MAKALELER / İklim Değişimi-Mikro İklimlerin Etkisi:






İklim Değişimi-Mikro İklimlerin Etkisi:



1—Dünyada iklimin kaynağı güneştir.



1.1—Güneş yeryüzüne gönderdiği ısı ve ışık dalgaları ile  yeryüzündeki  topografik karasal ve deniz yüzeyleri ve diğer etkenlerle iklim motorunu çevirir.



1.2—Güneşin enerji kaynağının hidrojen kaynaklı füzyon olduğu şeklindeki görüşe karşı güneş evrendeki kara madde ve kara enerjinin ak enerjiye-maddeye dönüştüğü bir topografik zaman-uzay solucan deliği-bir plazma fırını olabilir.Bu durumda güneşin bitmesi sözkonusu olmayabilir.



2—Güneş  genel olarak bir küresel iklim sistemi oluşturduğu gibi,yerel olarak mikro iklimlerin de oluşmasını sağlamıştır.



3—Normal sağlıklı şartlarda,yerel iklim, yerel iklim şiddetinin vektörel toplamı ile küresel iklim sistemin ana akımlarının(gulf strem,jet akımları vs) şiddetinin vektörel toplamı olacağı düşünülebilir.



4—Küresel iklim sistemi ile yerel iklimler arasında,küresel iklim değişiminin başlangıcı olacak 1970 yıllara kadar bir uyum söz konusu iken,artan sera gazlarının getirdiği sıcaklık artışı bu uyumu bozmuştur.



5—Küresel iklim sistemi ile yerel iklim sistemlerinin uyumsuzluğu sonuçta sonbahar ve ilkbaharın ortadan kalkacak kadar kısa geçmesine-mevsim geçişlerinin uzun süre dalgalı bir şekilde salınmasına yol açmakta.



6—Kısaca yerel mikro iklimler küresel sıcaklık artışına direnirken ,ana küresel sistem ciddi olarak bu sıcaklık artışından etkilenmiş durumda.



7—Petrol ekonomisinden şimdilik çıkış yolu olmadığına göre Küresel sıcaklık artışına karşı sera gazlarını özellikle karbondioksidi hızla atmosferden emip-yeraltına gömmek,aynı zamanda fosil yakıt yakan tüm cihaz ve motorların çıkışında CO2 yi yakalayıp-depolamak-sanayide kullanmak ve yer altına gömmek öncelikle hükümetlerin hedefi olmalıdır.



Aynı zamanda elektrikli araçlara geçmek—hidrojenli araçlara geçiş yapmak-enerjiyi yenilenebilir enerjilerden üretmek-çatıları ABD de olduğu gibi beyaza boyamak-ısı yalıtımını yerel malzemelerden ağırlıklı olarak ciddi anlamda uygulamak-



şehirlerde yeşil alan yaratmak için tüm çatılara yeşillendirmek kaydı ile teras vermek-suyu çevrim içinde çok defa kullanmak-



deniz suyundan normal basınçta  nano teknoloji ile suyu süzen seramik membranlar üretmek,



sanayide hammadde kullanımında organik malzemelere ağırlık vermek vs  çözümlerin yerel ve merkezi yönetimlerce uygulanması amaç olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 236

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.