MAKALELER / Karbonu Karbondioksidi Havadan Çekmek İklim için





İklim İçin Karbonu Havadan Çekmek:

 

1—DAC Makineleri:

 

1.1--ABD,İngiltere ve İsviçre de şirketler CO2 yi doğrudan havadan yakalayabilen (DAC) makinelerle donatılmış tesisler yapıyor.

 

1.2—Bu tesislerin çalışma ilkesi şöyle:Devasa fanlar havadaki CO2 yi bağlayan bir kimyasal örneğin potasyum hidroksit emdirilmiş filtreye doğru üflüyor. Filtre dolunca işçiler bunları ısıtarak CO2 yi ayırıyor.Bu CO2 köpüren içeceklerde ,yararlı mineraller üretmede ve fabrikalarda kullanılıyor.

 

1.3—İklimi etkilemek için çok daha büyük ölçekte çalışmak gerekir.Milyonlarca DAC makinesini çalıştırmak için 10.000 MW güç gerekmekte.

 

1.4—Buna rağmen İsviçre ve Kanada Hükümetleri teknolojiyi araştırmaya devam ediyor.

 

2—Şehir Ağaçları:

 

2.1--Diğer bir çözüm ise  Green City Solution adında bir start-up tarafından geliştirilen şehir ağacı.Tek başına ayakta duran yosunlarla kaplı dikdörtgen levhalı 4 m yüksekliğinde 3 m kalınlığındaki bu yüzey havadaki NO2 ve ozonu aynı zamanda CO2 yi emmek üzere tasarlanmış.

 

2.1--Ağacın kullandığı enerjinin karbon ayak izi 4 ton olup yıllık 240 ton CO2 yakalaması hedefleniyor.Solar panellerle çalışan şehir ağacının bakımı kolay olup nesnelerin interneti ile  toprağın nemi,besin seviyesi, genel sağlığı kontrol altında tutulabiliyor.

 

2.2--Norveç,Almanya,Belçika,Makedonya ve Hong Kong da bulunuyor.Fiyatı 25000 dolar yaklaşıyor. Maliyetini karşılamak için şehir ağacına reklamlar alınabiliyor.


2.2--Termik santral ,dac makinesi vs ile depolanan CO2

Endonezya açıklarında tüm dünyanın fosil yakıtlarından çıkacak CO2 yi depolayacak kapasitede çukura depolanabilir. Bu derinlikte CO2 sıvı halde kalmakta ve okyanus suyuna karışmamakta.

 

2.3—Yorum:

 

2.3.1--İBB,ABB ve Büyükşehir Belediyeleri reklam karşılığı şehir ağaçlarını kentlerine koyabilir. Belediyeler, Sanayi kuruluşlarının tükettikleri enerjinin karşılığı yada ürettikleri CO2 yi-karbon ayak izlerini temizleyen DAC veya şehir ağaçlarını koyma zorunluluğu getirebilir.

 

2.3.2—Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre PM2.5 ölçümlerine göre en kirli Avrupa şehirlerinin ilk 10 u içinde 8 i Türkiye olup bu iller Batman,Hakkari, G.Antep,Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır,Isparta olup bu illerde yerel idareler yada kalkınma ajansları vasıtasıyla reklam karşılığı şehir ağacı getirilebilir.

 

3—Öte yandan Almanya da Termik Santrallerde bacadan çıkan CO2 aynı yöntemle-Bacadan çıkan CO2,kireç çözeltisinden-Ca(OH)2 geçirilmekte-CO2 ile Ca(OH)2 birleşip kireçtaşı –CaCO3 oluşturmakta, kireçtaşları buradan alınıp fırında ısıtılarak CO2 ayrılmakta ve bu CO2 depolanarak,yeraltı mağaralarına gömülmekte.ısıtıldıktan sonra elde edilen kireç tekrar üretime sokulmakta.

 

3.1—Almanya nın Termik Santraller için yaptığı uygulamayı bütün ülkelerin yapması halinde ciddi anlamda Termik Santral kaynaklı CO2 emisyonu önlenmiş olur.


3.2--Otomobiller-Isıtma cihazları için DAC teknolojisinin geliştirilmesi haline atmosferdeki CO2 yi aşağı çekme şansımız olabilir.


3.3--Aynı zamanda yakıt pilli-hidrojen yakıtlı uçaklar-trenler-gemiler-elektrikli otolar-otobüsler,yakıt pilli konutlar ile gelecek daha temiz hale gelebilir.Enerji kaynağı olarak Rüzgar,güneş,jeotermal,dalga,Nükleer, Hidrolik enerjiler düşünülebilir.

 

3.2—Yorum:Enerji Bakanlığı Termik Santralların bacasını yenileme zorunluluğu getirdi.Bacalar yenilenirken bacalara CO2 yi tutma tesisi zorunluluğu getirmesi halinde sıfır emisyonlu termik santrallere yaklaşılmış olabilir. 


