MAKALELER / NASA nın Uzay Çalışmaları Haberleri






1--NASA Uluslararası Uzay İstasyonuna TV Kurdu

 


1--NASA Uluslararası Uzay Istasyonu-ISS'na kurdurduğu farklı açılı kameralarla uzaydan canlı yayın için bir televizyon sistemi geliştirdi.

 


2--ISS'ye kurulan bu sistemle beraber Dünya'dan uzayı izlemek mümkün olacak.

 


3--ISS Dünya etrafında bir dönümünü 90 dakikada tamamlamasından ötürü, son teknoloji sayesinde her 45 dakikada Güneş batımını ve doğumunu izleme imkanı bulacağız.


 

Kaynakça: http://www.haberuzay.com/




2--NASA Uzaya Karınca Gönderdi

 


1---NASA, yerçekimsiz ortamda karıncaların nasıl hareket ettiğini tespit etmek ve çeşitli testler yapmak üzere, Uluslararası Uzay İstasyonu'na 800 karınca gönderdi.

 


2--Yapılan açıklamada, karıncaların çiftliklere yerleştirildiği ve yapılacak testler sonucu elde edilecek verilerin kullanılmasıyla uzay robotlarının üretileceği açıklandı.

 


3--Projeyi NASA adına özel bir şirket ola "Bioserce Space Technologies" yürüyüyor.

 


4—Robotların Teknolojik gelişimi kollektif-toplululuk oluşturup,kendi içlerinde iletişimi sağlamaları ile daha ileriye gidebilecek.Karınca kolonilerinin iletişimi bu anlamda oldukça önemli bilgiler içeriyor.Kısaca uzay ortamında karınca kolonisinin hareket tarzı uzayda kollektif çalıştırılacak robotları için yol gösterici olacak.

 


Kaynakça: http://www.haberuzay.com/




3--NASA, Uzaya "Şişirilebilir Modüller" Kuracak



1--Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzaydaki astronotlarının kaldığı alüminyum modülleri değiştirerek buralara daha ucuza mal olacak şişirebilir modüller kuracak.



2--LAS VEGAS - Las Vegas'ın kuzeyindeki Bigelow Aerospace şirketinde tanıtılan ve yaklaşık 18 milyon dolara mal olacak projenin test aşaması Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yapılacak.



3--NASA mühendisi Glen Miller, bu şişirilebilen "Bigelow Expandable Activity" adındaki modüllerin havasız halde 2,1 metre yer kapladığını ve uzaya kapsüllerle taşınabileceğini söyledi.



4--Odaların UUİ'de dayanaklılık testi için 2 yıl bekletileceğini belirten Miller, modüllerin bu testten geçtiği takdirde Ay'daki ve Mars'taki görevler için doğal bir yaşam ortamının kapılarının açılacağını söyledi.



5--Yetkililer, bu yeni teknoloji sayesinde modüllerin şu an kullanılan alüminyumdan üretilen modellere oranla 3 kat daha fazla yer sağlayacağı, balona benzeyen yapıları nedeniyle kurulumunun daha kolay olduğu açıklandı.



6--NASA'dan Lori Garver, proje için Bigelow Aerospace şirketiyle anlaşma yaptıklarını söyledi. Şirket, 2015'te bitecek dayanıklılık testinin ardından sonraki yıl "uzay evleri" adıyla satmayı planlıyor.



7--Garver, küçük boyutlarda bir kapsüle sığabilen bu modüllerin inşasının ve uzaya fırlatılmasının büyük ölçekli modellere oranla çok daha ucuza mal olacağını sözlerine ekledi.



Kaynak:www.radikal.com.tr



4--NASA Uzaya-ISS ye Kargo İçin SNC yi Seçti



1—Eren-Fatih Özmen in sahibi olduğu Sierra Nevada Co.-SNC  Uzay sistemleri NASA tarafından birkaç yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonuna  kargo teslimatı-iade ve boşaltım hizmetlerinin sağlanması işinin yüklenicisi seçildi.



2—SNC nin Dream Chaser Cargo Sistemi-Uzay Aracı kullanılarak ISS ye gelen-giden asgari altı kargo teslimatı hizmeti görevinin yerine getirileceği Ticari Bütünleme İkmali hİzmetleri2-CRS2 ihalesini SNC kazandı.



3—Türkiyenin bölgesel uçak projesinide yürüten SNC nin Başkanı Eren Özmen ABD bu kritik önem taşıyan programı için NASA nın SNC yi seçmesinden onur duyduklarını söyledi.



