MAKALELER / Uzay Araştırmaları-Uydular-Sondalar-Bilgiler-Haberler






Uzay Araştırmaları-Uydular-Sondalar:



1-Uzayda Yaşam Araştırmaları:


1.1—Sputnik: Uzay ajansı Eski SSCB Uzay Dairesi.Sputnik I, dünyanın ilk yapay uydusuydu.

görevi, atmosferle ilgili veriler toplayarak,bunlan yeryüzüne göndermekti. Ancak,uydu yalnızca 21 gün boyunca sinyal gönderebildi


1.2--Salyut Uzay İstasyonu: Uzay ajansı Eski SSCB Uzay Dairesi.ilk uzay istasyonuydu. Uzunluğu 12 metre, maksimum genişliği 4,1 metreydi. Yapılış amacı, uzun süreli uzay uçuşlarının, insan bedenine etkilerini incelemek ve uzaydan Dünyanın fotograflarını çekmekti.


1.3--Skylab Uzay İstasyonu: Uzaya gönderiliş yılı 1973. Ağırlığı 74.783 kg.Uzay ajansı NASA. İnsanların uzayda, ağırlıksız ortamda uzunsüre de kalabileceklerini kanıtlamak için uzaya gönderildi. Altı yıl görev yaptı. Güneş ve yeryüzü kaynaklan hakkında-da veriler topladı.


1.4-- Mir Uzay İstasyonu :Yapımına başlandığı yıl1986 .Ağırlığı 135 ton.Uzay ajansı Eski SSCB Uzay Dairesi ve Rus Havacılık ve Uzay Ajansı .15 yıl boyunca yeryüzünden 390 kilometre yüksekteki yörüngesinde kaldı. Farklı ülkelerden birçok astronot, deneyler yapmak amacıyla istasyonda yaşadı.


1.5--Deep Space: Uzaya gönderi yılı 1998.Ağırlığı 486kg. Uzay ajansı NASA.Uzay araçları için geliştirilmiş yeni teknolojileri sınamak için uzaya gönderildi. Daha sonra görev sûresi uzatıldı. 2001 yılında, Borelly kuyrukluyıldızının fotoğraflarını çektikten sonra görevi sona erdi


1.6-Uluslararası Uzay İstasyonu:Yapanına başlandığı yıl 1998 Ağırlığı tamamlanınca 460 ton olacak. Uzay ajansı NASA, ESA, Rusya, Japonya ve Kanadanın uzay ajanslarında görevili ülkelerin her biri, istasyonun belii teknik donanımlannın ya da Parçalarının yapımından sorumlu. Astronotlar, şimdiden istasyonda çeşidi deneyler yapmaya başladılar.



2-İnsanlı Uçuşlar:


2.1—Apollo 2: NASA nın Apollo II seferi, insanlı bir uzay aracının Aya iniş yaptığı ilk sefer. Fırlatıldıktan dört gün sonra, bir astronot yörüngede beklerken, iki astronot bir kapsülle Ay'a iniş yapü. Astronotlar, Ay'da 22 saat kaldılar ve taş emekleri topladılar.


3--Gezegen Araştırmaları Sondaları:


3.1--Mariner 2: Uzaya gönderiliş yılı 1962.Ağrlığı 203 kg .Uzay ajansı NASA.Venüs gezegeninin keşfi için uzaya gönderilen Mariner 2, başka bir gezegenin yakınında uçan ilk uzay aracı oldu. Venüs'ün atmosferi ve yüzeyi konusunda biigiier topladı. Güneş rüzgartanyla ilgili ilk ölçümleri yaptı.


3.2--Pioneer: Uzaya gönderiliş yılı 1978.Ağırlığı 517 kg .Uzay ajansı NASA.Bir büyük, üç küçük kapsül ve bir yörünge aracından oluşuyordu. 14 yıl Venüs'ün yörüngesinde kalarak gezegenin yüzeyi ve atmosferiyle ilgili ölçümler yaptı. I992'de görevi sona erdi.

3.3--Mageilan: Uzaya gönderiliş yılı 1989.Ağırlığı 35 kg .Uzay ajansı:NASA

Dört yıl görev yaptı. Venüs'ün yüzeyinin ve çekim alanının haritalannı çıkardı. Bir uzay aracını yönlendirmek amacıyla, bir gezegenin atmosferinden yararlanılan özel manevra yöntemi ilk kez bu araçta denendi.


3.4-- Viking İniş Aracı: Uzaya gönderiliş yılı 1975.Ağırlığı 576 kg.Uzay ajansı NASA.Mars'ın keşfi için planlanan vlking seferlerinde, her biri birer yörünge aracı ve birer iniş aracından oluşan iki araç kullanıldı. Bu, bir uzay aracının başka bir gezegenin yüzeyine güvenli bir biçimde indiği ilk sefer oldu.


