MAKALELER / Alanlar-Boş Gibi Gönünen Uzay Aslında Alanlarla Doludur






Alanlar-Boş Gibi Gönünen Uzay Aslında Alanlarla Doludur

 

1--Alan bir açıdan haritadır ve  alan konuma bağlı olan bir şeydir" diye konuşan Massachusetts Institute of Technology'den kuramsal fizikçi Frank Wilczek, kütle çekimsel alanın, uzaydaki farklı noktalardaki kütleçekim kuvveti hakkında bilgi verdiğini söylüyor. Hava durumu çizelgelerindeki sıcaklıklar veya izobarlar da alandır.

 

2--Alan matematiksel bir soyutlamadır; başka bir deyişle uzayın içine dağılmış sayılardır.Kuantum alanlarından elektromanyetik alan alanlardan bir tanesidir- parçacıklar şeklinde elle tutulur ürünleri vardı.Elektromanyetik alanlar söz konusu olduğunda bu varlıklar-parçacıklar fotondur.

 

3--Uzun süre önce uzay boşluğunda varolduğu ve temel parçacıkların kütlesini oluşturduğu varsayılan Higgs alanı, 2012'de parçacıklarının yüksek-enerji altında çarpıştırılması sonucu keşfedildi.

 

4--Kuantum alanları çok karmaşık varlıklardır; çok sayıda klasik alanın "süperpozisyonu" sonucu oluşur. Bunları bir harita veya düzgün hatlar olarak zihnimizde canlandıramayız. Yeğin nükleer kuvvetin kuantum alanları konusundaki çalışmalarıyla Nobel Ödülü'ne layık görülen Wilczek bu konuda şöyle konuşuyor: "Bu noktada yalnızca denklemlere güvenebilirim/'

 

5-- Alanlar her yerdedir. Kuantum kuramı, boş gibi görünen uzayın alanlarla ve bunlarla ilgili parçacıklarla dolu olduğunu gösterir. Wilczek'e göre alanlar doğanın boşluğu (vakum) kabul etmemesinin kanıtıdır

 

5.1--Uzayda her parçacığa bir alan ve dalga eşlik eder.Alanın zayıflaması alanın etkilerinide zayıflatır.Bulunduğunuz yerde radyo alıcına gelen sinyaller sinyallerin alanı zayıfsa etkisi az olacak radyodan çıkan ses az olacaktır.

 

Kaynak: HBT-Reyhan Oksay--New Scientist, 13 Aralık 2014





Makalenin İzlenme Sayısı : 275

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.