MAKALELER / Uydudan Su Tüketimini İzlemek ve Kontrol Edebilmek






Uydudan Su Tüketimini İzlemek ve Kontrol Edebilmek:


1—California Üniversitesi Hidrolik Modelleme Merkezinin Gravity8Grace) Projesine bağlı olarak kullanılan iki uydunun dünyadaki yerçekimi farklılıklarının bağlı en detaylı verileri ile buzullar,kar seviyeleri,su kaynakları,yüzey suları,toprak nemi ve yer altı sularındaki değişikliklerin incelenebilmekte.


2--Birbirinden 215 km uzaklıkta konuçlanan uyduların arasındaki mesafeyi taranan alanın yüzeysel kütlesi belirliyor. Örneğim Misssissippi havzasında su birikirse  uyduların hızı artmakta ve iki uydu arasındaki mesafe artmakta.


3—Bu araştırmalara göre  yer altı sularına en fazla baskı yapılan bölgeler Kuzey Afrika,Hindistan nın Kuzeyi,Çin in Kuzey Doğusu ve ABD de California Sacremento-San Joaquin Vadisi olduğu saptanmış.


3.1—Verilere göre bazı bölgelerde yakın gelecekte su kıtlığı yaşanacağını gösteriyor.Özellikle politikacıların bu konuya  kendi arge birimleri çerçevesinde ciddi olarak iredeleyip,çözümler üretmesi gerekmeke.Ki bunların başında Hindistan-Pakistan,Tunus-Libya,İsrail-Ürdün-Lübnan-Suriye nin paylaştığı yer altı su havzaları gelmekte.


4—Bu proje çerçevesinde 195.000 km2 den küçük alanlardaki su kaynaklarının durumu hakkında veri almak zor.


Kaynakça:Sabah Gaztesi-Newyork Times Eki-12.06.2011






Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.