MAKALELER / Ay Araştırmaları







1--Ay da 3D Yazıcı İle Bina Yapmak:

 

1--Letonya/Riga’da 17-22 Eylül’de toplanan Avrupa Astronomi Kongresi’nde, Ay’da bir köy kurma zamanı ve zeminin “iyice” geldiği konuşuldu.

 

2--Dünyanın 400 km yukarısında dönmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) 2024’te emekli olacak. Bu tarihe kadar Ay’da bir koloni oluşturmak gerekiyor.

 

3--NASA ise Boeing, Lockheed başta olmak üzere 6 şirkete Ay’da barınma prototipi inşa etme yetkisi ve izni verdi.

 

4--Ay’da 6-10 kişilik bir ekip öncü olacak. Her şey planlandığı gibi giderse 2040’da köyün nüfusu 100’e ulaşabilir. Burası ISS gibi Dünya’ya bağlı bir otel değil, Ay’dan yararlanan bir ekosistem olacak. ISS’e benzeyen tek yanı, aynı orası gibi tek bir ülkenin değil, bir çok ülkenin katkısıyla oluşacak olması.

 

5--Ay’da bol bulunan Helyum-3 izotopunu Dünya’ya nükleer reaktör yakıtı olarak göndererek daha temiz enerji elde etmek mümkün olabilir. Ay’da bulunan su, içme suyuyla alakasız, buzun ve kimyasal bileşiklerin içinde hapsolmuş durumdaysa da, yine de bu su füze yakıtı olarak kullanılabilir: Ay’dan Mars’a yolculukta örneğin.

 

6--Dünyanın ilk asteroid madencilik şirketi Planetary Resources, Ay’da bütün bu ve diğer bir sürü iş için şart olan binaların elbette 3D baskıyla yapılmasını öneriyor.

 

6.1—Firma,asteroid parçalarından ürettiği, 3D ile “bastığı” bir objeyi geçen yıl tanıtmıştı. Bu, 2.5 cm yükseklikte, 8 cm genişlikte, 250 gram ağırlığında bir uzay aracı modeliydi. Bu kadar küçük bir baskıyı asteroid parçaları ve uzay tozuyla yapan, içinde insan yaşayacak binayı da yapar. Zaten NASA da ISS’e bir 3D baskı cihazı gönderdi, ve yerçekimsiz ortamda bu işin nasıl yapılacağını araştırdı.

 

6.2--3D mimarı Enrico Diniye göre Ay’da yerleşim için, oradaki binalar insana gerek kalmadan, otomatik olarak 3D yazıcıyla inşa edilebilir.

 

6.3--Mimarın D-Shape adlı özgün yazıcısı, magnezyumlu bir yapıştırıcıyla karışmış toz halindeki kumu, yüzlerce iğne deliğinden, alttaki bir levhaya döküyor. Bunu, mimari bir yazılımla yapıyor.

 

6.4--Tutkallı kumla, taş gibi sert bir doku. Heykel de yapılabilir. Bina da. Eşya da.

 

6.5--Dini’ye göre D-Shape, normal bina yapımından 4 kat daha hızlı. Çimentodan üçte bir daha ucuz. Atığı az. Ama en farklı özelliği, yuvarlak organik şekillerde inşaat yapabilmesi.

 

6.6--Ay tozundan duvar işin test etmek için Avrupa Uzay Ajansı Ay’ın yüzeyindeki toz gibi üst tabaka “toprağı” kullanarak 3D baskıyla 1.5 ton ağırlığında bir duvar inşa ettirdi. Bunun Ay’da da yapılabileceğini gösterdi.

 

6.7--Denizaltındaki otel odalarıyla ünlü İsveç’li mimar Mikael Genberg ise, Ay’a gidecek astronotların “kalması” için bir ev inşa projesi geliştirmişti (2013). Bu ev, dünyadan yollanacak komutla 3D sistemiyle orada inşa edilecekti. Ayda ev inşa etme konusunda işin gerçeğe dönüşme aşamasındayız.

 

Kaynak:Ayda Köy Kurulacak-Yenileşim-Edip Emil ÖYMEN- dunyaweb@dunya.com

 


2--Ay Mantosu Su Zengini Çıktı:

 

1—Uydu görüntüleriyle Ay mantosunun tıpkı yer mantosuna benzer şekilde su zengini olduğu anlaşıldı.

