MAKALELER / İklim Değişimi Gözlemleri İçin Uydular Göreve Hazır





İklim Değişimi Gözlemleri İçin Uydular Göreve Hazır:

 

1--NASA’nın, iklim değişikliğini gözlemlemek için geliştirdiği ikiz uydu sistemi “GRACE-FO”, Mayıs Ayında SpaceX tarafından Dünya’nın etrafındaki yörüngesine yerleştirilmişti.

 

2--İkiz uyduların 13 Haziran’da lazer sistemlerini çalıştırdığı ve birbirleriyle eşleştiği bildirildi.

 

2.1--Lazer sistemi, Dünya’nın etrafında kendi yörüngelerinde karşılıklı olarak dönmekte olan uyduları bağlantı halinde tutmasının yanı sıra iki uydu arasındaki mesafe değişimlerini sürekli olarak takip edecek.

 

2.2--Lazer sistemi ile gezegenimizin yerçekimsel alanındaki değişimler de takip edilebilecek. Bu sayede bilim adamları, buz tabakalarının kalınlığını, okyanus seviyelerindeki artışları ve hatta yer altındaki magma hareketlerini kolaylıkla gözlemleyebilecek ve bu konuda daha iyi çıkarımlar yapabilecek.

 

3--NASA’nın uzaya daha önce fırlattığı ve GRACE-FO ikiz uydu sisteminin öncüsü olarak kabul edilen bir diğer ikiz uydu sistemi "GRACE" de, gezegenimizle ilgili gözlemlerini aynı teknikle yapıyordu.

 

3.1--Ancak GRACE uydu sisteminde, iki uydu arasındaki mesafe değişimlerini gözlemlemek için lazer sistemi bulunmuyordu ve bunun yerine mikrodalga mesafe ölçüm sistemi bulunuyordu.

 

3.2--GRACE-FO uydularında ise mikrodalga ölçüm sisteminin yanı sıra mesafe değişimlerinin daha hassas bir şekilde belirlenebilmesini sağlayan bir lazer mesafe ölçüm sistemi (LRI) de yer alıyor.

 

4--NASA’ya göre, 13 Haziran’da lazer sistemlerinin çalıştırılmasıyla, uydulardaki LRI sistemlerinin beklendiği şekilde çalıştığı görüldü.

 

4.1--Uyduların ilk denemede bağlantı kurabildiğini ve hatta elde ettikleri ilk verileri yeryüzündeki ekibe ulaştırdığını belirten NASA, yeryüzündeki ekibin önümüzdeki birkaç haftayı, lazer sistemindeki cihazları ayarlamak ve uydulardan gelen verileri anladıklarından emin olmak için harcayacaklarını söyledi.

 

Kaynak:www.tamindir.com/haber/nasa-nin-yeni-iklim-bilimi-uydulari-gorevlerine-hazir






Makalenin İzlenme Sayısı : 236

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.