MAKALELER / Mars'a Hotel Yapmak-Marsa Yolculuk-Marsta Patates Yetiştirmek






1--Richard Branson Mars'a Hotel Yapmak İstiyor



1--İngiltere'deki Virgin Group'un sahibi Richard Branson, uzay projelerinde başarıya ulaşması halinde Mars'a hotel yapmak istediğini açıkladı.



2--Brandon'un sahip olduğu Virgin Galactic şirketi geçiken uzay seferlerine önümüzdeki 3 ay içerisinde başlamayı planlıyor.



2.1--Yapılan açıklamalarda, 250 bin dolarlık ücreti ödeyenler 110 km'lik uzay yolculuğuna çıkabilecek ve 5-6 dakika boyunca uzaydan Dünya'yı seyredebilecek.



3--Branson yaptığı açıklamada, bu projenin başarılı olmasının ardından Mars'a da seyahatler düzenlemeyi planladığını ve bu projelerin tutmasının ardından Mars'a bir hotel inşaa etmek istediğini dile getirdi. Branson ayrıca gelişen teknolojiyle beraber değerli madenler bulunan göktaşlarının da Dünya'ya çekilebileceğini dile getirdi.



4--Önümüzdeki yıllarda, Angelina Jolie, Di Caprio ve Justin Bieber gibi ünlülerin uzay yolculuğuna çıkacağı belirtiliyor.



Kaynakça:www.haberuzay.com/



2--Marsa Yolculuğun Tehlikeleri:



1--Britanya Kraliyet astronomu Lord Rees, kızıl gezegeni ziyaret edecek ‘maceracı ruhlar’ arıyor. Lord Rees’a göre Mars’a gidecek ilk astronotların bu “tek yönlü uçuşun” sonunda uzayda ölebileceklerini bilmeleri gerekiyor.



1.1--Rees, dönüş yolculuğunun çok yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiğini, bu yüzden ilk yolculuğun tek yönlü olacağını iddia ediyor. Dahası, bu kaderi paylaşmak isteyen birçok gönüllü çıkacağına inanıyor.



1.2--Rees’e göre, “Birçok kişi, geri dönüşü olmayan bu muhteşem tarihi yolculuğa çıkabilmek için kendini feda edebilir.”



2--Rees’in yorumları ileri gelen astronomlar ve uzay bilimcilerin tepkisini çekti. ABD Başkanı Barack Obama, geçen sene NASA’nın Ay’a tekrar insan gönderme planlarını, tehlikeli ve yüksek maliyetli olacağı gerekçesiyle iptal etmişti.



3--Avrupa Uzay Ajansı da yeryüzünün 322 kilometre yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay Ajansı’nın uzaya insan gönderme planlarını sınırlamıştı.



4--Rees ise en büyük potansiyelin robotik araştırmalarda olduğuna, ancak insanların da Ay’a ve Mars’a üs kurmaları gerektiğine inanıyor.



5--Prospect Dergisi’nin mayıs sayısındaki yazısında Rees, Christopher Columbus, Martin Frobisher ve Kaptan James Cook gibi büyük kâşiflere özenen maceracı bir ruh aradığını belirtiyor: “ Yolculuğun kazancı, yeni dünyalara açılmak. Ama aynı ‘yeni dünyayı’ keşfeden Avrupalılar gibi, en azimli önderlerin geri dönüş olmayabileceğini kabul etmeleri gerekiyor.”



6-- “Uzay merkezleri ‘güvenlik saplantısı’ içinde, ama yüksek risk kabul edilir ve geri dönüş fikrinden vazgeçilirse araştırma bütçesi yüzde 80 düşer” diyen Arizona Eyalet Üniversitesi fizik profesörü Paul Davies, Rees’i destekliyor.



6.1--Davies, araştırmaların görüntü hakkının satılması ve Mars’ın bazı bölümlerinin zengin yatırımcılara açılmasıyla projeden maddi kazanç sağlanabileceği görüşünde.



7--Gönüllüler bulmayı “işin en kolay kısmı” şeklinde yorumlayan Davies, astronotlar için sağlık sorunlarıyla karşılaşma ve hızlı yaşlanmayı göze alma kararının zor olacağını düşünüyor.



8--Davies, gönüllülerin ‘ölüm şeklinin tartışma yaratacağını’ vurgularken, “Bunu, korkunç bir intihar hapı gibi düşünmek kaçınılmaz. Fakat yeni bir toplum keşfetmek isteyen bir grup insana yüzeysel, dünyevi kurallar ve protokoller uygulamak gülünç olur” diyor.



9—Öte yandan NASA'nın uzayda uzun yolculuklar için tasarladığı ve astronotlara ev olacak nitelikte dizayn edilen The Orion Crew Module gelecekte muhtemel Mars ve astreoit görevleri için kullanılacak. 



9.1--Aracın testleri 13 Haziran 2013'te başladı ve ilk olarak geçtiğimiz günlerde astronot Cady Coleman ve Ricky Arnold tarafından denendi. Araç Johnson Uzay Markezi'nde bulunuyor.



Kaynak: www.haberuzay.com--2-www.radikal.com



3--Marsta Patates Yetiştirmek:



1—NASA ve Peru merkezli uluslararası Patates Merkezi/CIP tarafından yürütülen araştırmaya göre mars toprağına çok benzeyen Pampas de la joya çölünden alınmış toprak örneklerinde patates yetiştirilmesi amaçlanıyor.



2—Mars atmosfgerinin %95 ini oluşturan CO2 nin patates verimini 2-4 kat arasında artırabileceğini düşünülmekte.



3—Eğer deneyler başarılı olursa NASA ve CIP sadece Marsa değil Güneş Sistemindeki başka gezegenlerde ve uydularında uzay çiftçiliğinin öncüsü olacak.



4—Dünyada nüfus artışı sonuçta gıda ihtiyacını artırmakta.GDO lu çözümlerin işe yaramadığı yada sınıra geldiği düşünüldüğünde dikey seralar-aquaponik çiftçilik ve uzayda çiftçilik çözüm olarak önümüzdeki yılların konusu olacağa benzemekte.



Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Ocak2016-S:9

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 190

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.