4—Yorum:



4.1—Uzaya(en yakın dünya yörüngesi ve ay) insan kolonilerinin yerleşiminde ISS büyük rol oynayacak.ISS ye modül olarak monte edilecek uzay makine atölyesi ile uzayda yapılacak her türlü imalat daha hızlı bir hale gelebilir.Bu anlamda küçük aparat ve cihazlar 3D yazıcılarda üretilirken,3D üretilemeyen aparatlarve malzemeler  kargo ile dünyadan getirilecektir.Her türlü makinaın ISS de üretilmesi ile ayda toprak altına ISS de montajı tamamlanmış ekskavatörler ile ay evleri yapmak mümkün olabilir.Ay taşından su üretmek,3D inşaat yapan makine ile ay evi yapmak mümkün olabilir.



4.2—ISS de koloni kurulumu için düzenli kargo seferlerinin yapılması bu anlamda oldukça önemli.Bu seferler için NASA nın SNC yi-Dream Chaser uzay aracının seçmesi oldukça önemli.Artık NASA uzaya  gidiş-dönüş vs her işte yüklenicileri seçen bir koordinasyon ve araştırma merkezi olma yolunda.Bu işlerin ticarileştirilmesi ile hizmetlerde-fiyatlarda ucuzluk-hız-rekabet-kalite sağlanacağı açık.



Kaynak.Dünya Gazetesi




5--NASA Uzayda Sebze Yetiştirecek



1--NASA , yeryüzünden 370 km yüksekte sebze yetiştirecek!



1.1--Yılın ilerleyen aylarında NASAnın Sebze Üretim Sistemi (Vegetable Production System VEGGIE) adlı program kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonuna astronot göndererek altı adet marul yetiştirecek. Marullar pembe LED ışık altında 28 gün geçirdikten sonra tüketime hazır olacak.



2--Daha önce astronot Don Pettit uzay istasyonunda kabak yetiştirmişti. NASA bu gelişmenin ardından uzayda ciddi bir deneye girişti. Eğer deney başarılı olursa uzay tarımına yatırım yapılabilir.



2.1--Deneyin ayrıntılarına gelecek olursak, üretilen ilk numuneler bakteri ve temizlik araştırmalarının yapılması için Dünyaya geri gönderilecek. Yani astronotlar kendi ürettikleri marulları şimdilik tüketemeyecek.



3--Eğer uzayda marul üretimi başarıyla sonuçlanırsa NASA turp ve bezelye gibi bitkileri uzayda yetiştirmeyi deneyecek. Program ilerledikçe NASA biyolojik açıdan daha karmaşık bitkiler üretmeyi deneyecek.



3.1--Patatesin üretimi ve depolaması kolay olsa da pek iştah açan bir sebze değil.



3.2--Buğday konusunda da tünelin sonu pek de parlak değil, zira üretim başarıyla gerçekleşse bile ham buğday tüketime hazır hale gelmeden önce birtakım işlemlerden geçmek zorunda.



4--Uzayda yiyecek üretimi astronotları doyurmanın ucuz ve etkili bir yolu olabilir, çünkü Dünyadan uzay istasyonuna 1 kilogramlık yiyecek göndermenin bedeli tam 40 bin dolar!



5--Program, astronotlar için aynı zaman bir terapi olabilir. Dünyada bile bahçe işleriyle uğraşmak, insanları eğlendiren ve mutlu eden bir faaliyetken bu işi uzayda yapmak başlı başına bir keyif olsa gerek.



6—Öte yandan NASA, "Lunar Plant Growth" ismi verilen proje kapsamında Ay'da sebze ve bitki yetiştirmeyi deneyecek. 2015'te gerçekleştirilmesi beklenen projenin başarılı olması durumunda, insanlığın dünya dışı başka bir gökcismi üzerinde yaşama ihtimali daha da artmış olacak.



6.1--Sebze ve bitkilerle beraber 1 kiloluk habitatlara yerleştirilecek kameralar, Ay'dan Dünya'ya görüntü ve veriler göndererek, bitki ve sebzelerin Ay şartlarına nasıl tepki verdiği gözlemlenecek.



6.2--NASA bu projeyle insanlığı Ay'da kolonileşmeye bir adım daha yaklaştırmış olacak.



Kaynak: ntvmsnbc.com- Haber space.com

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.