4--Ayrıca yoğun ağaçlandırma ile CO2 seviyesinde ciddi azalma sağlanabilir.Bunun en iyi yöntemi normal ağaca göre 10 kat daha fazla CO2 kullanan paulownia ağaçlarını drone ile(yoğun dikim için en iyi yöntem) dikmek.Droneye yüklenen ağaçlar uygun konumda droneye bağlı fırlatma kızağı ile aşağı doğru toprağa fırlatılmakta.ve bu şekilde dikim gerçekleşmekte.

 

Kaynak:Populer Science-Haziran-2017-Dünya Gazetesi




2--Karbondioksidi Atmosferden Emmek İçin Kimyasal Yöntem:

 

1—Newyork Columbia Üniversitesi araştırmacılarınba göre atmosferden karbondioksidi doğrudan emip almaya dayalı yöntemin basamakları:

 

1.1—Hava atmosferden çekilir-sıvılaştırılarak sodyumhidroksit(NaOH) içeren bir odacığa pompalanır.

 

1.2—Sodyumhidroksit sıvı havadaki karbondioksit ile tepkimeye girer ve sodyum karbonat oluşturur. NAOH+CO2….NaCO3+H2


1.3—Oluşan Sodyumkarbonat-NaCO3 çözeltisi kireç çözeltisi(Ca(OH)2 ile karıştırılır.Oluşan kalsiyum karbonat toz olarak çöker.Sodyumhidroksit ise tekrar çevrime geri sokulur.  NaCO3+Ca(OH)2….CaCO3+NaOH

 

1.4—Oluşan kalsiyum karbonat-CaCO3 bir fırında ısıtılarak-saf Karbondioksit  ve kalsiyumoksite parçalanır.CaCO3…ISI….CaO2+CO2

 

1.5—Üretilen karbondioksit sıvı halde depolanır.Kullanılacağı yere gönderilir.

 

2—Üretilen karbondioksitten

1—Yeraltı mağaralarına gönderilir ve orada depolanır.Almanya yeraltı mağaralarına CO2 depolamaya başladı.Depolama için bütün dünyanın CO2 sini depolayacak yer olarak okyanusta bir yer bulunmuş durumda.

 

2—CO2 den

2.1—Sıvı benzin üretilebilir.

2.2—Karbon esaslı kauçuk yer döşemesi üretilebilir.

2.3—Beslenmeye yada enerji amaçlı alg ile alg çiftliklerinde üretim yapılabilir.

 

3—Atmosferden olduğu kadar okyanuslarda da ciddi anlamda erimiş karbondiosit bulunmakta.Okyanusları rahatlatmak amacıyla okyanus suyunda erimiş karbondioksitin emilmesi önemli olabilir.

 

3.1—1800 yılından buyana okyanuslar oluşmuş karbondioksidin %52 sini emmiş durumda.Kısaca insan kaynaklı oluşmuş bu karbondioksidin %50 si atmosferde %50 si okyanus suyunda erimiş durumda bulunmakta.

 

3.2—Okyanus suyunda erimiş karbondioksidi,sudan almak için:

 

1—Okyanusları demir tozu-sahra tozu ile gemiler(yolcu vs)-uçaklar gübreleyip okyanusta alg patlamaları ile alg miktarı artırılarak,alg lerin sudaki CO2 yi tüketmesi sağlanabilir.

 

2—Baca Gazından Çimento Üretmek:

 

1—Silikon vadisi firması olan Calera firması kurduğu tesiste Dynegy in sahip olduğu dev doğalgaz santrali baca gazlarının üzerine okyanus suyu püskürtmekte-ortaya çıkan süt rengindeki sıvı dev bir süzgece pompalanmakta-orada diş macunu kıvamındaki katı bir maddeyi sıvıdan ayırıyor.


1.1--Ardından baca gazı ısısıyla ısıtılan hava bu diş macunu kıvamındaki katı maddenin üzerine püskürtülüyor.Sonuçta elimize toz kıvamında  çimento geçiyor.Calera ayrıca arta kalan suyun tuzunu ters ozmos sşistemi ile süzüp satmayı planlıyor.

 

1.1—Okyanus suyu içinde Mg-Ca gibi çimentoyu oluşturan tuzlar bulunmakta. Bu suyun içine baca gazındaki yoğun karbondioksidi basarsanız,Ca-Mg vs macun kıvamında hidroksit yapılar oluşacak-üzerinden sıcak hava geçirildiğinde bu yapılar çimentonyu oluşturan katı hidroksite dönüşecekir.

 

1.2—Bu yöntemin endüstriye uygulanması ile deniz kenarında kurulan her doğalgaz santrali ile inşaat sektörünün ihtiyacı olan çimento üretilebilir mi.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 180

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.