MAKALELER / İkliminin Kaotikliği-Dünya








Dünya İkliminin Kaotikliği:



1—Dünya iklimini belirleyen 4 faktör düşünülebilir.Bunlar



1—Güneş patlamalarının kaotik seyri:



1.1--Güneş patlamalarının 11 yılda bir döngü yaptığı bilinmekte.Ancak bu döngüyü sabit kabul etmek doğru olmayabilir.Zira güneş patlamalarının kaotik bir seyir takip ettiği daha doğru yaklaşım olabilir.Bu anlamda dünyadaki iklimin değişkeni en büyük faktörü güneş patlamalarının kaotik seyridir.Bu kaotik seyir kaosa özgü olarak öngörülemez bir seyir takip eder.



1.2--Güneş kaotik bir düzen içinde her 11 yılda bir parlamaktadır.Maya uygarlığını yok eden 100 yıl süren kuraklık idi.



1.3--Eski çağlarda dinozorların birden bire yeryüzünde yok olmalarının nedenin ani olarak ortaya çıkan kuraklıklar yada iklim değişimi olabileceği düşünülebilir.



2—Dünya yörüngesinin kaotik seyri:



2.1--1990 lı yıllarda güneş sisteminde bulunan gezegen yörüngelerinin kaotik olduğu tespit edildi.



2.2-- Dünyaya gelen güneş ışınımı da yörüngenin kaotikliğine bağlı olarak kaoitik olarak değişeceği açıktır. Bu durum iklimin kaotikliğindeki temel yapılardan birini mümkün kılacaktır.



2.3--Güneş ışınımının kaotikliğine bağlı yok olan yada yeniden yeşeren uygarlıklar bu durumun sonucu olabilir..



3—Küresel Isınma:



3.1—İnsan kaynaklı Sera gazlarına bağlı olarak küresel olarak dünyanın ısınması.Atrmosferdeki CO2 konsantrasyonu 400 ppm aştı ve artmaya devam ediyor aynı zamanda sibiryanın ısınmasına bağlı atmosfere daha fazla metan  karışmaya başlayabilir.



4—Küresel Ekolojik Sistemin Küresel Isınmaya Cevabı:



4.1—Atmosferde CO2-karbondioksit konsantrasyonu arttıkça ağaçların yaprak sayısı ve yeşil alan-okyanuslardaki alg miktarı artıyor olabilir mi.Bu mümkün.Zira her küresel etkiye küresel bir ekolojik cevap veya denge kurma sözkonusu olabilir.



4.2-- Son yüzyıl içinde 0,6 C lik küresel ısınma da güneşin 1/3 yani 0.2 C payı bulunduğu hesaplanmakta.



4.3--Bu değer doğru bir değer mi.Zira dünya yörüngesinin kaotik yapısı yanında güneş sisteminin samanyolu galaksisindeki kaotik yapısı ayrı bir değişken.



4.4--Aynı zamanda güneş ışınımının bu değişimlerine karşın dünyanın manyetik kutuplarının yer değişiminin etkisi,ayrı bunlara bağlı değişen la nina,el nino etkileri.



5--Sadace küresel karbondioksit artışına bağlı yorum cılız bir yorum olarak düşünülebilir mi.

 


6--Sonuç:Ağaçlar karbondioksit artışına karşı mücadele ederken,dünya liderleri ağaçlara yardım etmeli gezegenin enerji ihtiyacını fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjilere kaydırmaya-büyük fosil yakıt şirketlerini bu yöne yönlendirmeye çalışması herhalde çok geç olmadan sağlanmalıdır.



Bu konuda süper ülke olarak ABD,Çin,AB,Japonya nın önderliğine ihtiyaç var.





Makalenin İzlenme Sayısı : 260

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.