MAKALELER / Yerli Mali Kullanım Oranı-Offset Uygulamaları-Ülkelerin





Yerli Mali Kullanım Oranı-Offset Uygulamaları-Ülkelerin:


1—ABD de Buy American yasası ile federal devlet alımlarında tedarik edilecek tüm ürünlerde ABD sınırları içinde üretim ve yerli hammadde kullanımı zorunluluğu yasalaştırıldı.Bu yasa inşaat,taşımacılık,bilişim,hayvancılık alanlarında uygulanmakta.


2—İsrail de Kamu Alım Yasası ile askeri alımlarda %50 ,kamu sivil alımlarında %35 ofset alımını 5 milyon doların üzerindeki tüm alımlarda zorunlu kılıyor.


3—G.Afrikada Ulusal Sanayi Katılım Programı uygulanırken,10 milyon doları geçen tüm kamu alımlarında %30 Sanayi katılımı zorunlu.


4—Almanya da yasal zorunluluk olmamasına rağmen  oransal olarak %100,aynı şekilde Hollanda,İspanya ve İtalyada %70-100 arasında doğrudan ve dolaylı ofset uygulamaları gündemde.


5—Türkiye nin 2011-2021 arası 600 milyar dolarlık alım yapması öngörülmekte olup %50 offset uygulaması ile sanayi katılımı,ihracat ve teknolojik işbirliği ile yüksek fayda elde edilebilir.


6—Türkiye dünyanın en önemli taş ve mermer rezervine sahip olduğu halde,kamu kurumları dış ülkelerden taş alımı yapmakta.


7—Ülkeler sanayilerini ve ekonomilerini rekabete açarken uyguladıkları ofset uygulamaları ile kamu alımlarını kendi sanayi ve kaynaklarından yaparak dış ticaret açığını kapatmakta ve aynı zamanda sanayilerinin gelişmeleri için kaynak aktarmaktadırlar.Alman Sanayinin,ABD Sanayinin gücünün arkasında herhalde bu ofset uygulamaları da olsa gerek.


Kaynakça:Dünya Gazetesi


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 498

Eklenme Tarihi : 22.07.209

Önceki sayfaya geri dön.