MAKALELER / Rusyanın Uzay Çalışmaları Haberleri






1--Rusya nın Uzay Üssü Baykonurun Durumu:



1—Baykonur,Rusya nın uzay üssü olup,Kazakistanla yapılan anlaşma çerçevesinde Rusya nın kontrolünde.Baykonur sakinlerinin şindi % 70 i Kazak vatandaşı iken Sovyetler Birliği döneminde %30 kadarıydı.



2—İnsanlı uzay uçuşları için ABD de burayı kullanmakta.



3—Burası dışında uzay uçuşu yapılan tek yer Çin deki Gobi çölünde bulunan Jiuquan.ABD li astronotlar Cape Canaveral yerine buradan UUİ ye gönderilmekte.Ayrıca NASA da asronotların yeterli düzeyde Rusça bilmesini şart koşuyor.Avrupa Birliği,Japonya ve Knada nın uzay kurumları buradan Rus roketleriyle UUİ(Uluslar arası Uzay İstasyonu) ye astronot göndermekte..



4—Baykonurda hemen her bina kozmonot,yıldız,hayali gezegen mozaikleri ile süslü. Kafelerin duvarı astronotların imzalı fotoğraflari ile dolu.Su roket biçimli musluklardan fışkırmakta.



5--Rusya uzakdoğuda Vostochny adlı bir fırlatma rampası inşa ederken,belli süre sonra Baykonur u terkecek.Terkedilme düşünceside şehirde bakımsızlığı ve etnik gerilim beraberinde getirmiş.Yüksek maaşlı uzay işlerinin tümü Rusların elinde.NASA astronotları lüks otelden şehre nadiren iniyor.



6—Roket kurulumunda çalışan Yazılım mühendisi Jene Rgan Bu insanlar roket uçuruyor ama şehrin kendisi bir üçüncü dünya ülkesine benziyor.



Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki




2--Rusya Uzaya Otel Kuruyor:


1—Otelin adı Commercial Space Station,



2—Dört kabininde yedi ziyaretçi ağırlayabilecek ve Dünya’dan 350 Km yüksekte konumlandırılacak.



3--Commercial Space Station’ın misafirleri yerçekimi olmayan ortamda rahatlarken, TV izleyip, internete de bağlanabilecekler. Temizlenmek için ıslak mendiller kullanılacak ve tuvaletler de hava akımı ile temizlenecek. Otelde kullanılan atık su ve hava, geri dönüştürülecek.

 


4--Uzay otelinin yemekleri ise Dünya’da hazırlanıp, dondurularak otele gönderilecek. Otelin birçok potansiyel müşteriyi üzecek yanı ise alkol tüketiminin yasak olması.

 


5--Otelde istediğiniz kadar kalamayacaksınız; yalnızca bir seçenek var: Beş gün boyunca konaklama ve Soyuz roketi ile iki gün süren Dünya’ya dönüş sehayati. Tüm bunlar ziyaretçilere 1 milyon dolara yakın bir fatura olarak geri dönecek.

 


6--Orbital, otelin şu an yapım aşamasında olduğunu ve 2016'da hizmete sunulacağını açıkladı.

 


Kaynakça:www.aksam.com.tr






Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.