MAKALELER / Lojistikte Sorunlar-2021






Lojistikte Sorunlar-2021:

 

1--Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Mevcut limanların demiryolu bağlantısının sağlanması konusunda planlamalar yapılmalı.

 

1.1--Devlet, özel limanlara demiryolu kılçıklarının liman bağlantıları için proje, teknik destek ve kredi desteği vermeli.

 

1.2--Demiryolunun bulunmadığı bölgelere ise demiryolu getirilmesi konusunda öncülük etmeli.”

 

1.3--OMSAN olarak, limanlarda yaşadığımız en büyük problem, gemi tahliyesi yapılan araçların boşaltıldıkları alanlar ile daha sonra stoklandıkları alanların birbirinde uzak mesafelerde bulunması.

 

1.4--Öte yandan oto taşıyıcıların limanlara girebümek için uzun saatler beklemek zorunda kalmaları limanlarda yaşadığımız sıkıntılar arasında.

 

1.4.1--Her iki durum da maalesef operasyon süremizin uzamasına sebep olmaktadır.

 

1.5--Ayrıca, limanlarda, zemin ve saha koşullarının araç lojistiğine uygun olmayışı hasar nedeni.

 

2--Sektörün temel sorunlarından birinin liman kısmında yaşandığını vurgulayan Adnan  Ağaçlı,“Limanlarımızın temel sorunu araç lojistiği alanında uzmanlaşmış terminallere dönüşmemiş olması ve fiziki alan yetersizliği” dedi.

 

2.1--Sektörün bir diğer sorununun da Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan gabari tanımı sektör için yeterli olmadığına dikkat çeken Ağaçlı, “Oto taşımaları, hafif ticari araç taşımaları ve benzeri taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı römorklarda gerek yönetmeliklerde yer alan değerlerin revize edilmesini bekliyoruz.

 

2.2--Ayrıca ve bu değerlerin dolu römork yüksekliğinin maksimum 4.60 m, uzunluğun ise maksimum 22 m çıkarılmasını ilgili bakanlıklardan talep ettik ve gerekli düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz.

 

2.3--Zaman zaman yol geçiş belgeleri ve bu belgeler için talep edilen bedeller de taşıma maliyetini olumsuz etkiliyor. Bu sorunlara yine ilgili ülkelerin yetkili kurumları arasında yapılacak ikili anlaşmalar ile çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.

 

3-- Eğer Türkiye kısa sürede yıllık l milyon satış hacmine ulaşacaksa, mevcut limanlardaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi yanı sıra entegre limanlara ve limanların markalar tarafından ortak paylaşımına ilişkin düzenlemeleri de başarmalıyız” diyen Aybar,konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

 

3.1-- “Türkiye’de bitmiş araç ithalat ve ihracat taşımalarının büyük oranda denizyolu ile yapılmakta olduğunu söyleyebiliriz.

 

3.2--Ancak, oto taşıyıcıların limanlara girebilmek için uzun saatler beklemek zorunda kalmaları limanlarda yaşadığımız sıkıntılar arasında.

 

3.3--Her iki durum da maalesef operasyon süresinin uzamasına sebep oluyor.

 

4--Ayrıca, limanlarda, zemin ve saha koşullarının araç lojistiğine uygun olmayışı hasar ve kazaya sebebiyet vermesi de yaşadığımız bir diğer sıkıntı olarak önümüze çıkıyor.

 

5--Araç lojistiğinde çok sayıda göreceli küçük limanların varlığı, gemilerin kapasitelerini doldurmak için birden fazla limana uğramasına neden oluyor.

 

5.1--Gemilerin uğrak yaptığı liman sayılarının artması, gemilerin her seferinde ödediği liman ücretlerinin de tekrardan ödemesine, navlun maliyetlerinin yükselmesine sebep oluyor.

 

5.2--Bunun temel nedeni limanlarda yeterli yük konsolidasyonunun sağlanamaması.

 

6--Çok sayıda limana dağılmış taleplerin bulunması, limanların gelen her çeşit yük taleplerine yönelmesine neden oluyor.

 

7--Ülkemizde otomotiv sektörü dış ticaretteki yeri itibarıyla çok önemlidir. Dış ticarette rekabetçi olabilmenin önemli etmenlerinden biri de lojistik maliyetlerin azaltılmasından geçmekte.

 

7.1--Lojistik maliyetlerin azaltılması da bölgesel ölçekte uzmanlaşmış liman planlamasından geçmektedir.

 

8-- Lojistik operasyonlarda yaşanan en büyük sorunlardan biri bürokratik gereksinimlerin karşılanmaması olduğunu söyleyen Toyota yetkilileri bu konuda da şunları kaydetti: Bürokrasiyi azaltmak ve dolayısı ile verimliliği arttırmak amacı ile işlemlerin elektronik ortama aktarılması yurtiçi taşımalarımızda bize büyük bir rahatlık ve maliyet düşüşü sağlayabilecek bir uygulama olacak.

 

8.1--Yurt dışı parça lojistiği operasyonlarımızda ise, liman hizmetlerinde zaman zaman yaşanan aksaklıklar, özellikle düşük stoklarla çalışan firmaların üretim hatlarında sıkıntılara neden olabiliyor.

 

8.2--Gümrük işlemlerinde deklarasyon temelli bir gümrük uygulaması sektörümüzdeki problemleri minimize edebilecek bir uygulama olabilecek.

 

8.3--Bir başka konu olarak, ülkemizde bitmiş araç lojistiğine göre dizayn edilmiş, sadece bu amaç için kullanılacak limanların sayısının artırılması riskleri azaltacak ve büyük fayda sağlayacak.

 

8.3.1--Ancak, iyileştirme ihtiyacı duyulan tüm noktalara rağmen, Türk otomotiv sektörü ve özellikle Toyota Türkiye olarak lojistik anlamında birçok parametrede dünya ile rekabet edebilen bir düzeyde olduğumuzu söyleyebiliriz. 




Makalenin İzlenme Sayısı : 264

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.