MAKALELER / Uzay Hukuku






Uzay Hukuku:


1—Uzay hukuku ile ilgili düzenlemeler ABD ve SSCB Uzay politikalarının sonucu olarak oluştu.


2—Uzay hukukunun odak noktasını uzayın barışçıl amaçlarla  kullanımına yönelik düzenlemeler oluşturuyor.


3—Dış uzay hukuku anlaşması 1967 yılında  ilgili ülkeler tarafından imzalanmış olup,uzaydan yaralanma hakkının  tüm insanlığın yararına olması gerektiği kabul edildi ve ülkelerin  uzaydaki herhangi bir noktaya  yok edici silahlar yerleştirilmesi yasaklandı.


4—Kurtarma anlaşması 1968 yılında ilgili devletler tarafından imzalanmış olup,dış uzay anlaşmasının 5. Bendinde yapılan düzlenmelere çerçevesinde  astronotların kurtarılması,uzay araçlarının ve astronotların iadesine ilişkin düzenlemeleri ve muhtemele çatışmaları önlemeyi hedefliyor.


5—Sorumluluk anlaşması 1972 yılında imzalanmış olup, uzaya fırlatılan araçların yaratacağı hasarın fırlatılan ülkelerce tazmin edilmesine yönelik düzenlemeleri içeriyor.


5.1--Bu anlaşma ile  uzaya araç gönderecek  ülkelerin uzayda araçlarının uzayda bulunduğu sürece onların sorumluluğu altında olduğunu ifade ediyor.


6—1975 yılında dünyaya düşen uzay araçlarının kime ait olduğunun belirlenmesi için önerilen BM Dış Uzay İlişkileri Ofisince  ilgili uzay aracını tescil ettirip-kayıt numarası alma zorunluluğu getirdi.


6.1--Tescil bilgisi olarak uzay aracını fırlatan ülke,kayıt numarası,fırlatma yeri ve zamanı,temel yörünge parametreleri,uzay aracının genel fonksiyonu gibi bilgileri içeriyor.


7-1979 yılında yapılan Ay anlaşması ile  dünya dışı bir gök cisimindeki faaliyetler ile ilgili düzenlemeleri içermektedir.


8-1982 yılında uyduların yayınıyla ilgili düzenleme ,


9--1986 da uzaktan algılama ilie ilgili düzenleme ,


10--1993 daki dış uzayda nükleer yakıt kaynaklarının kullanımıyla ilgli düzenleme


11-ESA,EUTELSAT,İNTELSAT,INMARSAT gibi kuruluşlar tarafından yürülüğe konulan düzenlemeler


12-Uluslar arası Uzay İstasyonununun kullanımı ve yönetimiyle  ilgili anlaşma


Kaynakça:NTV Bilim Dergisi-Kasım 2010-s=88-89





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.