MAKALELER / Uzay Araştırmalarında Ülke Görünümleri






Uzay Araştırmalarında Ülke Görünümleri:


1—Uzaya prob ve uzay aracı gönderen ülkeler-kurumlar,ABD,Rusya,Avrupa Uzay Ajansı/ESA, Japonya,Çin,Hindistan.


2—Uzaya özel sektörün açılması anlamında Google Lunar X Prize Ödüllü projesi ile 2015 yılına kadar   aya gidecek ve belli kriterleri karşılayacak ilk özel şirkete 30 milyon dolar vaad eden bu yarışmanın iddialı ekiplerinden Moon Express gibi şirketler artık ayı ekonomik olarak iş yapılabilecek bir yer haline getirmeye çalışıyorlar.


2.1—Çin,Haziran-2012 ayı içinde insanlı Şincou-9uydusunu yörüngeye fırlattı.Çinli biri kadın olan üç taykonot yörüngede kaldıktan sonra tekrar dünyaya geri döndüler.


Çin in , bu başarılı girişimi ABD,Rusya nın ardından uzaya insanlı olarak çıkan 3.ülke olmasını sağladı.Bu bağlamda , Çin , 2020 yılına kadar uzayda inşa etmeyi planladığı büyük uzay istasyonu projesi kapsamında uzaya üç taykonutu göndermiş oldu.


3—Türkiye de uzay araştırmaları anlamında hala Uzay kampı vs gibi orta ortaöğretim düzeyinde eğitim çalışmaları bulunmakta. Google Lunar X Prize Ödüllü projesi ne Türkiye den katılım olmayışını bu konuda hızla adım atılması gerektiğini bize bildiren önemli bir sinyal olarak yorumlamak gerek.


3.1—Türkiye kendi yaptığı rasat uydusunu ve fırlatılacak yeni uyduyu yapması oldukça iyi bir çizgi olmasına karşın uzay taşıtı ve bunların imalatına hızla girmesi gerektiği açık.


3.2--Artık kendi rampasından kendi füzesiyle kendi uydusunu ileri vadede kendi ayda kuracağı koloniye kendi uzay taşıtları ile gidebilen bir ülke olmak ana hedef olmalı.


3.3--Bu iradenin için güçlü devlet politikası hızla oluşturulmalı.15-20 yıl sonra aydaki kolonide yer alacak isek hızla bu adımlar atılmalı.


3.4--Bu konuda Başbakanlığa bağlı bir Türk Uzay Ajansı kurulup ona bağlı enstitüde yurt dışı ve yurtiçi bilim adamları ile füze,rampa,uydu,uzay taşıtları konusunda imalata girmek gerektiği açık.


3.5--Gereken en önemli şey kuvvetli bir devlet politikası oluşturmak ve bunun için gereken ise devlet iradesi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.