 

1.1--Amerikah astronomlar Ralph Miliken ve Shuaili, bu sonuca Hindistanın "Chandrayaan-1 ay sondasının verilerini analiz ederek ulaştılar.

 

1.2--Zahmetli bir analiz yönteminden yararlanan araştırmacılar Ay ın yüzeyindeki geniş alanlarda suyun bulunduğunu ve Apollo 1 örneklerindeki suyun da tek seferlik bir bulgu olmadığını söylüyorlar.

 

2—Anlaşıldığı üzere volkanik püskürtü malzemesi genel olarak bol miktarda su içermekte ki bu Ay mantosunun da su zengini olduğunu açıklıyor.

 

3--Bu durumda gelecekteki Ay araştırmaları için için Dünyadan su götürmeye gerek kalmayacak ki, bu çok önemli bir adım.

 

4—Yorum:

 

1—Şimdi yapılacak araştırmalar muhtemelen ay mantosundan suyun nasıl çıkarılacağı bir teknoloji üzerine olacak.

 

2—Ayda ileri yıllarda koloniler kurulurken yaşam alanları oluşturulacak. Yaşam alanları da 3d yazıcılarla yapılan çalışmalar dikkate alınırsa muhtemelen betondan yapılabilecek.

 

3—Bu bağlamda dünya inşaat sektöründe öncü rolü Çin li firmaların oynayacağı şeklinde bir görünüm olabilir.

 

3.1--Çinli firmalar 20-25 yıl için uygun fiyatlı çimento+elyaf esaslı betondan bina imalatı yapan 3 d yazıcıları imal ederek ve satarak dünyada inşaat sektöründe en güçlü hale gelebilir.

 

3.2--Çinli müteahhitler ülke tasarrufları ile sağlanan paraları-bankalar yolu ile Türkiye vs ülkelerde inşaat işlerine aktarabilirler.

 

3.3--Bu yapılanma dünyada olduğu gibi aynı zamanda ay da devam edebilir.

 

Kaynak: HBT Sayı 71-4 Ağustos2017-19




3--NASA, Ay'da Su Üretmenin Yolunu Buldu



1--ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kimyasal etkileşimler yoluyla Ay’da su bileşenleri üretmenin formülünü buldu.

 


2--Ağustos 2018’de Ay’ın yörüngesine inşa etmeyi planladığı uzay istasyonu hakkındaki planlarını açıklayan NASA, önümüzdeki 10 yıl içinde astronotlarını yeniden Ay yüzeyine göndermeyi planlıyor.



3--Güneş rüzgarlarının Ay'a belirli hızla ulaşması halinde yüzeydeki oksijen atomlarının hidrojen atomlarıyla birleşebilecek şekilde ayrıştırılabileceğini belirten uzay ajansı, bu atomların da daha sonra yüzey boyunca ilerleyerek "regolit" denilen Ay toprağındaki silis ve diğer moleküllere bağlı oksijen atomlarına tutunabileceğini kanıtladı.



4--NASA, çarpma hızının yarattığı kimyasal reaksiyonla birlikte birbirine tutunan hidrojen ve oksijen moleküllerinin, suyun temel bileşeni olan hidroksili (OH) ya da H2O'yu üreteceğini belirtiyor.



5--NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden plazma fizikçisi William Farrell, "Her kaya, Güneş rüzgarına maruz kaldıktan sonra su üretme potansiyeline sahiptir” dedi.



Kaynak: www.tamindir.com




4--Ayda Dolaşacak Araç Audiden-Roketler Space X den:



1—Berlin li PTScientists Şirketi Audi ile ortak ayda dolaşacak iki araç ve onaları aya indirecek 230 kg lık hafif bir modül üzerinde çalışıyor.



2—Modül ve araçları Elon Musk ın Space X roketiyle gönderilecek.



3—35 kg gelen ay araçlarının 360 derece dönebilen süper tekerleri alüminyum-magnezyum alaşımı.Elektriğini güneş panelinden alacak sistemin iletişimi Vodafon un sorumluluğunda.



4—Projeye Alman Uzay Ajansı,Berlin,Hambur Viyana Üniversiteleri,NASA Ames Araştırma Merkezi katılıyor.



Kaynak.Dünya Gazetesi-Yenileşim-Aya Gidip Yerleşmek-Edip Emil Öymen

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 292

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.