MAKALELER / Güneş Sisteminde Gezegen Yörüngelerinin Kaotikliği





Güneş Sisteminde Gezegen Yörüngelerinin Kaotikliği:

 

1--1990 lı yıllarda güneş sisteminde bulunan gezegen yörüngelerinin kaotik olduğu tespit edildi.

 

2--Sonuç olarak Dünyaya gelen güneş ışınımı da yörüngenin kaotikliğine bağlı olarak kaoitik olarak değişeceği açıktır. Bu durum iklimin kaotikliğindeki temel yapılardan birini mümkün kılacaktır.

 

3--Güneş her 11 yılda bir parlamaktadır.Maya uygarlığını yok eden 100 yıl süren kuraklık idi.


3.1--Eski çağlarda dinozorların birden bire yeryüzünde yok olmalarının nedenin ani olarak ortaya çıkan kuraklıklar yada iklim değişimi olabileceği düşünülebilir.

 

4--Güneş ışınımının kaotikliğine bağlı yok olan yada yeniden yeşeren uygarlıklar bu durumun sonucu olabilir..


4.1--Son yüzyıl içinde 0,6 C lik küresel ısınma da güneşin 1/3 yani 0.2 C payı bulunduğu hesaplanmakta.Bu değer doğru bir değer mi.


4.1--Zira dünya yörüngesinin kaotik yapısı yanında güneş sisteminin samanyolu galaksisindeki kaotik yapısı ayrı bir değişken.Aynı zamanda güneş ışınımının bu değişimlerine karşın dünyanın manyetik kutuplarının yer değişiminin etkisi,ayrı bunlara bağlı değişen la nina,el nino etkileri.


4.1.1--Sadece küresel karbondioksit artışına bağlı yorum cılız bir yorum olarak düşünülebilir mi.

 

5--İnsan uygarlığını dev bir organizmaya benzetecek olur isek ve her insanın kendi ölümünü kolektif bilinçaltında tasarladığı düşünülebilir.Bir insanın yaşam süresini iki eğri belirler:

 

1-Kişinin yaşamı arzu ettiğini ifade eden artan karateristikli arz eğrisi ile

 

2-Ebedi hayatı isteyen azalan karakteristikli talep eğrisi.Arz ile talep kesişinceye kadar yaşam devam eder.Bu iki eğrinin değişiminden bazı çıkarımlar yapılabilir:

 

Bunlar: 

a)-Ani çıkışlı-hızla yükselen karakterli arz eğrilerinde yaşama süresi kısalmaktadır.

 

b)-Uygarlıklar artan karakerli bir eğriyle zirveye çıkar sonrada azalan karakterli eğri ile zirveden aşağı inebilir.Eğerbu iki eğri bir şekilde birbirini kesmez ise yada paralel ise uygarlığın ömrüde sınırsız olur.

 

5.1--Bu anlamda uygarlığımızın içinde bulunduğu doğada yaşama sevincinin yüksek tutulması şarttır.Bunun için, içinde bulunduğu doğaya uyumlu yaşamalıyız.Doğayı ve onunla etkileşime gireceğini düşünülebilen güneşin kaotik ışınım değişimin ani iklim değişimine yol açacağı açıktır.

 

5.2--Diğer bir deyişle güneş ve dünyanın iklimi ve insan etkinlikleri,otomatik kontrolde olduğu gibi bir birbiri ile geri besleme sistemleri halinde çalışabilecekleri düşünülebilir.

 

5.3--İnsan etkinliklerinin değişimi yada iklim değişimi ve güneş ışınımı kaotik yapılar olarak kararlı bir sistem halinde birbirini etkilemektedir.kaotik sistemlerin davranış karakteristiklerin birisi de davranışın öngörülemezliğidir.

 

5.4--Yani kaotik sistemde davranış nasıl olabileceğini tahmin edebilirsiniz ancak nasıl olacağını söyleyemezsiniz.Tıpkı hava durumunun kaotik yapısı gibi.Kaotik sistemlerde kısa vadeli tahminler yapılır iken uzun vadede davranşın nereye yöneleceğini tahmin etmek imkansızdır.

 

5.5--Eğer 2012 de yoğun bir güneş fırtınası bekleniyor ise bunu sırf güneşin iç dinamiklerine değil,onu kızgınlığa iten birlikte çalıştığı sistemlerde insan etkinliklerinde de aramak gerekir.


5.5.1--Küresel ısınmayı sırf sera gazlarının yoğunluk artışı değil dünyanın güneş etrafındaki elips yörüngenin kaotik karakterinde, dünyanın güneşe yaklaşmasının bir sonucu olarak yorumları yapılabilmekte.Bu anlamda dünya güneş arası uzaklıkların bir şekilde ölümünün küresel ısınma-sıcaklıklarla bağlantısı-grafik fonksiyonu üretilmelidir.

 

5.6--Bu objektif değer küresel ısınmada yörüngede güneşe yakınlığın ne derece etkili olduğunu ortaya koyabilir.

 

6--Kaoitik sistemler,peryodik hareketin(sinüzoidal-sarkaç hareketin) bir ileri safhasıdır. Kaotik sistem gerileme-regresyon durumunda onu oraya yükseltenbir geri adımı olan sinüzoidal harekete dönüşür.

 

7--Kaotik sistemler organize-canlı sistemlerin davranışını modeller.Yine bu anlamda güneş-tabiat+atmosfer -iklim değişimi(dünya)-insan etkinlikleri canlı dinamik bir ilişki içindedir.


7.1--Eğer güneş fırtınaları artmış ise,bunun nedenini birazda bu ilişki içinde bulunduğu insan ve doğadaki değişimlerde aramak herhalde doğru olsa gerek.

 

7.1.1--Kaotik davranışın adımlarını ilkel olarak sinozidal hareket içinde anlamaya çalışır isek:Sinüzodal harekette ¼ peryot da genlik artar.

 

Bu durumda hareket gerilme yüklenir.

 

7.2--1/4--1/2 peryot arası gevşeme durumudur ki genlik aşağı doğru inişe girer.

 

7.3--1/2—3/4 peryot arasında genlik aşağı doğru iner ve dip yapar ki bu du durum uyuma moduna karşı gelir.

 

7.4--3/4--4/4 peryotlar arası gerinme durumudur gerinerek üstündeki gerilmeyi atar ve yeniden gerilme yüklenmeye hazır hale gelir.

 

7.5--Kısaca kaotik davranışın-canlı davranışın-organize davranışın ilkel biçimi olan peryodik-sinüzoidal hareket “gerilme-gevşeme-uyuma-gerinme “ adımlarından oluşur.Sistem sınırları dışına çıkan her adım bu hereketin karalı yapısını bozabilir..ve bununla ilişkili sistemleri de zincirleme olarak bozar.

 

8--İnsan uygarlığının yapması gereken tek şey alt bir sistemi olduğu doğaya çok hızlı bir şekilde yaşam biçimini uydurması olacaktır.Edep için yaşanan Sıfır atıklı insan etkinliğine dayana tam bilgi içinde bir hayat düzenine hızla geçmeliyiz.


8.1--Unutulmasın ki ;Uygarlığımız sonsuz madde karanlığında parlayan yıldızlardan biridir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 229

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.