MAKALELER / Müzik Beyni Seks Ve Uyuşturucu Gibi Etkiliyor






Müzik Beyni Seks Ve Uyuşturucu Gibi Etkiliyor

 

1--Kanada’da yürütülen küçük çaplı bir araştırmaya göre insanların seks ve uyuşturucudan aldığı zevkle bağlantılı olan beyin kimyasalları, aynı zamanda müzik dinlerken alınan zevkle de bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.

 

2--8 Şubat tarihinde Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma bulgularına göre, beynin zevk merkezi olarak adlandırılan bölgesini etkinleştiren kimyasal bileşenleri engelleyen ilaçları kullanan katılımcıların müzikten zevk almadıkları- etkilenmedikleri görüldü.

 

3--Araştırmaya göre zevk veya ödül hissi, beyinde iki evrede gerçekleşiyor. Birinci evre ileriye yönelik evre yani “isteme” evresidir ve dopamin adı verilen nörotransmiter tarafından yönlendirilmektedir.

 

3.1--İkinci evre ise tamamlayıcı evre, yani “beğenme” evresidir ve beyindeki opioidler (vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddeler) tarafından yönlendirilmektedir.

 

3.2--Kanada’daki McGilI Üniversitesi’nden psikolog Daniel Levitin, beynin kendi opioidlerinin müzikten alınan zevkle doğrudan bağlantılı olduğunun ilk defa bu araştırmayla gözlemlendiğini belirtiyor.

 

3.3--Daha önce yapılan araştırmalarda opioidlerin yalnızca seks, yemek ve uyuşturucu deneyimlerinden alınan zevkle bağlantılı olduğu saptanmıştı.

 

4—Yapılan bu çalışma ile araştırmacılar ; beyindeki ödül sisteminin yalnızca bir bölümünün engellendiğini, gelecek araştırmalarda katılımcılar müzik dinlerken opioid sisteminin beyindeki dopamin ile nasıl etkileşime girdiğinin de incelenmesi gerektiğini ekledi.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali





Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.