3.5--Sojourner Yüzey Aracı: NASA nın Mars'ı keşfetmek amaayla Mars Patnfinder görevinde kullanıldı. Gezegenin kuzey yarımküresindeki "Ares Vallis' olarak bilinen ve eski su baskınlannın izlerini taşryan bir düzlüğü inceleyerek veri topladı.


3.6--2001 Mars Odyssey: Uzaya gönderiliş yılı 2001.Ağırlığı 758 kg.Uzay ajansı NASA.Mars yüzeyinin yapısını incelemek üzere tasarlanmış bir yörünge aracı. Gezegende su yada buz bulunup bulunmadığını ortaya çıkarabilecek veriler toplayacak. Radyasyon incelemeleri de yapacak.


3.7—Voyager: Uzaya gönderiliş yılı 1977.Ağırlığı 825 kg .Uzay ajansı NASA.Voyager I ve Voyager 2 adlı ikiz uzay araçlan, önce Jüpiter ve Satürn'ün yakınından geçtiler. Voyager 2, Uranüs ve Neptün'e de gitti.


3.8--Cassini-Huygens: Uzaya gönderiliş yılı 1997.Ağırlığı 5712 kg. Uzay ajansı NASA, ESA ve İtalyan Uzay Ajansı. Cassini, Satürn gezegeninin keşfi için uzaya gönderildi. Venüs'ü geride bıraktıktan sonra Jüprterin yakınından geçti. 2004 yılında Satürn'e varacak. Cassini'nin içinde, Huygens adlı bir iniş aracı bulunuyor


3.9—Gaüleo: Uzaya gönderiliş yılı 1989.Ağırlığı 2223 kg.Uzay ajansı NASA.Jüpiter'in keşfi için tasarlanmış bir yörünge aracıydı. Jüpiter'e 1995 yılında vardı. Gezegenin atmosferine çeşitli ölçümler yapan bir kapsül bıraktı. Hâlâ Jüpiter ve uydulan hakkında bilgi topluyor.



4—Kuyrukluyıldız Araştırma Sondaları:


4.1—Giotto: Uzaya gönderiliş yılı 1985.Ağırlığı 960 kg.Uzay ajansı ESA.Halley kuyrukluyıldızının 1986 yılında Güneş'e en yakın konumdayken incelenmesi için uzaya gönderildi. Daha sonra, GriggSkyjellerup- adlı başka bir kuyrukluyıldızın yakınından uçmak üzere yoluna devam etti.


4.2—Stardust: Uzaya gönderiliş yılı 1999. Ağırlığı 385 kg.Uzay ajansı NASA.Stardust, Wild-2 adlı bir kuyrukluyıldıza doğru yol alıyor. Kuyrukluyıldızın çekirdeğini çevreleyen toz bulutunun içinden geçip bu maddelerden örnekler toplayarak Dünyaya geri dönecek.



5—Bilimsel Araştırma Uyduları:


5.1—Cluster: Uzaya gönderiliş yılı 2000.Ağırlığı 200 kg. Uzay ajansı ESA.Clusterin görevi, Güneş'ten gelen parçacıklar ve bu parçaaklann Dünya'nın manyetik alanında neden olduğu değişimlerle ilgili veriler toplamak. Cluster, birbirinin eşi dört uzay aracından oluşuyor


5.2—Soho: Uzaya gönderiliş yılı 1995. Ağırlığı1350 kg .Uzay ajansı ESA ve NASA.Güneş rüzgârlan ve Güneş'in taç katmanını gözlemleyerek topladığı verileri Dünyaya gönderiyor. Uzaya gönderildiğinde ömrünün altı yıl olacağı hesaplanmıştı; ancak hâlâ görev yapıyor.


5.3--Hubble Uzay Teleskopu: Uzaya gönderiliş yılı 1990. Ağırlığı 11.600 kg .Uzay ajansı NASA ve ESA.Astronotların Dünya'dan uzay mekikleriyie gelerek bakım yapabileceği biçimde tasarlanmış ilk uzay aracı. Hubble in gözlemleri, araştırmacılara evrenin yapısı konusunda bilgi sağlıyor.



6—Coğrafi Konumlandırma Uyduları:


6.1-Navstar: Uzaya gönderiliş yılı 1990.Ağırlığı 1665 kg .Uzay ajansı ABD.Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) uydularından biri. Yeryüzünün 20.000 km yukarısında bir ag oiuşturan bu uydular, yeryüzündeki GPS alıalan yarcHmryla herhangi' bir yerin coğrafi konumunun belirlenmesini şadlar.



