MAKALELER / Muz Seralarına Otomasyon Kurmak Verimi Artırıyor






Muz Seralarına Otomasyon Kurmak Verimi Artırıyor:

 

1—Muz Seralarında Otomasyon:

 

1--Firma olarak son 3 yıldır en çok muz seralarına otomasyon sistemleri kurduklarım aktaran Mega Tarım Genel Müdürü Ali Ormancıoğlu, “Muz tropikal bir meyve. Muza doğal ortamını sağlamak için her ne kadar örtü altına alsak bile daha tropikal bir ortam sağlamak için seranın nemini ve sıcaklığını da ayarlamamız gerekiyor.

 

1.1--Sera içine koyduğumuz sıcaklık ve nem sensörlerinden gelen verilere göre şişleme pompamız aktif hale geliyor. Nem ideal düzeye ulaşınca sensör sinyal vererek pompayı kapatıyor. Aynı şekilde sıcaklık sensörüne göre de yağmurlama çalışıp sulama yapabiliyor” dedi.

 

2--Seranın çatı motorları sirkülasyon fanları, pencere motorlarının otomatik kontrol altına alınabildiğini belirten Ormancıoğlu, böylece serayı açıp kapatabilir ve havalandırarak ideal ortamının sağlanabildiğini söyledi.

 

2.1--Aynı zamanda dışarıdaki meteroloji istasyonlarında rüzgar sensörü ile rüzgar yönünü ve rüzgar hızının yanı sıra yağmur sensörü ile yağmur miktarını, radyasyon sensörü ile de dış sıcaklık ve güneşin şiddetini ölçtüklerini bildiren Ormancıoğlu, “Tüm bu veriler iklim kontrol cihazımızda birleştirerek gerekli yerleri açıp kapatarak tam otomatik bir sera haline getiriyoruz.

 

2.2--Sulama gübreleme otomasyon cihazımız ile de bitkinin ihtiyacı olan gübreyi tam kararında ve suyunda tuzluluk oranını ölçerek bitkinin kolay alabileceği değerlere ayarlayarak sulama ve gübreleme yapıyor.

 

2.3--Sulama gübreleme otomasyon cihazımızın menüsüne EC-PH değerlerini girerek (15 sulama 10 gübreleme programı seçeneğimiz var) sulama ve gübreleme zamanını ve süresini girerek tam otomatik sulama SAĞLIYORUZ.

 

3-- Ormancıoğlu, özellikle pandemiden dolayı iş yerleri kapananların tarıma yöneldiğini dile getirdi. En çok tercih edilen üretimlerin birinci sırasında muzun yer aldığını aktaran Ormancıoğlu, "Muzun yanı sıra avakado, ejder meyvesi, blueberry, kuşkonmaz, zencefil, hidroponik fesleğen, kaliforniya biberi, topraksız çilek vb. türler geliyor.

 

3.1--Ayrıca ülkemizde şu an tropikal ürünlere bir ilgi var. Önümüzdeki yıllarda daha çok tropikal çeşit ülkemizde yetişecek" dedi.Gübreleme yapabiliyor. Bunun sonucunda daha yüksek, daha erken verim alınır ve daha sağlıklı bitkiler yetiştiriliyor” diye konuştu.

 

3.2--Şu anda tamamen insan eli değmeden bir sera kendi başına sulanabilir, gübrelenebilir ve iklim kontrolü yapılabilir. Serayı seracılar kuruyor, biz de serayı akıllı hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

2—Muz Seralarında Organik Gübre Kullanmak:

 

1-- Antalya Organize Sanayi Bölgesinde bitki besleme ve gübre üretimi alanında faaliyet gösterdiklerini kaydeden Merkez Anadolu Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dirican, yaklaşık 500 gübre çeşidinin % 80’nin organik ürünlerden oluştuğunu belirtti.

 

2--Nemakey solari ve bm megaflu adlı organik gübrelerin içine bakteri monte ederek muz üretiminde aktif rol aldıklarını belirtti.

 

3--Muz seralarında organik gübre kullandıklarına dikkat çeken Dirican, tropik bir ürün olan muz bitkisinin % 85’inin sudan oluştuğunu aktardı. Haftada iki defa sulama yapıldığını bildiren Dirican, “Biz muz üretiminde en çok nemakey solari ve bm megaflu ürünlerimizi kullanıyoruz.

 

4--Bu ürünlerimizin içine bakteri monte ederek daha da geliştirdik. Tropik bir ürün olmasından dolayı muz ağacının nemi 70’in altına düşmemesi gerekiyor. Nemin çok iyi olması ve üretimde topraktaki organik maddenin çok yüksek olması gerekiyor.

 

5--Hem nemli hem de diplerinin yosunlaşması lazım. Kimyasal gübrelerle bu yosunlaşma sağlanamıyor. Bizim ürünlerimiz yosunların canlı kalmasını sağlıyor. Bunun yanında muz üretiminde ilk dönem azot ve fosfor ürünleri de kullanıyor. İleriki dönemde potasyum veriliyor. Zaten muza tatlı tadını veren de potasyumdur” şeklinde konuştu.

 

6--Organik gübreleri doğadan alman maddelerle üretiklerini anlatan Dirican, “Organik gübrelerimiz toprağın uzun süre canlı kalmasını sağlıyor. Kimyasal gübrelerin girmesiyle birlikte topraklar çoraklaşmaya başladı. Bu nedenle organik gübre çok önemli.

 

7--Özellikle Türkiye’deki toprakların PH oranlarının yüksek olmasının sebebi de budur. 18-46 dediğimiz topraklar son 20 yılda verim % 80 kadar düşmüştü” diye konuştu.Bu nedenle toprağın alkali yapısını koruması için organik gübre kullanılmalı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.