğuk ve kararlı kutupsal havanın oluşturduğu Sibirya yükseğidir.

 

2-Kentsel Isı Adası Oluşumu:

 

2.1—Bazı dönemlerde kar yağışı Edirne ye yağış bırakırken neden İstanbul da Silivri den içeri girememekte.Bunun muhtemel nedeni kentsel ısı adası oluşumu olabilir mi.

 

2.2—Kentsel ısı adası oluşumunda kent içi sıcaklık kent çevresine göre daha yüksektir ve şehrin büyüklüğü-fraktal boyutun logaritması(İstanbulun fraktal boyutu düşük-eski Osmanlı mimarisinde çok daha yüksek-her yer tek düze beton bloklardan oluşmakta idi) ile doğru orantılı-şekil faktörünün logaritmasıyla ters orantılıdır.

 

2.3—Kentsel ısı adasında şehir yazın 3 C-kışın 0,5 C etkilemektedir.Nufusun logaritmasıyla doğru orantılıdır.

 

2.4—Kentsel ısı adası özellikle yüksek basınç veya sıcaklık dalgalarıyla birleştiğinde etkisi çok daha fazla hissedilir.

 

3—Yorum:Öneri:

 

1—İBB İstanbul un Uydu görüntülerinden 1975 lerdeki yeşil alanını hesaplattırıp,2018 deki değerden farkını yeşil alan olarak tekrar İstanbula kazandırılırsa İstanbulun yağış-su-sel vs problemleri en aza inebilir.Bunun için

 

1—Çatılara yeşil çatı yapma-geçmiş-gelecek zorunluğu getirme

 

2—İlçe Belediyeleri ve İBB tarafından şehre sürekli yeşil alan kazandırılması

 

3—Ana arterler-caddelere cadde kenarından itibaren 60 cm-1m genişlikte toprak zemin üzerine 1.5 m  aralıklarla meyveli-süs armudu-süs eriği-akasya-ıhlamur-ceviz vs dikmesi ve yapılan parklara eski otantik çeşme yapılması-parklarda sulama yapılırken bir ağızda buraya konacak seramik kaplar konularak kuşlar için su sağlanması.

 

4—Çatılarda beyaz Osmanlı-alaturka kiremit kullanılması-binaların açık renk su bazlı boyanması

 

5—Balkonlara 10 cm derinlik-50 cm genişliğinde askılı saksılar konulması-bahçeli yapılaşmaya gidilmesi-Konutlarda en az 10 m2 balkon alanı sağlanması-Cami ve okulların yoğun ağaçlandırılması


6—Şehrin atık suları bölgesel olarak arıtılıp,çevredeki tarım arazilerine verilebilir yada şehrin muhtelif semtlerinde açılacak kuyulara deşarj edilerek toprak nemi korunabilir.

 

7—Konut yapımında betonarme karkas yerine statiği güçlü ahşap karkas-çelik karkas inşaatlar ciddi oranda desteklenebilir ve şart getirilebilir.

 

4—Sosyal parapsikolojik Faktörler:

 

1—Son bilgiler Yağışın temel mekanizması şu şekilde ifade edilmekte:


1.1--bitkilerden yükselen feromonların bulutlarda bulunan mikroorganizmaları(çöl tozları ve demir bu organizmaları besleyerek)tohumlayarak- etkileyerek bu bakteriler yolu ile yağmur ve kar yağışının gerçekleşmesi biçiminde bilgi oluşmuş durumda.


1.2--Bu durumda Kar yağışı ile toprağa düşen tonlarca bakteri-mikro organizma ile toprak kazık gibi sert yerine yumuşak olur ve  bereketli bir tarım mevsimi yaşanabilir.

 

2—Genel kanı İklim değişimi söz konusu ancak küresel ısınma var mı bu konuda karşı tezler söz konusu.

 

3—İnsan zihni doğaya etki edebilir.Eğer tv den kar yağışına karşı bir reklam varsa bu topluluğun psişik gücü ile kar yağışını engeller mi.

 

3.1--Sonuç olarak kar yağışını ket edecek değil pekiştirecek reklam ve filmler olmalı.Kışın kar filmleri-yazın kar filmleri-baharlarda yağmurlu filmler uygun olabilir mi.

 

Kaynak:HBT-S:100-23.02.2018-s:6






Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.