MAKALELER / Uydu Haberleşme ve Uzak Algılama Merkezi İTÜ UHUZAM






İTÜ-UHUZAM-Uydu Hab.ve Uzak Algıl. Merkezi:



1—İTÜ-UHUZAM ,dünyada sayıları 40 civarında olan uydu yer istasyonları arasında 13m lik anten çapı ile ilk 5 istasyon arasında yer almakta.


1.1-- Merkez bünyesinde, uydu yer istasyonu ve proje üniteleri ile uydu haberleşmesi ve uzaktan algılama konularında projeler yürütülmektedir.


2--İTÜ-UHUZAM'da uzaktan algılama sistemi, kuzeyde İskandinav Yarımadası'ndan güneyde Afrika-Çad'a, batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Afganistan'a kadar geniş bir alanda görüntü alabilme ve veri işleme yeteneğine sahip. Ayrıca meteorolojik amaçlı NOAA ve METEOSAT uydu verilerinin alınması için de 2 ayrı anten sistemi mevcuttur.


2.1--Uydu Yer İstasyonundan Ekim 2002 tarihinden itibaren resmî olarak SPOT-2 ve SPOT-4, (optik) ve RADAR-SAT-1 (radar) uydularından veri indirilmekte. Radar ve optik uyduları ile gece/gündüz ve bulut engeli olmaksızın gerçek zamanlı görüntüler alınabilmektedir.


3-- Tarımsal Rekolte İzleme ve Tahmin projesi kapsamında 2008 Haziran ayından itibaren SPOT-5 uydusundan da veri indirilmeye başlanacaktır.


3.1--Ayrıca dünyada yeni bir teknik olarak gündeme gelen Pictometry (3 boyutlu metrik görüntüleme) yöntemi ile çalışmak üzere UHUZAM münhasır işbirliği antlaşmaları yapmıştır. 


Bu yeni teknloji ile santimetreler düzeyinde hassasiyetle her doğrultuda mesafe, alan, yükseklik, hacim vb. ölçümler yapılabilmektedir. 


Böylelikle yol güzergah planlaması, kadastral ölçümler, kentsel planlama vb. birçok akında önemli bir hız ve verimlilik artışı sağlanmaktadır.


4--İTÜ-UHUZAM Türkiye'de başta tarım, ormancılık, jeoloji, oşinografi, şehir ve bölge planlama ve doğal kaynak araştırmaları olmak üzere birçok uygulama alanlarında İlgili bakanlık birimleri ile entregre kurulacak erken uyarı sistemleri ile orman yangınlarının tespiti, denizlerdeki yağ tabakalarının saptanması, sel baskınlarının izlenmesi, tarımsal rekolte değişimlerinin raporlanması vb. yaşamsal öneme sahip uygulamalı birçok projelerin hayata geçirilerek daha sağlıklı ve rasyonel kararların alınması ve ulusal çevre koruma programlarının desteklenmesini sağlayacaktır.



5—Yorum-Öneri:İTÜ-UHUZAM ile



1—Meteroloji İşl.Gnl.Md ile daha sağlıklı olarak afetlere karşı meterolojik tahmin yapabilme



1.1—Ayrıca THY uçaklarına takılabilecek  portatif meterolojik istasyonlar ile hava tahminini daha iyi yapabilme



2—Tarım Bakanlığı Araştırma Ens ile tüm ürünlerde rekolte tahmini,kıyılardaki balık stoklarının tahmini



3—Belediyelerin Şehir Planlaması için gerekli haritaların sağlanması-kaçak yapılaşmanın saptanması-Kentsel dönüşüm planlarının yapılması.Kentsel ısı dağılımının çıkarılması



4—Savunma amaçlı kıyı-sınır gözetimi yapılması



5—Çevre Bakanlığı ile kent vs kirleticilerin emisyon tahmini yapılabilir.


Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak






Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.