MAKALELER / Meterolojik Afetlere Karşı İstasyon Sayısını Artırmak






Meterolojik Afetlere Karşı İstasyon Sayısını Artırmak:



1—Türkiyede meterolojik afetlere karşı ciddi anlamda zararlar oluşmakta.Özellikle küresel ısınmanın getirdiği değişken iklim şartlarına karşı meterolojik tahmin süresini kısaltmak ve doğru tahmin oranını yükseltmek gerektiği açık.Bunun yapılması demek afetlerin yaptığı zararın küçük bir yüzdesi oranında istasyon sayısını artırmak için yapılacak harcamaya değer anlamına gelmekte.



2—Meteroloji Genel Md. Türkiyeyi meterolojik radar ağıyla donattı.Bu yılın sonunda toplam radar sayısı 18 olup,20 radar ile 2-4 saatlik zaman dilim arasında gerçeğe yakın meterolik tahmin yapma imkanı oluşacak.



2.1—Yorum:İstasyon sayısını artırmak ve daha gelişkin bilgisayar-İTÜ UZHAM daki süper bilgisayarı(En az 1 adet süper bilgisayarda Meteroloji İşl.Genel.Md kazandırılabilir) kullanarak sistemi ve yazılımı kullanarak meterolojik afetlere karşı daha güvenilir tahmin yapmak imkanı sağlanabilir.Zira geçen yıllarda olan don,yağış afetlerinde ülke ekonomisi ciddi azar gördü.Üzümde yanlış meterolojik tahmine bağlı  doğru fiyat tahmini yapılaması nedeniyle üretici zarar gördü.



Kaynak.Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.