7—Uzaktan Algılama Uyduları:


7.1-- Topex/Posekjon: Uzaya gönderiliş yılı 1992.Ağırlığı 2500 kg.Uzay ajansı :NASA ve Fransa Ulusal Uzay Çalışmaları Merkezi.Her on günde bir, yeryüzündeki denizlerin düzeyini ölçerek topladığı verileri Dünyaya gönderiyor. Bu veriler, küresel hava tahminleri ve hava olaylarının izlenmesinde kullanılıyor.her ikisi de Güneş Sisteminin dışındaki gezegenlere doğru yol alıyorlar.


7.2-- Landsat 7: Uzaya gönderiliş yılı 1999.Ağırlığı 1969 kg. Uzay ajansı NASA.Uzaktan algılama yöntemiyle yeryüzündeki oraların-ve kıyıların görüntülerini çekiyor.Ormanlann azalması, buzullann ölçülmesi, arazi kullanımı gibi konular üzerinde çalışan araştırrnaalarca kullanılıyor.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi-TUBİTAK



8--Voyager Güneş Sistemi Sınırında:



1—1977 yılı eylül ayında Voyager 2 sondasından birkaç hafta sonra Voyager 1 sondası uzaya fırlatılmıştı.ve hala NASA ya veri gönderiyor.



2—Voyager 1 sondası güneş sistemimizin dış kenarına ulaştı.



3—Yıldızlar arası uzayda bu bölge Voyager 1 göndereceği bilgiler ile daha iyi anlaşılabilecek.



4—Manyetik otoban olarak da tanımlanan bu bölge  Güneşten 18 milyar km uzakta olup-güneş ile dünya arasındaki mesafenin 122 katı kadar bir genişliğe sahip.



5—Sondanın heliosfer dışındaki yıldızlarası uzaya girmesi aylar veya yıllarca sürebilir.Heliosfer ,içinde Güneş rüzgarlarının hissedildiği gezegenler arası uzay bölgesidir.



Kaynakça:CBT-1373/7-12.07.2013




9--Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu

 

1--Hindistan'ın Mars'a gönderdiği son uzay aracı başlı başına bir başarıydı.Ancak dikkatleri çeken şey, 75 milyon dolarlık harcama; zaman, para ve materyal tasarrufu oldu.

 

1.1--Hindistan, Mangalyaan uydusunu fırlattıktan birkaç gün sonra, NASA beş yılda ürettiği Maven isimli uydusunu fırlattı.Maliyeti 671 milyon dolardı.

 

1.2--Hindistan'ın Mars'a gönderdigi uydunun bütçesi ise, Hollywood'un geçtigimiz yıl piyasaya sürdüğü uzay temalı "Gravity " filminin 100 milyon dolarlık bütçesinin dörtte biriydi.

 

2—Hindistan İleri Bilimsel Araştırmalar Merkezi profesoru Roddam Narasimha, bu görevin düşük butçeli Hint tekniğinin bir başarısı olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi: " Bu kadar az bütçeyle bu kadar fazla işi başararak, dünyanın uygun maliyet odaklı en iyi merkezi olduğumuzu gösterdik."

 

3--Hindistan'ın 1.360 kiloluk Mars uydusunda, gezegende hayat olup olmadığını keşfetmek için metan gazını ölçecek olan beş alet bulunuyor. Maven'in ağırlığı bunun iki katı kadardı fakat bir zamanlar hayat olduğu düşündüren gezegende, iklimin nasıl değiştiğini keşfetmek üzere sekiz adet ağır alet bulunduruyordu.

 

4--Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO)Başkanı Radhakrishnan, karmaşık fakat teknik açıdan iyi tasarlanmış olan bu göreve f arklı, ucuz ve yenilikçi bir yaklaşımlarının olduğunu söyledi.

 

4.1--Yaratıcı ve ucuz üretim, Hint milletinin gücü haline geldi. Hindistan, dünyanın en ucuz otomobili (2.500 dolar), dünyanın en ucuz tableti (49 dolar) ve scooter ile çalışan un değirmeni gibi ilginç icatlar ortaya çıkardı.

 

4.2--Hindistan'da uzay araştırmaları gibi öncelikli bir sektör için bile, ülkenin yıllık toplam giderlerinin yalnızca % 0.34'ü ayrılıyor. Bu 1 milyar dolarlık uzay bütçesi, NASA'nin bütçesinin yalnızca 

% 5,5'ine tekabül ediyor.

 

4.3--ISRO, uygun bütçeli etkili üretimi prensip haline getirdi. Ucuz ve sağlam uydu fırlatma kapasiteleri; Fransız, Alman ve ingiliz uyduları arasında da popülerlik kazandı.

 

4.3.1--Yönetici Mylswamy Annadurai'ye göre uzay ajansının en başından sağlam bir sistem oluşturmasi gerekse de; 2008'deki Chandrayaan uzay roketi fırlatıldığında toplam maliyet, diger ülkelerin aya roket fırlattıklarındaki maliyetlerinin %10 kadardı.

