MAKALELER / Sonsuz Büyükler-Sonsuz Küçükler Hesabı İçin Bir Önerme





Sonsuz Büyükler-Sonsuz Küçükler Hesabı İçin Bir Önerme:

 

Bir Matematik Kurgu Çalışması:

 

Sonsuz Büyükler-Sonsuz Küçükler Hesabı-Önerme:

 

1--Sonsuz küçükler Lim x…0 a giderken yada sonuçta fonksiyonun türevinin alımı şeklinde ifade edilir.Sonsuz küçükler hesabı,boyut olarak moleküler boyuta kadar iyi sonuç vermektedir.Ancak bu hesap tarzı nereye kadar geçerli.

 

2--Bir örnek yapalım:Uzayda 5 ışık yılı boyutunda bir nebula  düşünelim.Burada sonsuz küçükler hesabı  ile hacim hesabı yaparsak;nebulanın ,geometrisini fonksiyon olarak Saptamış olalım.ve belirli aralıkta integre eder ve yoğunluğu ile çarparsak ,kütlesini Hesaplamış oluruz.

 

3—Uzay gibi büyük yapılarda şöyle bir yaklaşım yapalım:Burada sonsuz küçük eleman değilde Sonsuz büyük,sonlu elmanlar ile hesap yapmamız gerekir diye düşünülebilir.

 

3.1--Bu mantıkla yola çıkarak herhalde Eğriyi integre etmek yerine,sonsuz büyük elemanlar hesabında türevini almak gerekir diye yorumlanabilir.

 

3.2--Bu mantığa göre sonsuz büyük elemanların hesabında bir parabol ,türevi alındığında doğruya dönüşür.Bu durum doğru mantık gibi gözüküyor.Deney sonuçlarıyla uyuşursa Doğruluğu sınanmış olur.

 

4--Sonsuz büyükler hesabı ile sonsuz küçükler hesabı nasıl bir ilişki içindedir.Bu geçişte sonsuz küçükler hasbına göre integral varsa türev,difernasiyel varsa integral ifadesi alınır.


Burada karşımıza ölçek sorunu çıkıyor.

 

4.1--Diyelim ki sonsuz küçükler Hasabı için ölçek=0…20000 arasında,


sonsuz büyükler hasabı içinde ölçek=20…40000 arası Olabilir diye bir mantık yürütülebilir.

 

Acaba kaotik diferansiyel denklemler yine aynı mantıkla çözülemez mi.

 

5--Tek değişkenli(örneğin zamana göre) kaotik difernasiyel denklemde; y˝ yerine çift katlı integral işareti konarak problem çözülebilir mi.


Bu yaklaşım doğru ise bir çok kaotik (deprem,atmosfer) diferansiyel denklem fonksiyon haline gelir.

 

6--Ölçek için reynolds sayısı benzeşimli bir benzeşim yapılabilir mi.

 

6.1--Örneğin ölçek =2000…20000 arası sonsuz küçük(lineerite),


6.2--20-40000 arası sonsuz büyük(kaotik-yarıtürbülans)


6.3--40000 den büyük değerler ile 2000 den küçük değerler tıpkı tam türbülans gibi hesapsız,amprik ifadelerle ile hesap yapılabilir mi.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 205

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.