 

4.4--"Mission Mars: India's Çuest for the Red Planet" kitabının yazarı Ajey Lele Hindistan'daki roket bilimcilerin çok ucuza  çalıştıklarını söylüyor.

 

4.4.1--Hindistan'in 2500 kişilik Mars ekibinin yaş ortalamasi 27.


4.4.2--Gezegenbilimci ve 2018 için planlanan Avrupa ExoMars keşfi lideri Andrew Coates, Hintlilerin bu düşük ücretli proje için küçük bir gelişme takvimi oluşturduklarını dile getirdi.



10--Japon Uydusu Başarılı Bir Şekilde Astreoide İndi



1--Japon Uzay Ajansı (JAXA), Haziran 2018’den bu yana başarıyla sonuçlandırmaya çalıştığı iniş denemesini nihayete ulaştırdı.



1.1--Bir önce uzaya gönderilen Ryugu isimli asteroide inmesi planlanan Hayabusa2 uzay aracı, dün akşam saatlerinde görevini gerçekleştirerek, iniş yaptı.



2--Hayabusa2 uzay aracı, asteroide inmek ve yüzeyden topladığı taşları incelemek üzere tasarlanmıştı. Yüzeydeki toz ve diğer malzemeleri yok ederek, direkt olarak gök taşının kendisine ulaşması istenen Hayabusa2’ye, bu yüzden küçük bir ateşleme sistemi kurulmuş ve iniş yapmadan önce ineceği bölgeye küçük bir tantal metalinden yapılma bir mermi göndermesi sağlanmıştı.



2.1--Hayabusa2’nin ateşleme sistemi ise tantal mermiyi saatte 1,050 kilometre hızla gök taşına gönderecek şekilde tasarlanmıştı.



2.2--Mermi sayesinde ineceği bölgeyi temizlemekle kalmayan uzay aracı, ayrıca o bölgedeki kayayı parçalayarak, kolay incelenebilecek parçalar elde edebildi.



2.3--Keza bu süreç Dünya üzerinde kurulan küçük bir simülasyon ile daha önce test edilmişti.



3--Japon uzay aracı, gök taşının ekvatoruna yakın bir bölgede bulunan Brabo karaterinin doğusuna indi.



3.1--JAXA, gök taşlarına ulaşma konusunda en önde gelen kuruluşlardan biri olduğunu bu inişle tekrar kanıtlamış oldu.



3.2--Yine JAXA, 2003 yılında uzaya gönderdiği Hayabusa 1 aracını Itokawa gök taşına doğru göndermiş ve uzun süren yolculuktan sonra uzay aracı 2010 yılında gök taşından örnek alarak, bir ilki başarmıştı.



3.3--Hayabusa2 ile aldığı örnekleri Dünya’ya getirmeyi deneyecek olan uzay ajansı, astreoide inen uzay aracının 2020 yılında gezegenimize geri döneceğini belirttiler.



Kaynak: www.tamindir.com




11--İsrail'in Uzay Aracı Ay Yolculuğuna Başladı



1--SpaceX, İsrail’in Ay misyonu için geliştirdiği "Beresheet" adındaki uzay aracını başarılı bir şekilde uzaya fırlatarak, 2019’daki ikinci lansmanını gerçekleştirdi.



2--Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, perşembe akşamı Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundan yeni bir Falcon 9 roketi fırlattı.



3--Roketin taşıdığı çamaşır makinesi büyüklüğündeki 585 kiloluk “Beresheet” adındaki uzay aracının iki aylık bir yolculuğun ardından Ay’a inmesi bekleniyor.



4--İsrail başarılı olduğu takdirde, ABD, Rusya ve Çin’in ardından Ay yüzeyine iniş yapan dördüncü ülke olacak.



5--Kar amacı gütmeyen SpaceIL adlı kuruluş tarafından geliştirilen uzay aracı, Ay'ın manyetik alanlarını ölçecek.



6--Beresheet’in gövdesinde, İncil, İsrail milli marşı, İsrail bayrağı ve çocukların çizimlerinin bulunduğu bir zaman kapsülü de var.


7--İsrail Havacılık ve Uzay Sanayicileri'nin ortak olarak yer aldığı yaklaşık 100 milyon dolarlık proje, özel bağışçılar tarafından desteklendi. Projenin sponsorları arasında, Cumhuriyetçi Parti'nin en büyük bağışçılarından biri olan Amerikalı Yahudi lobici Miriam Adelson ve Las Vegas'ta casino işleten kocası Sheldon Adelson da bulunuyor.



8--Falcon 9 roketinin taşıdığı tek yük Beresheet uzay aracı değildi. Roket ayrıca, Endonezya'nın Nusantara Satu adındaki haberleşme uydusu ile ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’nın deney için geliştirdiği uyduyu da taşıyordu.



Kaynak: www.tamindir.com









Makalenin İzlenme Sayısı : 195

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.